Domaćinski krekeri uz 3bir piva

krekeri i pivo

Pored slatkiša, slane grickalice su omiljena hrana dece, koja zbog njih često preskaču obrok. A, priznaćete, deca najbolje znaju šta je ukusno. Slani krekeri sa ili bez susama, sa ili bez kima koji je odličan kao dekoracija i poznat kao biljka koja pomaže u lečenju nekih oboljenja. Krekeri mogu biti integralni, sa semenkama ili potpuno bez ičega. Bez obzira šta sve od sastojaka sadrže domaći(nski) krekeri su bolji od kupovnih. Zato evo kako se prave pravi pivski krekeri.

Brzi krekeri sa pivom – naš prvi današnji primerak „pravog“ domaćinskog krekera se pravi tako što pomešamo 600 gr brašna, 1 kesicu praška za pecivo, 2 dl ulja i 2 dl piva. Lager pivo je odličan izbor, uz to možete ga pijuckati dok mesite. So i biber dodajte po ukusu ( oko pola kafene kašičice soli će biti dovoljno, a bibera u zavisnosti koliko ljuto volite). Jaje dobro umutite viljuškom sa prstohvatom soli. Testo treba razvaljati oklagijom, a za one koji nisu spretni sa oklagijom možete kidati jednake delove testa i praviti loptice ili valjčiće. Bitno je da su krekeri iste veličine da bi se u isto vreme ispekli. Trebalo bi da budu tanji, da liče na kupovne krekere, ali nije problem i ako liče na deblje grisine. Mala napomena: testo koje u sebi ima prašak za pecivo će se uvećati, tako da pravite male krekere ili tanke grisine. Svaki kreker premazati jajetom i po želji posuti: susam, kim ili semenke. Možete ih posuti i sa malo morske (krupne) soli. Kada već spominjemo razne dekorativne semenke, da spomenemo da seme maka daje posebno lepu dekoraciju slanim grickalicama. U zagrejanoj rerni na 200° C peći krekere oko 20 minuta.

Za one koji nisu „u dobrim odnosima“ sa oklagijom ima jedan lakši način da dođu do krekera. U posudu za mešanje pomešati 900 gr ražanog brašna sa kesicom praška za pecivo. Dodati 450 ml piva, 350 ml ulja, 50 gr susama, 50 gr kima, 50 gr lalnenog semena, 50 gr suncokretovog semena (oljuštenog i pečenog) i kašičicu soli. Sve dobro izmešati. Za ove krekere možete koristiti svetlo pivo, po vašem izboru. Od testa napravite kuglice i pecite ih u pekaču ili električnom aparatu za galete.
Recepata ima mnogo, osnova je ista – brašno, pivo, prašak za pecivo i ulje, ostalo je po vašem izboru. Krekeri se prave brzo i lako, a oduševiće svakoga kome ih ponudite. Uz pivo, po vašem izboru, biće prava gozba uz dobar film ili druženje uz muziku na terasi.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Dva Jelena

Osnovan davne 1832. godine, restoran Dva Jelena je vekovni simbol Beograda, čuvar tradicije i boemskog duha. Poznat je po specijalitetima

Pivski post

Ljudi širom sveta godišnje popiju čak 2.000.000.000 litara piva. Američka pivara, Rouge Ales, napravila je pivo pod imenom „Beard Beer“

Restoran Durmitor

Restoran nacionalne kuhinje Durmitor izgrađen je 1993. godine, u centru poslovnog sveta na Novom Beogradu i vremenom je dobio autentičan

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.