Nešto što obavezno morate da probate je svinjska butkica u pivu koja se vrlo jednostavno priprema, i veoma je izdašno i ukusno jelo koje savršeno ide uz lager pivo
Pravi gurmani će se sigurno odmah latiti varjače, pošto ovaj recept nikog ne ostavlja ravnodušnim.
Reč je o svinjskoj butkici kuvanoj u pivu.
Ali to nije sve, jer nakon kuvanja zapeče se u rerni, iz razloga da bi se napravila zlatna i hrskava kožurica.
Ipak, ispod hrskave kožurice krije se meko i sočno meso.
Evo šta vam je potrebno
Za ovaj jednostavan delikates, potrebno vam je sledeće: sveža svinjska butkica teška oko kilograma, zatim 2 dl crnog piva i nekoliko listova lovora, kašičica bibera u zrnu i nekoliko zrna pimenta i jedna do dve kašičice soli.
Kombinaciju začina koje dodajete možete da improvizujete kako biste sve prilagodili ličnom ukusu.
Uz crno pivo i svinjetinu možete da dodate malo narendane korice limuna, a umesto pimenta možete dodati kim u zrnu.
Takođe, dozvoljen je i beli luk.
Jedino bez čega ovaj recept ne može su butkica i crno pivo.
Jednostavna priprema
Kada je reč o pripremi – Ona je vrlo jednostavna.
Svinjsku butkicu posolite i umasirajte so. Možete je usoljenu ostaviti preko noći u frižideru.
Butkicu kuvajte u ekspres ili običnom loncu.
U lonac sipajte pivo, dodajte začine i kuvajte. U običnom loncu kuvajte dva do tri sata, a u ekspres loncu kuvajte 40-45 minuta.
Kada se butkica skuva, rernu uključite da na 250°C.
U tepsiju stavite skuvanu butkicu i sipajte malo piva u kojoj se kuvala.
Obavezno je lager pivo
Sve stavite u rernu i pecite najmanje 30 minuta do sat vremena na istoj temperaturi ili dok koža ne postane hrskava.
Pečenu butkicu isecite i poslužite sa prilogom po želji – najbolje uz krompir pire.
Takođe od preostalog piva, u kojem se kuvalo meso, možete napraviti sos kojim ćete preliti krompir pire.
Uz ovaj specijalitet obavezno popijte dobro rashlađeno lager pivo.