PIJANI ŠARAN – Spremljen u pivu

pijani šaran u pivu

Pijani šaran spremljen u pivu vrhunski je kulinarski delikates

Riba je veoma zdrava hrana. Ona je dijetalna i nutritivno vredna namirnica.

Dosadilo vam je meso? Imamo rešenje.

Riba je odlična zamena. Riba se prirema na mnogo načina. Jedan od specijaliteta jeste šaran u pivu.

Ili jednostvnije – pijani šaran.

Pijani šaran može da se priprema u svetlom ili tamnom pivu. Najbolje je da odaberete neki lager za kuvanje – svetli ili tamni. Ejlovi nisu najbolji za kuvanje. Oni sadrže veće količine hmelja, te mogu učiniti jelo gorkim.

Šaran u pivu

Šarana možete da jedete i u svečanim prilikama. Ali je pogodan i u vreme posta. Ribu obično vezuju za vino.

Međutim, pijani šaran sa pivom je delikates. Posle ovog jela nećete pomišljati na vino.

Ovako spremljen šaran oduševiće sve gurmane. Zalogaje ribe poželjno je „zalivati“ kvalitetnim lager pivom.

Namirnice za pripremu šarana u pivu

Za pripremu ovog jela potreban vam je šaran do dve kile. Zatim dva decilitra piva.

Jedan crni luk. Jedna veza peršuna. Trebaće vam 50 grama putera.

Potom i veći praziluk. I kašičica šećera.

Obavezno jedan sok limuna, so, biber, vegeta i brašno. Od začina lovorov list i karanfilić.

Priprema šarana u pivu

Prvo očistite šarana. Izvadite iznutrice. Isecite ga na 4-5 većih šnicli.

Usolite, pobiberiti i stavite vegetu. Neka odstoji sat vremena.

U posudu rastopiti malo putera. Na puter staviti sitno seckan crni luk. Luk propržiti dok ne dobije zlatnu boju. Zatim dodati i praziluk.

Sve još malo dinstati. Nakon toga dodati peršun. Propržiti još nekoliko minuta. I  dodati šnicle šarana. Zatim i dva deci piva. Pa i lorber i karanfilić. Sniziti temperaturu. Poklopiti i ribu dinstati još 20 minuta uz povremeno okretanje.

U šerpici rastopiti kašičicu šećera u pivu – kao za karamel. Tome dodati kašičicu brašna i sok od limuna.

Prelivom preliti ribu pred kraj dinstanja. Ostaviti još nekoliko minuta da se dinsta.

Poslužiti toplo.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Pivara Premier

U svet kraft pivarstva su ušli prateći svetske trendove, sa željom da tržištu ponude svoju verziju kvalitetnog piva   Pivara

Restoran Enso

Enso je jedan od najboljih restorana moderne kuhinje u Beogradu. Ovaj restoran se posvetio stvaranju gastronomskih remek dela uz kombinacije

Štivo za pred spavanje

Ako potražite štivo o pivu, razočaraćete se. Na srpskom jeziku ima izuzetno malo literature na ovu temu.

Restoran Peta soba

Peta soba je „Premium casual“ konceptualni prostor s težištem na vrhunsku gastronomiju, a koji je proizašao iz kultnog sarajevskog koncepta

Pivo sa ukusom pice

Kućni pivar iz Čikaga, koji pravi pivo u svojoj garaži, nedavno je napravio pivo sa ukusom pice. Tom Seefurth je

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike