Pivske čarolije pivare Gvint

Kao i u fudbalu, politici, muzici, i u svetu ljubitelja piva postoje podele. Ljubitelji lagera smatraju da je njihova omiljena vrsta sinonim za pivo uopšte, iako su ejlovi stariji i vekovima bili jedini. S druge strane, ejlovi su postali zaštitni znak kraft pivarstva, pa se olako zaboravlja da su i lageri sastavni deo ovog sveta. Upravo o ovome govori priča o pivari Gvint koja se nalazi u Dobračinoj ulici na Dorćolu, prastarom gradskom jezgru Beograda. Sa nama su Sanja, Ivan i Vlada, trio najzaslužniji za pivsku čaroliju pod imenim Gvint.

– Počeli smo sa radom u maju 2018. godine sa idejom da napravimo dobro zanatsko lager pivo. Kao i svuda i kod nas u Srbiji je prvi talas kraft piva nastao na ejlovima, pivima sa više hmelja, aroma, različitih ukusa. Mi smo mislili da treba da ponudimo tržištu dobro, tradicionalno lager pivo koje se nalazi negde između nemačkog i češkog. To što mi više volimo lagere i nije presudno – želeli smo da pokažemo da ne treba da postoji diferencijacija, velika razlika između industrije koja pravi lager i zanatskog piva koje se više okrenulo ejlovima, da može da se napravi i prodaje dobar domaći, zanatski lager.

U okviru objekta pivare nalazi se i taproom, prijatno i opuštajuće mesto gde iz točilica stižu sveža, nepasterizovana i nefiltrirana Gvintova piva, pravo iz proizvodnog pogona koji se vidi iz taprooma, a po dogovoru se može i obići, pogledati proces proizvodnje i porazgovarati sa brew masterom.

– Reč gvint je germanizam, što opet negde vuče na nemački tip piva, označava navoj na šrafu, a u slengu znači štos, caku – u čemu je gvint, u čemu je štos. Mi mislimo, kao što govore naši slogani poput: Ne pričamo i pivu, pričamo uz pivo, da je pivo idealan povod za opušteno druženje i komunikaciju između ljudi.

O ovoj opuštenosti i nepretencioznosti svedoči i vizuelni identit firme, sa jasnim, svedenim, nenametljivim etiketama. Ono što je najvažnije, nalazi se u flaši.

– Za sada imamo četiri vrste piva – svetlo lager pivo, tamno lager pivo, pšenično i radler. U planu je da krenemo i sa IPL, indian pale lager pivom koje je dosta retko na našem tržištu. Sva naša piva proizvode se u skladu sa nemačkim zakonom o čistoći piva sa početka šesnaestog veka koji inače je prvi zakonski propis o zaštiti kvaliteta proizvoda. Znači, samo slad, hmelj, kvasac i voda.

Gvint svetlo pivo sa 4.7% alkohola, prijatne arome i umerene gorčine nalazi se negde na granici između nemačkog helesa i češkog pilsnera. Svojom bojom i ukusom potpuno opravdava stari, žargonski naziv za pivo – tečno zlato. Tamni gvint je idealno zimsko pivo, nastao kombinacijom svetlog i prženog slada. Ima više ekstrakta i nešto veći procenat alkohola od svetlog, 6,0%, a njegov ukus donosi skladnu kombinaciju čokolade i kafe. Gvintovo pšenično pivo odličan je balans ukusa, spravljeno uz korišćenje vrhunskog pšeničnog slada, nešto bleđe boje, sa ukusom koji garantuje da se neće ostati samo na jednom ispijenom pivu. Radler, pivo sa dodatkom limuna i nešto nižim procentom alkohola od 2,3% savršen je za duge, tople letnje mesece, kada proradi i bašta Gvintovog taprooma.

– Sve naše sirovine su iz uvoza, Austrija, Nemačka, Slovenija, a slad koji uvozimo je proizvod poznatog finskog proizvođača Viking Malt, čiji smo ovlašćeni distributeri u Srbiji. Kapacitet naše varione je 1000 litara, a fermentori su kapaciteta 18 000 litara. Posebno treba napomenuti naše ležne tankove, po čemu smo možda jedini u Srbiji i koji u završnoj fazi proizvodnje, lagerovanju, svojim položajem omogućavaju ravnomerniji raspored kvasca. Ono što ljudi manje znaju je da se lager teže pravi, zahtevniji je i osetljiviji u proizvodnji i do njegovog čistog, jednostavnog ukusa nije lako doći, kao i da duže odležava.

U Gvintu su zadovoljni dosadašnjim tokom svog rada, posebno kvalitetom piva, a ono što im eventualno otežava posao, kao i ostalim kraft pivarima, je poslovno kruženje koje često pokazuje svoju negativnu stranu. Sjajni lageri ove pivare za sada se mogu pronaći uglavnom u velikim centrima, Beogradu, Novom Sadu, Nišu…Njihova namera je da ne budu samo zastupljeni u beerstorovima ili u nekim ekskluzivnim mestima, nego da stignu i u obične lokale, sve u skladu sa opštim duhom firme koji ne naglašava preterano mudrovanje o pivu, nego uživanje u njemu i druženju.

– Cilj nam je bio da napravimo našu, originalnu priču, proizvedemo prepepoznatljive, kvalitetne i pitke lagere. Trend povratka lager na kraft scenu primetan je, naročito u Americi. Tamo je tržište raznovrsnije i zahtevnije, pa je mnogima dosadilo beskrajno eksperimentisanje sa ukusima i aromama i poželeli su da se vrate standardnom lageru. Na kraju krajeva, nikada nije reč o tome da je bolje ovo ili ono pivo, samo po sebi. Uvek je u pitanju kvalitet. Samo to.

Ukoliko ste se zaželeli ukusa pravog lagera nemojte ni trenutka oklevati i svratite na Dorćol Platz ili ga potražite kod svog prodavca piva. Jer kada jednom probate, znaćete u čemu je Gvint.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Botako

Restoran Botako je beogradski restoran koji se bavi konceptom moderne, ali delom i tradicionalne Italijanske kuhinje sa fokusom na pice.

Restoran Prime

Restoran Prime nalazi se u okviru hotela Crowne Plaza Beograd, na Novom Beogradu, i predstavlja najbolji način da upoznate modernu

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju