Zečetina u pivu se vrlo jednostavno priprema, a osim što ima nutritivne vrednosti, veoma je i ukusna – prste da poližeš
Pivo je na globalnom nivou najpopularnije alkoholno piće koje se dobija vrenjem ekstrakta ječmenog slada i hmelja.
Hmelj je najbitniji sastojak u pivu, a ujedno je i prirodni konzervans koji daje pivu ugodan miris i gorak ukus.
Energetska vrednost litre piva ista je kao i litre punomasnog mleka.
Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod i zato se smatra idealnim u kulinarstvu.
Pivo se koristilo u kulinarstvu i pre vina. Doduše mnogim mesnim jelima vino je i dalje temeljac, ipak pojedina jela ne mogu da se zamisle bez piva.
Divljač se slaže sa pivom
Jela od divljači se odlično spremaju sa pivom.
Meso zeca i kunića ima brojne prednosti, a o tome najbolje govori njihov hemijski sastav.
Zečetina je prepuna hranljivih sastojaka, a izuzetno se ceni zbog visokog sadržaja proteina i visoke biološke vrednosti.
Zečetina pomaže pri regeneraciji istrošenih ćelija u organizmu.
Sveže zečije meso je bledo ružičaste boje i nema specifičan miris.
Zato predstavljamo recept – Zečetinu u umaku od piva.
Namirnice za četiri osobe
Za zečetinu u pivu je potreban zec od jednog kilograma.
Zatim veća glavica luka i dve šargarepe, čen do dva belog luka i jedan struk praziluka.
Od začina je potrebna so, biber, ljuta paprika, vegeta i peršunov list.
I naravno pola litre svetlog piva.
Za zaprašku pripremite malo brašna.
Priprema jela
Priprema zečetine u pivu je laka.
Na malo ulja pržiti luk, pa posle 10 minuta dodati isečenu zečetinu.
Dinstati oko sat vremena sa začinima.
Nekoliko puta doliti po čašu vode.
Šerpu obavezno poklopiti.
Kada meso omekša, doliti pivo i šargarepu izrezanu na prutiće i dinstati još nekoliko minuta.
Na kraju dodati kašičicu brašna i kuvati još deset minuta.
Jelo servirati s kuvanim testom ili pireom od krompira.
Popiti pivo po želji.
Najbolje neko tamno ili crno.