PIVO U KOLAČIMA – Pivčići

pivčići

Pivo je često dobar dodatak kolačima, a jedni od poznatijih su pivčići

Pivo se koristi u raznim receptima. Pivo je podjednako zastupljeno kako u slanim, tako i u slatkim jelima.

Predstavljamo vam vrlo interesantan recept za kolačiće,  koji se nazivaju jednostavno – pivčići. Pivčići se u zavisnosti kakvog su oblika nazivaju i Cigaret štangle ili kiflice sa pivom.

Dobra stvar kod pivčića je da se mogu napraviti nekoliko dana ranije, jer su najbolji kad odstoje. Takođe, gotove pivčiće možete zamrznuti u plastičnim kutijama, jer neće izgubiti na ukusu.

Pivo u testu

Potrebni sastojci:

– Pola litre ulja

– 250 ml piva

– 1 kg mekog belog brašna + jedna šaka za posipanje

– 1 pakovanje praška za pecivo

Pivo u sirupu

Potrebni sastojci:

– 400 grama šećera

– 450 ml vode i malo piva

– 1 pakovanje vanil šećera

Za „valjanje“ kolačića:

– 200 do 250 grama mlevenih oraha

Priprema pivčića:

U posudu staviti ulje i pivo, pa postepeno dodati brašno i prašak za pecivo. Sve dobro zamesiti, pa od testa napraviti loptu i ostaviti da se odmori petnaestak minuta. Nakon toga, testo podeliti na dva dela, te oba razvući oklagijom, debljina testa treba da bude oko jedan santimetar.

Čašom vaditi polumesece i ređati ih na pleh. Peći ih na 180 stepeni C oko 15-20 minuta. Pečene pivčiće ostaviti da se ohlade u plehu, pa ih tek onda vaditi.

U plićoj šerpi napraviti ređi sirup od 400 g šećera, 4,5 dl vode uz dodatak vanil šećera. Kuvati ga pet minuta na srednjoj temperaturi. U vreo sirup potapati ohlađene kolače i ostaviti ih da odstoje oko dva minuta, zatim ih vaditi na tanjir da se malo ocede i na kraju ih valjati u mlevene orahe. S vremena na vreme sirup ponovo vratiti na ringlu da se zagreje uz dodatak nekoliko kapi vode.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

crno pivo, stout pivo

Kako uživati u crnom pivu

Zabluda je da je crno pivo obavezno jače od svetlog. Boja piva nema nikakve veze sa količinom alkohola već isključivo sa načinom vrenja slada.

Restoran Corso

Corso, ili kako bi novosađani rekli Korzo, je restoran internacionalne kuhinje, smešten u samom srcu Novog Sada, u staroj gradskoj

Restoran Salaš 034

Restoran Salaš 034, uređen nalik na vojvođanske salaše, nalazi se na rustičnoj zemunskoj kaldrmi. Ako ovom prikazu dodamo i pogled