Da li ste probali gibanicu sa pivom

Pivo korama, pa i samoj gibanici, daje ukus, ali i čini kore mekšim. Kore mogu biti tanke, ali će gibanica biti ukusnija ako su kore deblje. Za one koji nemaju puno iskustva sa pečenjem gibanica – kore je potrebno namazati nekom masnoćom da se prilikom pečenja ne bi slepile i pretvorile u tvrdi „grumen“ testa (što uošte nije poželjno). Preporuka je da kore premazujete rastopljenim maslacem. Za ovu gibanicu niti treba puno veštine, a ni puno vremena. Kore, pivo, jaja i sir su glavni činioci.

Po dve kore premazati mrvljenim sirom. Da bi lakše razmazali sir, možete mu dodati malo gustog jogurta ili kislo mleko. Koji je sir dobar za gibanicu stvar je ukusa. Najbolje je da se posavetujete sa prodavcem sira. Nadev treba da bude dovoljno posoljen. Ako želite u nadev možete staviti i jedno ili dva jajeta (što bogatija to ukusnija gibanica). Premazane kore urolajte i stavljajte na podmazan pleh. Kada ste iskoristili sve kore i sav nadev vreme je da napravite preliv. Ulupajte 3 jajeta i polako im dodajte pivo (po vašem izboru). Trebaće vam oko 100 ml piva. U ovu masu umešajte i toliko brašna da dobijete finu masu, kao za palačinke. Najbolje je da pitu isečete i tek onda prelijete, ali nećete pogrešiti i ako je ostavite u “štapovima“. U zagrejanoj rerni na oko 200°C pecite gibanicu dok ne porumeni, a to je oko 30 minuta.

Ovo nije jedini način ređanja kora i ima jedan, možda, jednostavniji. Na dno pleha treba staviti dve premazane kore. Odvojiti dve, a ostale jednu po jednu umačite u nadev ( u ovom slučaju i u nadev treba staviti malo masnoće) i zgužvane ih stavljati u pleh. Kada poređate sve , zgužvane, kore preko njih stavljate još dve cele kore, one što ste izdvojili ( da prekrijete gibanicu). Onda pitu sečeta na komade i prelivate pivskim prelivom.

Da li treba da pišemo da uz ovu gibanicu sa pivom najbolje ide pivo?

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Mala Gostionica

U blizini Trga Republike, nadomak Narodnog pozorišta, na jedinstvenom beogradskom Dorćolu nalazi se restoran Mala Gostionica. Na odličnoj lokaciji, u

restoran mayka

Restoran Mayka

Restoran Mayka nalazi se u Beogradu, u ulici Nikole Spasića na broju 5. Enterijer restorana Mayka osmišljen je na način da steknete utisak kao da ste kod svoje kuće, uz primesu savremenog industrijskog dizajna.

Kako izbeći pivski stomak

Najbitnije pravilo kako da se ne ugojite: Kada pijete jedite proteine, a ne masti. Da bismo objasnili ovo pravilo, počnimo

Dogma Taproom

Preduzimljiva i neumorna ekipa iz pivare Dogma ne prestaje prijatno da iznenađuje svoje sve brojnije fanove. Počelo je sa hrabrim

Dva najskuplja piva na svetu

Danas smo odlučili da vas upoznamo sa onom luksuznom stranom najpopularnije alkoholnog pića Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svetu,

Novitet iz Pivare Razbeerbriga

Iz Pivare Razbeerbriga pred praznike stiže Božićno pivo. Pakovano u flaše od 0,66l, sa 6,4% alkohola Christmas tree je pivo sa dodatkom borovih iglica.

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.