Brzi gulaš sa Kaš pivom

Gulaš je jelo koje turisti često traže u našim restoranima. Naročito je cenjen Mađarski gulaš, koji je često na trpezi u Vojvodini. Šta je tajna dobrog gulaša? Kvalitetno meso i kvalitetna aleva paprika. Aleva paprika ako nije dobra, što podrazumeva kvalitet paprike i dovoljno vreme kuvanja, može ceo ručak da upropasti. Meso birate po ukusu. Za gulaš je najbolje juneće, ali i svinjsko dolazi u obzir. Najbolje je uzeti delove mesa od buta. Meso se seče na kockice s tim da kockice ne treba da budu ni previše male, ali ni velike (2cm će biti dovoljno). Gulaš sa pivom je jedna verzija, ukusnija verzija, Mađarskog gulaša. Za kilogram mesa trebaće vam 3 glavice starog crnog luka, 2 paprike, 4 čena belog luka, litar tamnog piva, 3-4 kašike paradajz pirea, 1 kašičica aleve paprike, so, peršun i kumin po želji ( ako stavljate kumin dovoljno je pola kašičice) i malo ulja, za dinstanje luka. Luk iseći na polumesece. Propržiti ga na malo ulja. Ako stavljate kumin onda ga odmah stavite sa lukom. Dobro je odmah luk posoliti. Gotovo je kada luk počne da dobija braon boju (paziti da ne zagori). U luk dodati meso i dinstati oko 4-5 minuta. Sa mesom staviti i alevu papriku, jer aleva parika treba da se skuva, ali ne sme da zagori. Ako aleva paprika zagori daće ručku gorak ukus, sa druge strane, ako se aleva paprika ne skuva dovoljno teško će je želudac variti (u našem narodu se kaže “ide mi na grlo”). Posle 4-5 minuta dodati paradajz pire, papriku sečenu na kockice, sitno isečen beli luk i dodati još malo soli. Sve preliti pivom da ogrezne. Kada provri smanjiti vatru i ostaviti da se polako krčka oko sat i po. Meso treba da se topi u ustima. Ako želite da dodate peršun dodajte ga 5 minuta pred kraj kuvanja. 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

MAMURLUK: Rešenje postoji

Postoje mnoge priče, tajni recepti ili pak vodiči koji nam navodno pomažu u stanju mamurluka i objašnjavaju nam kako da

Da li piti toplo pivo

Mnogi pivski entuzijasti tvrde da ako pijete toplije pivo  uživaćete u boljem ukusu, a da li je to baš tako

Ječam, slad, pivo

Bez dobrog slada nema dobrog piva Prosečni pivopija, dok konzumira svoje omiljeno pivo, uglavnom ne razmišlja o procesu proizvodnje piva,

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva