Šta sve možemo sa izlapelim pivom

Desi se. Ne popije se. Nije često, ali po nekad se desi da pivo ostane i izlapi. Niti da ga baciš, niti da ga piješ. Greota je baciti pivo, to je isto kao da si bacio hleb. Od izlapelog piva se može napraviti ukusna čorba. Iste količine piva i vode staviti u lonac pa na ringlu. Tečnost treba da provri. Dok se tečnost greje u posudu razmutiti jaja i malo šećera ( na litar tečnosti dovoljno je 3 jajeta i kašika šećera). Kada tečnost provri kutlačom uzeti tečnost i polako umešati u jaja, a zatim jaja usuti u ostatak tečnosti i sve vreme mešati. Čim ponovo provri čorba je gotova.

Uz ovu pivsku čorbu odlično idu krutoni. Za one koji nemaju iskustva sa pravljenjem krutona evo brzog recepta. Sredinu hleba (može starog hleba) iseći na kockice. U tiganj usuti malo maslinovog ulja (najbolje je maslinovo ulje, ono će krutonima dati pravi šmek, onaj koji obično suncokretovo ulje ne može da da) i kockice hleba. Paziti da hleb ne izgori. Kada je hleb pečen posuti po njemu začine po ukusu (najbolja kombinacija je ruznarin, ali možete probati i sušeni peršun ili čak celer).

Krutoni se stavljaju direktno u vruću čorbu, tako da uz ovu čorbu ne treba dodatno jesti hleb. Kao dekoraciju možete staviti grančicu ruzmarina. Na ovaj način iskoristili ste i izlapelo pivo i stari hleb.

Ako želite da vam ovakva čorba bude ceo obrok dovoljno je da ispečete kobasice, isečete ih i dodate gotovoj čorbi.  Druga varijanta je da ispečete slaninu i dodate u vruću čorbu. Ako imate pečenje, koje vam se "vuče" po frižideru možete od njega napraviti Slasni zalogaji od preostalog pečenja i uz ovu čorbu imati odličan pivski ručak.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Namibija zemlja piva

Pogled na listu zemalja sa najviše popijenog piva po glavi stanovnika već godinama pruža istu sliku: Česi neprikosnoveno drže prvo

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju