Pivo i hrana je uvek privlačna kombinacija, a dinstana teleća džigerica u pivu i medu je pravi gurmanski užitak. Uz ovo jelo najbolje se slaže lager pivo
Džigericu bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu.
Ova namirnica sadrži mnogobrojne hranljive sastojke, a osim toga – jeftina je.
Od džigerice se mogu napraviti različita ukusna jela.
Najbolje je nabaviti svežu džigericu, pošto je ona i najboljeg kvaliteta.
Džigerica – Samo mlada
Džigericu birajte od proverenih proizvođača i, ako je moguće, neka bude od mladih životinja. Jagnjeća, teleća ili praseća – svaka je dobra, mada su svinjska i juneća podjednako ukusne.
Džigerica treba da ima lepu tamnocrvenu boju.
Džigerica – Bitna je svežina
Veoma je važno da je džigerica sveža. U stvari, ne bi trebalo da je u frižideru duže od jednog dana, mora da bude jedra, bez jakih mirisa.
Takođe da nije prethodno bila zamrznuta. Pravilo je upotrebiti je odmah, a pre pripreme treba je oprati pod mlazom hladne vode.
Potrebne namirnice
Džigericu iseći na šnicle debljine oko 1cm i naliti mlekom da bi bila mekša.
Ostaviti je u frižideru na nekoliko sati.
Za ljubitelje ove iznutrice predstavljamo pravi delikates – teleću džigericu u medu i pivu.
Za jelo je potrebno 500 gr teleće džigerice, 30 gr brašna, 20 gr margarina, 1 kašika senfa, 2 kašike meda, 3 dl piva, so i biber.
Način pripreme
Džigericu ne začinjavati pre termičke obrade. Iseći je na tanje odreske, što je moguće jednake debljine.
Isečenu džigericu posuti brašnom i pržiti sa obe strane, dok se ne dobije zlatnosmeđa boja.
Zatim izvaditi na topao tanjir, dok se ne napravi umak.
Na ostatak masnoće dodati margarin, zatim senf i med, uz dodavanje piva.
Začiniti solju i biberom.
Vratiti ispečene šnite džigerice.
Dobro ih ukrčkati u sosu, uz dolivanje piva.
Smanjiti temperaturu i ostaviti kratko da sos reducira.
Jelo služiti toplo, uz kuvani pirinač.