Večiti rivali pivo i vino definitivno nemaju iste kulinarske „moći“. Ko je u prednosti, nema smisla raspravljati, jedno je sigurno hrana je ukusnija kada u sebi ima malo ili piva ili vina. Malu prednost ima pivo jer ima manje alkohola, ali je vino svakako rasprostranjenije i poznatije kao sastojak ukusnih jela. U želji da i pivo dobije svoje mesto u receptima pišemo neka slasna jela upravo sa omiljenim nam pićem – pivom. Uprkos širokoj primeni, pivo ne pristaje dobro uz sva jela. Neki ukusi se jednostavno ne slažu i tu nema pokušavanja „pomiriti“ ih. Jelo treba da vam prija isto kao i pivo. Ako nešto „štrči“ onda nešto nije u redu.
Što se tiče prženja, pivo odlično pristaje u pivska testa. Smesa u koju se uranja hrana, koja treba da se prži u dubokom ulju, poznata kao Orly smesa je ukusnija i „prozračnija“ ako u sebi sadrži pivo. Pohovana hrana ima lepšu boju i ukusnija je. O Orly smesi smo već pisali pa recept možete pogledati u tekstu Pivske kuvarancije.
O gulašu smo takođe pisali, ali nije na odmet napomenuti da sa „jačim“ mesom odlično idu tamnija piva. Kuvari su potvrdili da se Guinness pokazao odlično u jelima sa mesom. Pored boje i ukus je bolji kada se mesu doda pivo. Vino je u ovakvim kombinacijama dugo godina držbilo na tronu, ali ga raznolikost piva poslednjih godina obara sa trona. Nije na odmet eksperimentisati pa nekom “lakšem” mesu, kao piletini ili ćuretini dodati neko egzotičnije pivo. Leto je vreme kada je sve dozvoljeno pa pustite mašti na volju i uživajte u svojoj kuhinji. Jedan detalj ne treba da zaboravite – ako jelo zahteva dugotrajno kuvanje, recimo u slučaju divljači, prejako ili previše gorko pivo bi moglo nadvladati ukus hrane. Ali, ako je šteta već napravljena, ne očajavajte. U slučaju da je gorko pivo dominantno u hrani pokušajte da gorčinu ublažite sa malo smeđeg šećera, samo pažljivo da ne dobijete slatki gulaš. Možda da dodate malo šargarepe, ruzmarina ili koju kap limuna. U ovim korekcijama treba biti oprezan, ali samo hrabro. Dinstanje luka na pivu je još jedna tajna velikih kuvara. U tekstu Jorkširski puding i pivo – kombinacija za smele pišemo uprao o ovom smelom poduhvatu.
Za kraj smo ostavili marinade. Ovde je pivo u velikoj prednosti u odnosu na vino jer se meso može duže držati u pivu nego u vinu. Neki poznati kuvari savetuju da se meso u pivu drži po nekoliko dana, a zatim je karamelizacija vrhunska, potpuno neodoljiva. Meso koje odstoji u pivu omekša i čak isti enzimi koji omekšavaju meso smanjuju nastanak kancerogenih jedinjenja u mesu prilikom pečenja (ovde se uglavnom misli na roštilj).
Još jedan detalj na koji vam skrećemo pažnju je da prilikom kuvanja ne pijete previše jer i to zna da upropasti obrok. Umerenost je reč koja najbolje ide uz pivo.