PIVO U KULINARSTVU – Irski gulaš

irski gulaš

U irski gulaš se dodaje crno pivo, najbolje neki staut, ali i suve šljive. Idealan prilog uz ovo jelo je krompir pire ili testenina, a nakon njega je obavezan jedan Guinness, kao kruna odličnog ručka

Ukoliko ste pivopija, gurman i uz to volite da eksperimentišete s ukusima, a ujedno biste želeli nekog da fascinirate, irski gulaš s crnim pivom i suvim šljivama je pravi obrok za vas.

Pivo i suve šljive

Kilogram junećeg buta iseckanog na kockice, dve kašike svinjske masti (podeljene na dva), dva do tri crna luka, 4 čena seckanog belog luka, oko pola litre ili malo više juneće supe, 2-3 dl Guinness ili nekog drugog crnog piva, 8 do 10 suvih šljiva bez koštica, dve do tri kašike brašna, 3 veće šargarepe, 2 lista lovora, kašičica sušenog timijana, 5 bobica kleke, so, biber i seckani peršun o ukusu

Pivo daje poseban šmek

Izdinstati luk na masti dok ne dobije zlatnu boju, a zatim dodati i beli luk i sve to prodinstati još koji minut, pa izvaditi iz šerpe i staviti na tanjir.

U šerpi se istopi  preostala mast i na najjačoj temperaturi se brzo proprže kockice mesa da se sa svake strane uhvati korica.

Nakon toga se doda brašno i dobro promeša kako bi se svaka kockica mesa dobro uvaljala u brašno.

Nakon toga, smanji se teperatura, te se doda supa i sve vreme se meša dok se ne stvori gusti i glatki sos.

Dodaje se crno pivo, crni i beli luk, šargarepa, lovor, bobice kleke, timijan, so, biber. Sve ovo se dobro promeša, te se temperature stavi na “dvojku” da jelo lagano krčka oko dva sata uz povremeno mešanje.

Pred kraj kuvanja dodaju se suve šljive, koje svojom slatkoćom ublaže gorčinu piva. Uz ovo jelo prilog je krompir pire ili testenina.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

BUDI HUMAN: Čep za hendikep

Apatinska pivara nastavila je akciju prikupljanja čepova i u proteklom periodu sakupila 1 350 000 krunskih čepova koje tradicionalno donira

kako odabrati pravo pivo

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.

Central Pub

Central Pub je mesto gde svako može da nađe nešto po svom ukusu. Piva iz Češke, Holandije, Belgije, Engleske, Škotske,

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora