Gulaš je jelo koje turisti često traže u našim restoranima. Naročito je cenjen Mađarski gulaš, koji je često na trpezi u Vojvodini. Šta je tajna dobrog gulaša? Kvalitetno meso i kvalitetna aleva paprika. Aleva paprika ako nije dobra, što podrazumeva kvalitet paprike i dovoljno vreme kuvanja, može ceo ručak da upropasti. Meso birate po ukusu. Za gulaš je najbolje juneće, ali i svinjsko dolazi u obzir. Najbolje je uzeti delove mesa od buta. Meso se seče na kockice s tim da kockice ne treba da budu ni previše male, ali ni velike (2cm će biti dovoljno). Gulaš sa pivom je jedna verzija, ukusnija verzija, Mađarskog gulaša. Za kilogram mesa trebaće vam 3 glavice starog crnog luka, 2 paprike, 4 čena belog luka, litar tamnog piva, 3-4 kašike paradajz pirea, 1 kašičica aleve paprike, so, peršun i kumin po želji ( ako stavljate kumin dovoljno je pola kašičice) i malo ulja, za dinstanje luka. Luk iseći na polumesece. Propržiti ga na malo ulja. Ako stavljate kumin onda ga odmah stavite sa lukom. Dobro je odmah luk posoliti. Gotovo je kada luk počne da dobija braon boju (paziti da ne zagori). U luk dodati meso i dinstati oko 4-5 minuta. Sa mesom staviti i alevu papriku, jer aleva parika treba da se skuva, ali ne sme da zagori. Ako aleva paprika zagori daće ručku gorak ukus, sa druge strane, ako se aleva paprika ne skuva dovoljno teško će je želudac variti (u našem narodu se kaže “ide mi na grlo”). Posle 4-5 minuta dodati paradajz pire, papriku sečenu na kockice, sitno isečen beli luk i dodati još malo soli. Sve preliti pivom da ogrezne. Kada provri smanjiti vatru i ostaviti da se polako krčka oko sat i po. Meso treba da se topi u ustima. Ako želite da dodate peršun dodajte ga 5 minuta pred kraj kuvanja.

Da li srpska tamna piva podležu starenju
Odgovor nije konkretan, odnosno sve zavisi od toga o kojoj vrsti stouta se radi, a evo i zašto Tamna piva