Srpski uštipci sa dodatkom piva se brzo i lako prave, a vrlo su ukusni
Dobro je poznato da je pivo najrasprostranjenije i najkonzumiranije alkoholno piće širom sveta. Kao takvo, ono se primenjuje i u kulinarstvu, gde se zahvaljujući njemu mnošto jela pretvara u prava remek-dela. Pivo se najčešće koristi pri pripremi najrazličitijih jela i marinada. Ako, recimo, prasetinu ili piletinu prelivate pivom, meso će biti mekše, slađe, a njegova korica hrskavija.
Pivo pomaže u kuhinji
Valja istaći da je pivo veoma zanimljivo kulinarima širom sveta, jer je jedinstveno po svojoj aromi i hranljivosti, te osigurava interesantne ukuse i zato se koristi u brojnim kombinacijama sa namirnicama. S obzirom na to da alkohol ima značajno nižu tačku vrenja od vode i zato brže isparava, pivo jelima pruža karakteristične ukuse i arome, a za šta su zaslužni sastojci od kojih se pravi.
Spremite uštipke
Ukoliko vam dođu nenajavljeni gosti, a kod kuće imate da ih poslužite samo pivom, odvojte jedno kako biste napravili preukusne uštipke koji ni jednog gosta neće ostaviti ravnodušnim.
Sastojci za uštipke
– 2 jajeta
– 300 grama brašna
– kašičica praška za pecivo
– pola kašičice soli
– 300 ml vašeg omiljenog piva
– 150 grama švapskog sira ili pavlake
Priprema uštipaka
Odvojite žumance od belanca.
U većoj posudi izmutite sneg od belanaca, a u drugoj umutite žumanca i omiljeno pivo.
U ovu smesu dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Kada ste umesili testo, postepeno mu dodajte belanca i opet izmešajte.
Izgnječite sir i polako ga dodaje u testo, pa sve ponovo umutite. Kašikom vadite testo i pecite na ugrejanom ulju.
Uštipci se peku sa obe strane, nakon toga se stavljaju na salvetu ili ubrus da se ocedi višak masti.
Serviraju se topli.