Da li ste probali gibanicu sa pivom

Pivo korama, pa i samoj gibanici, daje ukus, ali i čini kore mekšim. Kore mogu biti tanke, ali će gibanica biti ukusnija ako su kore deblje. Za one koji nemaju puno iskustva sa pečenjem gibanica – kore je potrebno namazati nekom masnoćom da se prilikom pečenja ne bi slepile i pretvorile u tvrdi „grumen“ testa (što uošte nije poželjno). Preporuka je da kore premazujete rastopljenim maslacem. Za ovu gibanicu niti treba puno veštine, a ni puno vremena. Kore, pivo, jaja i sir su glavni činioci.

Po dve kore premazati mrvljenim sirom. Da bi lakše razmazali sir, možete mu dodati malo gustog jogurta ili kislo mleko. Koji je sir dobar za gibanicu stvar je ukusa. Najbolje je da se posavetujete sa prodavcem sira. Nadev treba da bude dovoljno posoljen. Ako želite u nadev možete staviti i jedno ili dva jajeta (što bogatija to ukusnija gibanica). Premazane kore urolajte i stavljajte na podmazan pleh. Kada ste iskoristili sve kore i sav nadev vreme je da napravite preliv. Ulupajte 3 jajeta i polako im dodajte pivo (po vašem izboru). Trebaće vam oko 100 ml piva. U ovu masu umešajte i toliko brašna da dobijete finu masu, kao za palačinke. Najbolje je da pitu isečete i tek onda prelijete, ali nećete pogrešiti i ako je ostavite u “štapovima“. U zagrejanoj rerni na oko 200°C pecite gibanicu dok ne porumeni, a to je oko 30 minuta.

Ovo nije jedini način ređanja kora i ima jedan, možda, jednostavniji. Na dno pleha treba staviti dve premazane kore. Odvojiti dve, a ostale jednu po jednu umačite u nadev ( u ovom slučaju i u nadev treba staviti malo masnoće) i zgužvane ih stavljati u pleh. Kada poređate sve , zgužvane, kore preko njih stavljate još dve cele kore, one što ste izdvojili ( da prekrijete gibanicu). Onda pitu sečeta na komade i prelivate pivskim prelivom.

Da li treba da pišemo da uz ovu gibanicu sa pivom najbolje ide pivo?

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

PIVO OD 700 FUNTI

Najskuplje pivo na svetu retko je dostupno kod nas. Ako vam neko ponudi da kupite i naravno popijete jedno Vieille Bon Secours pivo, budite oprezni.

Flaša ili bure

Da bi smo dobili odgovor na ovo pitanje moramo znati mnoge detalje Gde pivo bolje odležava, u flaši ili u

JELEN FRESH – LUMUN

Spoj limuna sa Jelen pivom stvorio je pivo sa voćnim ukusom – Jelen Fresh Limun. Pivo se odlikuje smanjenom gorčinom,

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.