Pivo je često dobar dodatak kolačima, a jedni od poznatijih su pivčići
Pivo se koristi u raznim receptima. Pivo je podjednako zastupljeno kako u slanim, tako i u slatkim jelima.
Predstavljamo vam vrlo interesantan recept za kolačiće, koji se nazivaju jednostavno – pivčići. Pivčići se u zavisnosti kakvog su oblika nazivaju i Cigaret štangle ili kiflice sa pivom.
Dobra stvar kod pivčića je da se mogu napraviti nekoliko dana ranije, jer su najbolji kad odstoje. Takođe, gotove pivčiće možete zamrznuti u plastičnim kutijama, jer neće izgubiti na ukusu.
Pivo u testu
Potrebni sastojci:
– Pola litre ulja
– 250 ml piva
– 1 kg mekog belog brašna + jedna šaka za posipanje
– 1 pakovanje praška za pecivo
Pivo u sirupu
Potrebni sastojci:
– 400 grama šećera
– 450 ml vode i malo piva
– 1 pakovanje vanil šećera
Za „valjanje“ kolačića:
– 200 do 250 grama mlevenih oraha
Priprema pivčića:
U posudu staviti ulje i pivo, pa postepeno dodati brašno i prašak za pecivo. Sve dobro zamesiti, pa od testa napraviti loptu i ostaviti da se odmori petnaestak minuta. Nakon toga, testo podeliti na dva dela, te oba razvući oklagijom, debljina testa treba da bude oko jedan santimetar.
Čašom vaditi polumesece i ređati ih na pleh. Peći ih na 180 stepeni C oko 15-20 minuta. Pečene pivčiće ostaviti da se ohlade u plehu, pa ih tek onda vaditi.
U plićoj šerpi napraviti ređi sirup od 400 g šećera, 4,5 dl vode uz dodatak vanil šećera. Kuvati ga pet minuta na srednjoj temperaturi. U vreo sirup potapati ohlađene kolače i ostaviti ih da odstoje oko dva minuta, zatim ih vaditi na tanjir da se malo ocede i na kraju ih valjati u mlevene orahe. S vremena na vreme sirup ponovo vratiti na ringlu da se zagreje uz dodatak nekoliko kapi vode.