Domaćinski krekeri uz 3bir piva

krekeri i pivo

Pored slatkiša, slane grickalice su omiljena hrana dece, koja zbog njih često preskaču obrok. A, priznaćete, deca najbolje znaju šta je ukusno. Slani krekeri sa ili bez susama, sa ili bez kima koji je odličan kao dekoracija i poznat kao biljka koja pomaže u lečenju nekih oboljenja. Krekeri mogu biti integralni, sa semenkama ili potpuno bez ičega. Bez obzira šta sve od sastojaka sadrže domaći(nski) krekeri su bolji od kupovnih. Zato evo kako se prave pravi pivski krekeri.

Brzi krekeri sa pivom – naš prvi današnji primerak „pravog“ domaćinskog krekera se pravi tako što pomešamo 600 gr brašna, 1 kesicu praška za pecivo, 2 dl ulja i 2 dl piva. Lager pivo je odličan izbor, uz to možete ga pijuckati dok mesite. So i biber dodajte po ukusu ( oko pola kafene kašičice soli će biti dovoljno, a bibera u zavisnosti koliko ljuto volite). Jaje dobro umutite viljuškom sa prstohvatom soli. Testo treba razvaljati oklagijom, a za one koji nisu spretni sa oklagijom možete kidati jednake delove testa i praviti loptice ili valjčiće. Bitno je da su krekeri iste veličine da bi se u isto vreme ispekli. Trebalo bi da budu tanji, da liče na kupovne krekere, ali nije problem i ako liče na deblje grisine. Mala napomena: testo koje u sebi ima prašak za pecivo će se uvećati, tako da pravite male krekere ili tanke grisine. Svaki kreker premazati jajetom i po želji posuti: susam, kim ili semenke. Možete ih posuti i sa malo morske (krupne) soli. Kada već spominjemo razne dekorativne semenke, da spomenemo da seme maka daje posebno lepu dekoraciju slanim grickalicama. U zagrejanoj rerni na 200° C peći krekere oko 20 minuta.

Za one koji nisu „u dobrim odnosima“ sa oklagijom ima jedan lakši način da dođu do krekera. U posudu za mešanje pomešati 900 gr ražanog brašna sa kesicom praška za pecivo. Dodati 450 ml piva, 350 ml ulja, 50 gr susama, 50 gr kima, 50 gr lalnenog semena, 50 gr suncokretovog semena (oljuštenog i pečenog) i kašičicu soli. Sve dobro izmešati. Za ove krekere možete koristiti svetlo pivo, po vašem izboru. Od testa napravite kuglice i pecite ih u pekaču ili električnom aparatu za galete.
Recepata ima mnogo, osnova je ista – brašno, pivo, prašak za pecivo i ulje, ostalo je po vašem izboru. Krekeri se prave brzo i lako, a oduševiće svakoga kome ih ponudite. Uz pivo, po vašem izboru, biće prava gozba uz dobar film ili druženje uz muziku na terasi.
 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Mikan

Restorаn Mikаn je tri decenije sinonim zа trаdicionаlnu srpsku kuhinju. U sаmom centru Beogrаdа,u pešаčkoj zoni prepoznаt po prijаtnoj i

Testenine i pivo

Postoje neke tipske slike koje čvrsto stoje u svesti ljudi i teško ih je modifikovati ili u potpunosti zameniti.  Kada

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja