Pivske kuvarancije uz pomoć Kabinet piva

Ranije nismo imali toliki izbor pa u receptima nije ni moralo da piše "100 ml pšeničnog, svetlog piva", tačno se znalo da se npr. Kiflice sa pivom prave od pšeničnog, najsvetlijeg piva, uopšte nije bitno kog proizvođača. Vino je bilo "tajni" sastojak marinada i soseva "velikih magova" kuhinje, na pivo se malo obraćala pažnja, kao da nije pronalazilo svoje mesto u kuhinji.  Danas pored velikog izbora piva sve više se i u pripremi hrane koristi pivo. Svako pivo se može iskoristiti za kuvanje, ali treba imati na umu par činjenica. Jaka i tamna piva su najpogodnija za prženje, kuvana jela i mariniranje tamnih mesa i divljači. Tamno pivo daje još tamniju boju. Gorka piva ublažavaju ukus slatkom povrću, kao što je šargarepa ili paškanat, takođe se dobro slažu sa jakim ukusom divljači. Svetlija piva se koriste za spremanje piletine, zečetine ili ribe. Za pripremu slatkiša, pudinga, voća i sl. takođe se koriste svetla piva.

Pravi specijalitet je pivsko testo za morske plodove. Ovo testo se može koristiti i za ribu, ali i za perad. Umutiti 150g prosejanog brašna, sa prstohvatom soli i 250 ml piva. Najbolje je da bude svetlo pivo, ali nećete pogrešiti ni sa tamnim. U smesu dodati 25 gr putera i ostaviti da odstoji pola sata. Morske plodove prvo uvaljati u brašno pa u pivsko testo i pržiti u dubokom ulju.

Slatka varijanta pivskog testa je odlična za voće. U 150 gr prosejanog brašna umešati kesicu vanilin šećera i prstohvat soli, a zatim i 125 ml svetlog piva. Od dva belanceta umutiti čvrst sneg i polaku sjediniti sa prethodnom smesom. Ostaviti pivsko slatko testo da odstoji pola sata. Voće, isečeno na kolutove ili komade umakati u pivsko testo i pržiti u vrelom ulju.

Da li treba da napominjemo da uz jelo, koje je spremano sa pivom, savršeno ide baš to pivo?

Podelite članak

PROČITAJTE I:

heineken srbija

HEINEKEN – Stvarajmo bolji svet

HEINEKEN je danas objavio svoj program održivog poslovanja „Stvarajmo bolji svet” za 2030. godinu, koji obuhvata set ambicioznih planova i obaveza sa ciljem da se ostvari pozitivan uticaj kako na životnu sredinu, tako i u domenu društvene održivosti, ali i promocije odgovorne konzumacije alkohola

Pivom protiv peruti

Zaboravite na skupe šampone za kosu čiji proizvođači tvrde da će vas rešiti problema zvanog perut. Sve što vam je

Krem od tamnog piva

Krem od Tron tamnog piva

Da pivo nije dobar „partner“ samo kobasicama uverićemo vas sada. Ovaj fantastični krem se može poslužiti u čaši, kao što

Dimljeno pivo

Prvih nekoliko gutljaja ovog piva će vas iznenaditi svojom aromom, no kada ga probate – ili ćete se zaljubiti u

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike