Domaćinski krekeri uz 3bir piva

krekeri i pivo

Pored slatkiša, slane grickalice su omiljena hrana dece, koja zbog njih često preskaču obrok. A, priznaćete, deca najbolje znaju šta je ukusno. Slani krekeri sa ili bez susama, sa ili bez kima koji je odličan kao dekoracija i poznat kao biljka koja pomaže u lečenju nekih oboljenja. Krekeri mogu biti integralni, sa semenkama ili potpuno bez ičega. Bez obzira šta sve od sastojaka sadrže domaći(nski) krekeri su bolji od kupovnih. Zato evo kako se prave pravi pivski krekeri.

Brzi krekeri sa pivom – naš prvi današnji primerak „pravog“ domaćinskog krekera se pravi tako što pomešamo 600 gr brašna, 1 kesicu praška za pecivo, 2 dl ulja i 2 dl piva. Lager pivo je odličan izbor, uz to možete ga pijuckati dok mesite. So i biber dodajte po ukusu ( oko pola kafene kašičice soli će biti dovoljno, a bibera u zavisnosti koliko ljuto volite). Jaje dobro umutite viljuškom sa prstohvatom soli. Testo treba razvaljati oklagijom, a za one koji nisu spretni sa oklagijom možete kidati jednake delove testa i praviti loptice ili valjčiće. Bitno je da su krekeri iste veličine da bi se u isto vreme ispekli. Trebalo bi da budu tanji, da liče na kupovne krekere, ali nije problem i ako liče na deblje grisine. Mala napomena: testo koje u sebi ima prašak za pecivo će se uvećati, tako da pravite male krekere ili tanke grisine. Svaki kreker premazati jajetom i po želji posuti: susam, kim ili semenke. Možete ih posuti i sa malo morske (krupne) soli. Kada već spominjemo razne dekorativne semenke, da spomenemo da seme maka daje posebno lepu dekoraciju slanim grickalicama. U zagrejanoj rerni na 200° C peći krekere oko 20 minuta.

Za one koji nisu „u dobrim odnosima“ sa oklagijom ima jedan lakši način da dođu do krekera. U posudu za mešanje pomešati 900 gr ražanog brašna sa kesicom praška za pecivo. Dodati 450 ml piva, 350 ml ulja, 50 gr susama, 50 gr kima, 50 gr lalnenog semena, 50 gr suncokretovog semena (oljuštenog i pečenog) i kašičicu soli. Sve dobro izmešati. Za ove krekere možete koristiti svetlo pivo, po vašem izboru. Od testa napravite kuglice i pecite ih u pekaču ili električnom aparatu za galete.
Recepata ima mnogo, osnova je ista – brašno, pivo, prašak za pecivo i ulje, ostalo je po vašem izboru. Krekeri se prave brzo i lako, a oduševiće svakoga kome ih ponudite. Uz pivo, po vašem izboru, biće prava gozba uz dobar film ili druženje uz muziku na terasi.
 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Kada je napravljeno prvo pivo

Na kamenim pločama pronađenim u pećini, istraživači Stanforda otkrili su tragove skroba i biljnih čestica, te smrvljene ostatke raznih semenki,

tamno pivo i juneći gulaš

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

cetir konja debela

Četir` konja debela

Gradska pivnica Četir` konja debela najstarija je u zemlji i nudi velik izbor kvalitetnih piva, koja se odlično slažu uz sočno pripremljena jela.

Kafana Čedić

Želja da se zauvek zadrže savršeni ukusi i mirisi domaće hrane, kao i da se sačuva od zaborava lepota starog

Pivara Salto u novom izdanju

Pivara Salto je jedna od najstarijih domaćih craft pivara, počela je sa radom 2013. godine. Počeci su bili skromni, proizvodili

Restoran Donji Grad

U samom srcu starog Beogradu, nedaleko od Kalemegdana, u mirnom delu Dorćola, na uglu ulica Knićaninova i Visokog Stevana nalazi

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju