PIVO I HRANA – Pečena jaretina s pivom

pečena jaretina sa pivom

Pivo i hrana znaju da budu maštovita kombinacija, a pečena jaretina s pivom pravi je delikates.

Kuvanje sa pivom poslednjih nekoliko godina dobija sve više na popularnosti, jer sem što oplemenjuje ukus hrane u koju se dodaje, kada se koristi kao marinada, pivo može da ima i povoljan učinak na zdravlje.

Kuvanje i mariniranje u pivskim marinadama ujedno zahteva i znanje jer treba znati upariti stil piva sa određenim namirnicama kako bi ukus bio kompletan.

Pivo daje poseban šmek

U kombinaciji sa hranom pivo daje poseban šmek, ali i aromu u kulinarskim kreacijama.

Naime, pivo sadrži značajno  nižu tačku vrenja od vode te  brzo isparava i zato jelu daje karakterističan ukus i aromu.

Često se koristi kao zamena za vodu u supama, gulašima, umacima i bujonima, jer pruža još bogatiji ukus. Zato vam predstavljamo vrlo interesantan recept, a reč je o jaretini u pivu.

Potrebne namirnice

Za ovo jelo vam treba jareće meso za 10 porcija, 12 strukova mladog luka, šaka majčine dušice, pola litre lager piva, aleva paprika, so, biber, i ulje.

Način pripreme

Jaretina se iseče na šnicle za deset porcija i očisti se od masnoće.

Zatim se blago namaže uljem, te se posoli, doda se aleva paprika i biber. Sve se ovo dobro utrlja u meso.

Mladi luk se iseče na polovine i raspodeli se oko mesa.

Majčina dušica se posipa po mesu, kada smo poređali sve namirnice. Ovako pripremljeno meso treba da odstoji sat vremena.

Jaretinu servirati uz pivo

Nakon toga meso se stavlja u pleh, preliva se pivom i pleh se pokrije aluminijumskom folijom.

Peče se u zagrejanoj rerni na 200 stepeni uz uključeni ventilator.  Jaretina se peče oko dva sata i 40 minuta, te ukoliko je gotovo, otkriva se na 10 minuta da uhvati koricu.

Servira se toplo, s odgovarajućim garnirungom.

Uz ovo jelo savršeno se slaže lager pivo, koje treba servirati ne previše rashlađeno i konzumirati tokom jela.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1