PIVO U KULINARSTVU – Irski gulaš

irski gulaš

U irski gulaš se dodaje crno pivo, najbolje neki staut, ali i suve šljive. Idealan prilog uz ovo jelo je krompir pire ili testenina, a nakon njega je obavezan jedan Guinness, kao kruna odličnog ručka

Ukoliko ste pivopija, gurman i uz to volite da eksperimentišete s ukusima, a ujedno biste želeli nekog da fascinirate, irski gulaš s crnim pivom i suvim šljivama je pravi obrok za vas.

Pivo i suve šljive

Kilogram junećeg buta iseckanog na kockice, dve kašike svinjske masti (podeljene na dva), dva do tri crna luka, 4 čena seckanog belog luka, oko pola litre ili malo više juneće supe, 2-3 dl Guinness ili nekog drugog crnog piva, 8 do 10 suvih šljiva bez koštica, dve do tri kašike brašna, 3 veće šargarepe, 2 lista lovora, kašičica sušenog timijana, 5 bobica kleke, so, biber i seckani peršun o ukusu

Pivo daje poseban šmek

Izdinstati luk na masti dok ne dobije zlatnu boju, a zatim dodati i beli luk i sve to prodinstati još koji minut, pa izvaditi iz šerpe i staviti na tanjir.

U šerpi se istopi  preostala mast i na najjačoj temperaturi se brzo proprže kockice mesa da se sa svake strane uhvati korica.

Nakon toga se doda brašno i dobro promeša kako bi se svaka kockica mesa dobro uvaljala u brašno.

Nakon toga, smanji se teperatura, te se doda supa i sve vreme se meša dok se ne stvori gusti i glatki sos.

Dodaje se crno pivo, crni i beli luk, šargarepa, lovor, bobice kleke, timijan, so, biber. Sve ovo se dobro promeša, te se temperature stavi na “dvojku” da jelo lagano krčka oko dva sata uz povremeno mešanje.

Pred kraj kuvanja dodaju se suve šljive, koje svojom slatkoćom ublaže gorčinu piva. Uz ovo jelo prilog je krompir pire ili testenina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1