Šta sve možemo sa izlapelim pivom

Desi se. Ne popije se. Nije često, ali po nekad se desi da pivo ostane i izlapi. Niti da ga baciš, niti da ga piješ. Greota je baciti pivo, to je isto kao da si bacio hleb. Od izlapelog piva se može napraviti ukusna čorba. Iste količine piva i vode staviti u lonac pa na ringlu. Tečnost treba da provri. Dok se tečnost greje u posudu razmutiti jaja i malo šećera ( na litar tečnosti dovoljno je 3 jajeta i kašika šećera). Kada tečnost provri kutlačom uzeti tečnost i polako umešati u jaja, a zatim jaja usuti u ostatak tečnosti i sve vreme mešati. Čim ponovo provri čorba je gotova.

Uz ovu pivsku čorbu odlično idu krutoni. Za one koji nemaju iskustva sa pravljenjem krutona evo brzog recepta. Sredinu hleba (može starog hleba) iseći na kockice. U tiganj usuti malo maslinovog ulja (najbolje je maslinovo ulje, ono će krutonima dati pravi šmek, onaj koji obično suncokretovo ulje ne može da da) i kockice hleba. Paziti da hleb ne izgori. Kada je hleb pečen posuti po njemu začine po ukusu (najbolja kombinacija je ruznarin, ali možete probati i sušeni peršun ili čak celer).

Krutoni se stavljaju direktno u vruću čorbu, tako da uz ovu čorbu ne treba dodatno jesti hleb. Kao dekoraciju možete staviti grančicu ruzmarina. Na ovaj način iskoristili ste i izlapelo pivo i stari hleb.

Ako želite da vam ovakva čorba bude ceo obrok dovoljno je da ispečete kobasice, isečete ih i dodate gotovoj čorbi.  Druga varijanta je da ispečete slaninu i dodate u vruću čorbu. Ako imate pečenje, koje vam se "vuče" po frižideru možete od njega napraviti Slasni zalogaji od preostalog pečenja i uz ovu čorbu imati odličan pivski ručak.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

MAMURLUK: Rešenje postoji

Postoje mnoge priče, tajni recepti ili pak vodiči koji nam navodno pomažu u stanju mamurluka i objašnjavaju nam kako da

Jaka, a ukusna

Sa eksplozijom kraft industrije, očekivano je da nas iznenade određena piva koja se ističu od ostalih Većina muškaraca se verovatno

tamno pivo i juneći gulaš

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

Pizza i pivo

Kada je pre 45 godina (zar već toliko?) otvorena prva picerija u Novom Sadu, ali i u tadašnjoj Jugoslaviji, do

hmelj

Hmelj iz Bačkog Petrovca

Opšte je poznato da jedino sorta hmelja Humulus lupulus, pored Humulus scandens i Humulus yunnanensis iz iste porodice Cannabacea se

Pivska fontana

Džordž Vašington je insistirao da se njegovoj kontinentalnoj vojsci omogući da svaki vojnik dobije po litar piva dnevno kao deo