Često po restoranima naletimo na neuobičajene kombinacije, a jedna od njih su lignje u sosu od piva i đumbira. Mi smo se u rubrici hrana i pivo bavili upravo ovim jelom i savetujemo vam ga da probate
Ljudi koji dugo žive svoju ishranu baziraju na ribi i morskim plodovima.
Plodovi mora su posebno zdravi, jer sadrže omega-3 masne kiseline i zato bi trebalo da se jedu jednom nedeljno.
Lignje čuvaju srce
Često konzumiranje morskih plodova čuva zdravo srce.
Takođe, redovnim konzumiranjem morskih plodova bitno se smanjuju šanse za dobijanje srčanog udara.
Osim toga, morski plodovi su puni vitamina, minerala i ulja. Lignje imaju samo 70 kalorija na 100 grama. Sadrže proteine, omega-3 masne kiseline, bakar, cink, vitamin B i jod.
Pivo izvor vitamina B
S druge strane i pivo je prepuno minerala i vitamina, posebno iz grupe B, te se kao i lignje preporučuje tokom letnjih vrelih dana.
A kada se spoje ove dve kombijacije dobije se preukusan i lagan letnji obrok.
Potrebne namirnice
Za ovo jelo vam je potrebno 350 gr lignji, pola glavice crnog luka, čen belog luka, đumbir veličine oraha, 25 ml soja sosa, 200 ml piva i malo maslinovog ulja.
Priprema sosa
Očistite lignje od iznutrica u tubi i isecite oči sa pipaka na glavama.
Lignje ne ljuštite od spoljašnje tanke kožice. Ukoliko vam je to komplikovano kupite očišćene lignje. Iseckajte luk na kockice, a beli luk i đumbir na tanke krugove.
U šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa prodinstajte prvo luk, posle dodajte beli luk, đumbir i pipke lignji. Kuvajte kratko dok ne počnu da dobijaju finu reš boju. Zatim nalijte soja sos, a posle i pivo. Ostavite da ukrčka tečnost do pola i skolinte sa vatre.
Priprema lignji
U drugom tiganju naprskajte malo maslinovog ulja i na jakoj vatri zapecite tela lignji sa obe strane na kratko.
Minut i po sa svake strane.
Poređajte u tanjir i prelijte sosom od lignji i piva.
Uz ovo jelo popijte IPA pivo.