OBAVEZNO PROBAJTE Svinjska butkica u pivu

butkica u pivu

Nešto što obavezno morate da probate je svinjska butkica u pivu koja se vrlo jednostavno priprema, i veoma je izdašno i ukusno  jelo koje savršeno ide uz lager pivo

Pravi gurmani će se sigurno odmah latiti varjače, pošto ovaj recept nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Reč je o svinjskoj butkici kuvanoj u pivu.

Ali to nije sve, jer nakon kuvanja zapeče se u rerni, iz razloga da bi se napravila zlatna i hrskava kožurica.

Ipak, ispod hrskave kožurice krije se meko i sočno meso.

Evo šta vam je potrebno

Za ovaj jednostavan delikates, potrebno vam je sledeće: sveža svinjska butkica teška oko kilograma, zatim 2 dl crnog piva i nekoliko listova lovora, kašičica bibera u zrnu i nekoliko zrna pimenta i jedna do dve kašičice soli.

Kombinaciju začina koje dodajete možete da improvizujete kako biste sve prilagodili ličnom ukusu.

Uz crno pivo i svinjetinu možete da dodate malo narendane korice limuna,  a umesto pimenta možete dodati kim u zrnu.

Takođe, dozvoljen je i beli luk.

Jedino bez čega ovaj recept ne može su butkica i crno pivo.

Jednostavna priprema

Kada je reč o pripremi – Ona je vrlo jednostavna.

Svinjsku butkicu posolite i umasirajte so. Možete je usoljenu ostaviti preko noći u frižideru.

Butkicu kuvajte u ekspres ili običnom loncu.

U lonac sipajte pivo, dodajte začine i kuvajte. U običnom loncu kuvajte dva do tri sata, a u ekspres loncu kuvajte 40-45 minuta.

Kada se butkica skuva, rernu uključite da na 250°C.

U tepsiju stavite skuvanu butkicu i sipajte malo piva u kojoj se kuvala.

Obavezno je lager pivo

Sve stavite u rernu i pecite najmanje 30 minuta do sat vremena na istoj temperaturi ili dok koža ne postane hrskava.

Pečenu butkicu isecite i poslužite sa prilogom po želji – najbolje uz krompir pire.

Takođe od preostalog piva, u kojem se kuvalo meso, možete napraviti sos kojim ćete preliti krompir pire.

Uz ovaj specijalitet obavezno popijte dobro rashlađeno lager pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Tri Šešira

Restoran Tri Šešira je pravi biser među restoranima Skadarlije, ali i sinonim za beogradsko ugostiteljstvo. Sagrađen je u srcu Skadarske

restoran vetrenjača

Restoran Vetrenjača

Pančevački kej i obalu Tamiša ukrašava jedna neobična i lepa građevina – restoran Vetrenjača.

Desert u flaši

Krem brule je istinski desert u flaši, bar ga mnogi opisuju kao takvog. Ovo pivo se proizvodi korišćenjem nefermentibilnog laktoznog

ŠTA ZNAČI „HEFE“?

"Hefe vajs bir" je zapravo belo pivo od pšenice. Hefe znači mutno, odnosno proizvedeno na tradicionalan način, bez filtriranja. Kao

KAKO NAPRAVITI PIVARU Od trnja do zvezda

Valjevska pivara je jedna od retkih pivara koja je ostala u domaćem vlasništvu i to zahvaljujući domaćoj pameti Industrijske pivare koje posluju kod nas imaju

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli