OBAVEZNO PROBAJTE Svinjska butkica u pivu

butkica u pivu

Nešto što obavezno morate da probate je svinjska butkica u pivu koja se vrlo jednostavno priprema, i veoma je izdašno i ukusno  jelo koje savršeno ide uz lager pivo

Pravi gurmani će se sigurno odmah latiti varjače, pošto ovaj recept nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Reč je o svinjskoj butkici kuvanoj u pivu.

Ali to nije sve, jer nakon kuvanja zapeče se u rerni, iz razloga da bi se napravila zlatna i hrskava kožurica.

Ipak, ispod hrskave kožurice krije se meko i sočno meso.

Evo šta vam je potrebno

Za ovaj jednostavan delikates, potrebno vam je sledeće: sveža svinjska butkica teška oko kilograma, zatim 2 dl crnog piva i nekoliko listova lovora, kašičica bibera u zrnu i nekoliko zrna pimenta i jedna do dve kašičice soli.

Kombinaciju začina koje dodajete možete da improvizujete kako biste sve prilagodili ličnom ukusu.

Uz crno pivo i svinjetinu možete da dodate malo narendane korice limuna,  a umesto pimenta možete dodati kim u zrnu.

Takođe, dozvoljen je i beli luk.

Jedino bez čega ovaj recept ne može su butkica i crno pivo.

Jednostavna priprema

Kada je reč o pripremi – Ona je vrlo jednostavna.

Svinjsku butkicu posolite i umasirajte so. Možete je usoljenu ostaviti preko noći u frižideru.

Butkicu kuvajte u ekspres ili običnom loncu.

U lonac sipajte pivo, dodajte začine i kuvajte. U običnom loncu kuvajte dva do tri sata, a u ekspres loncu kuvajte 40-45 minuta.

Kada se butkica skuva, rernu uključite da na 250°C.

U tepsiju stavite skuvanu butkicu i sipajte malo piva u kojoj se kuvala.

Obavezno je lager pivo

Sve stavite u rernu i pecite najmanje 30 minuta do sat vremena na istoj temperaturi ili dok koža ne postane hrskava.

Pečenu butkicu isecite i poslužite sa prilogom po želji – najbolje uz krompir pire.

Takođe od preostalog piva, u kojem se kuvalo meso, možete napraviti sos kojim ćete preliti krompir pire.

Uz ovaj specijalitet obavezno popijte dobro rashlađeno lager pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivara na Dorćolu

Pivara na Dorćolu u svojoj ponudi nudi preko 15 vrsta piva na točenje, kao i svojih 5, koje proizvode u svojoj pivari.

BISER ISTOČNE SRBIJE – ZAJEČARAC

Zaječarsko pivo je zvanično prvi put proizvedeno 1895. godine u Zaječarskoj pivari, koju je osnovalo “Zaječarsko industrijsko udruženje”. Pivara je

Pivara Salto

Kao lokalna beogradska kraft pivara nemaju određenu ciljnu grupu, već žele da svojim kvalitetom jednostavno vežu ljude uz sebe  

Restoran Nirvana

Restoran Nirvana nalazi se u Subotici, u mirnom delu grada i prepoznatljiv je po letnjoj terasi. Restoran Nirvana otvoren je 1922. godine, a enterijer mu je urađen u klasičnom restoranskom stilu. 

Restoran Potpis

Beogradski restoran Potpis smešten je na Čuburi, u srcu Čuburskog parka. Restoran Potpis je elegantan restoran, uređen u prijatnom stilu, s enterijerom koji naginje modernizmu.