Pivske kuvarancije uz pomoć Kabinet piva

Ranije nismo imali toliki izbor pa u receptima nije ni moralo da piše "100 ml pšeničnog, svetlog piva", tačno se znalo da se npr. Kiflice sa pivom prave od pšeničnog, najsvetlijeg piva, uopšte nije bitno kog proizvođača. Vino je bilo "tajni" sastojak marinada i soseva "velikih magova" kuhinje, na pivo se malo obraćala pažnja, kao da nije pronalazilo svoje mesto u kuhinji.  Danas pored velikog izbora piva sve više se i u pripremi hrane koristi pivo. Svako pivo se može iskoristiti za kuvanje, ali treba imati na umu par činjenica. Jaka i tamna piva su najpogodnija za prženje, kuvana jela i mariniranje tamnih mesa i divljači. Tamno pivo daje još tamniju boju. Gorka piva ublažavaju ukus slatkom povrću, kao što je šargarepa ili paškanat, takođe se dobro slažu sa jakim ukusom divljači. Svetlija piva se koriste za spremanje piletine, zečetine ili ribe. Za pripremu slatkiša, pudinga, voća i sl. takođe se koriste svetla piva.

Pravi specijalitet je pivsko testo za morske plodove. Ovo testo se može koristiti i za ribu, ali i za perad. Umutiti 150g prosejanog brašna, sa prstohvatom soli i 250 ml piva. Najbolje je da bude svetlo pivo, ali nećete pogrešiti ni sa tamnim. U smesu dodati 25 gr putera i ostaviti da odstoji pola sata. Morske plodove prvo uvaljati u brašno pa u pivsko testo i pržiti u dubokom ulju.

Slatka varijanta pivskog testa je odlična za voće. U 150 gr prosejanog brašna umešati kesicu vanilin šećera i prstohvat soli, a zatim i 125 ml svetlog piva. Od dva belanceta umutiti čvrst sneg i polaku sjediniti sa prethodnom smesom. Ostaviti pivsko slatko testo da odstoji pola sata. Voće, isečeno na kolutove ili komade umakati u pivsko testo i pržiti u vrelom ulju.

Da li treba da napominjemo da uz jelo, koje je spremano sa pivom, savršeno ide baš to pivo?

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Giardino

U samom centru Novog Sada, na krovu tržnog centra „BAZAR“, 30. novembra 2006. godine, počeo je sa radom jedan od

Gde popiti pivo za vikend

Za one koji vole Zanatsko, preporuka je "Radioaktivna subota" – Dogma Tap room. Otkrićemo vam samo toliko da se pije

Pivo od malina i čokolade

Nesvakidašnje i svakako originalno pivo. Radi se o pivu „Voodoo Doughnut Pretzel, Raspberry & Chocolate Ale“ i dolazi nam iz

Mršavite uz pivo

Pivo je duboko ukorenjeno u našoj kulturi kao jeftin način da se oslobodimo briga, zabavimo i opustimo, ali sve to

Četir` konja debela

Gradska pivnica Četir` konja debela najstarija je u zemlji i nudi velik izbor kvalitetnih piva, koja se odlično slažu uz sočno pripremljena jela.