Jorkširski puding kombinovan uz Salto pivo

Ima hrane koja je malo komplikovanija, ali slasna, tako da se "prljanje sudova" isplati. Za one koji vole slasan zalogaj, a vole i da se oprobaju u kuhinji, ovo je pravi recept. Jorkširski pudding (Yorkshire Pudding), sos od luka i kobasice. Ako vam je baš do kuvanja uz ovo jelo možete spremiti i pire od krompira ili grašak, a da bi sve ovo "prošlo" kod nutricionista ( i onih što propagiraju zdrav život) začinite i sa nekom salatom, po vašem izboru.

Izazov broj jedan – kako napraviti Yorkshire Pudding (ne, to nije puding). U dublju posudu žicom ulupati 4 veća jajeta. Posoliti i pobiberiti pa dodati 150 gr prosejanog brašna. Dobro sjediniti da nema grudvica pa svemu dodati 150 ml piva ( po vašem izboru).

Sad na red dolazi fora Džejmija Olivera: uzeti kalupe za mafine. U prva tri udubljenja (koja su u prvom redu) usuti ulje (do vrha) polako nagnuti da se ulje iz prvog reda prelije u drugi red, pa u treći i četvrti red ( uglavnom ovi kalupi imaju 12 udubljenja za 12 mafina i na ovaj način u svakom udubljenju bude isto ulja). Kalup za mafine staviti u rernu da se zagreje na 190°C. U vrelo ulje (ovo je opasno) pažljivo ulivati smesu od jaja, brašna i piva. Još dok budete ulivali smesa će početi da se prži u vrelom ulju. Puding peći na 190°C 20-25 minuta.

Izazov broj dva – sos od luka, takođe specijalitet sa severa Engleske. Potreban vam je bujon od teletine ili kockice za teleću supu (od čega napravite bujon). Luk, so, biber i brašno. U nekim receptima se pojavljuje i šećer, kao sastojak, ako želite možete dodati i malo šećera. Da budemo još precizniji, u nekim receptima se pojavljuje i aceto balsamico, ali i bez ovog sastojka se može. Luk iseći na rebarca (ne mora previše tanko). Na ulju pržiti luk dok krajevi ne dobiju braonkastu boju ( pazite da ne zagori). U luk polako dodavati brašno i sve vreme mešati. Za jedan crveni luk biće dovoljno jedna kašika brašna. Malo propržiti luk i brašno (sve vreme mešati) i onda dodati bujon. Sos je lepši ako je gušći, mada po nekim receptima dodaju i 400 ml bujona, pa sos bude potpuno redak, skoro kao supa. Ovaj detalj ostavljamo vama na volju. Na kraju začiniti biberom i solju.

Pečenje kobasica i nije neki izazov, tako da ga ne moramo posebno opisivati. Uz pudding i sos od luka odlično ide i neko "konkretno" meso, ali se obavezno ovakav ručak mora zaliti dobrim pivom.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Da li piti toplo pivo

Mnogi pivski entuzijasti tvrde da ako pijete toplije pivo  uživaćete u boljem ukusu, a da li je to baš tako

Restoran Stara carinarnica

Stara carinarnica je zdanje na obali Dunava podignuto 1723. godine, oblikovano u stilu klasicizma, komponovano strogo simetrično, sa baroknim svodnim

Dokazano da pivo sprečava rak

Velikim brojem naučnih istraživanjima dokazane su mnoge dobro  osobine hmelja po ljudsko zdravlje. Nedavno je otkriveno da hmelj poseduje flavonoidno