Šta sve možemo sa izlapelim pivom

Desi se. Ne popije se. Nije često, ali po nekad se desi da pivo ostane i izlapi. Niti da ga baciš, niti da ga piješ. Greota je baciti pivo, to je isto kao da si bacio hleb. Od izlapelog piva se može napraviti ukusna čorba. Iste količine piva i vode staviti u lonac pa na ringlu. Tečnost treba da provri. Dok se tečnost greje u posudu razmutiti jaja i malo šećera ( na litar tečnosti dovoljno je 3 jajeta i kašika šećera). Kada tečnost provri kutlačom uzeti tečnost i polako umešati u jaja, a zatim jaja usuti u ostatak tečnosti i sve vreme mešati. Čim ponovo provri čorba je gotova.

Uz ovu pivsku čorbu odlično idu krutoni. Za one koji nemaju iskustva sa pravljenjem krutona evo brzog recepta. Sredinu hleba (može starog hleba) iseći na kockice. U tiganj usuti malo maslinovog ulja (najbolje je maslinovo ulje, ono će krutonima dati pravi šmek, onaj koji obično suncokretovo ulje ne može da da) i kockice hleba. Paziti da hleb ne izgori. Kada je hleb pečen posuti po njemu začine po ukusu (najbolja kombinacija je ruznarin, ali možete probati i sušeni peršun ili čak celer).

Krutoni se stavljaju direktno u vruću čorbu, tako da uz ovu čorbu ne treba dodatno jesti hleb. Kao dekoraciju možete staviti grančicu ruzmarina. Na ovaj način iskoristili ste i izlapelo pivo i stari hleb.

Ako želite da vam ovakva čorba bude ceo obrok dovoljno je da ispečete kobasice, isečete ih i dodate gotovoj čorbi.  Druga varijanta je da ispečete slaninu i dodate u vruću čorbu. Ako imate pečenje, koje vam se "vuče" po frižideru možete od njega napraviti Slasni zalogaji od preostalog pečenja i uz ovu čorbu imati odličan pivski ručak.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Preran prestanak fermentacije

Pravite svoje pivo. Započeli ste fermentaciju. Sve teče po planu. I, onda od jednom, posle nekih 24 sata fermentacija počinje

klub dvorište pančevo

Restoran Dvorište

Klub restoran Dvorište nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, tik uz Aviv park.

KAKO NAPRAVITI PIVARU Od trnja do zvezda

Valjevska pivara je jedna od retkih pivara koja je ostala u domaćem vlasništvu i to zahvaljujući domaćoj pameti Industrijske pivare koje posluju kod nas imaju

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli