PIJANI ŠARAN – Spremljen u pivu

pijani šaran u pivu

Pijani šaran spremljen u pivu vrhunski je kulinarski delikates

Riba je veoma zdrava hrana. Ona je dijetalna i nutritivno vredna namirnica.

Dosadilo vam je meso? Imamo rešenje.

Riba je odlična zamena. Riba se prirema na mnogo načina. Jedan od specijaliteta jeste šaran u pivu.

Ili jednostvnije – pijani šaran.

Pijani šaran može da se priprema u svetlom ili tamnom pivu. Najbolje je da odaberete neki lager za kuvanje – svetli ili tamni. Ejlovi nisu najbolji za kuvanje. Oni sadrže veće količine hmelja, te mogu učiniti jelo gorkim.

Šaran u pivu

Šarana možete da jedete i u svečanim prilikama. Ali je pogodan i u vreme posta. Ribu obično vezuju za vino.

Međutim, pijani šaran sa pivom je delikates. Posle ovog jela nećete pomišljati na vino.

Ovako spremljen šaran oduševiće sve gurmane. Zalogaje ribe poželjno je „zalivati“ kvalitetnim lager pivom.

Namirnice za pripremu šarana u pivu

Za pripremu ovog jela potreban vam je šaran do dve kile. Zatim dva decilitra piva.

Jedan crni luk. Jedna veza peršuna. Trebaće vam 50 grama putera.

Potom i veći praziluk. I kašičica šećera.

Obavezno jedan sok limuna, so, biber, vegeta i brašno. Od začina lovorov list i karanfilić.

Priprema šarana u pivu

Prvo očistite šarana. Izvadite iznutrice. Isecite ga na 4-5 većih šnicli.

Usolite, pobiberiti i stavite vegetu. Neka odstoji sat vremena.

U posudu rastopiti malo putera. Na puter staviti sitno seckan crni luk. Luk propržiti dok ne dobije zlatnu boju. Zatim dodati i praziluk.

Sve još malo dinstati. Nakon toga dodati peršun. Propržiti još nekoliko minuta. I  dodati šnicle šarana. Zatim i dva deci piva. Pa i lorber i karanfilić. Sniziti temperaturu. Poklopiti i ribu dinstati još 20 minuta uz povremeno okretanje.

U šerpici rastopiti kašičicu šećera u pivu – kao za karamel. Tome dodati kašičicu brašna i sok od limuna.

Prelivom preliti ribu pred kraj dinstanja. Ostaviti još nekoliko minuta da se dinsta.

Poslužiti toplo.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Zasađena Jelen šuma

Zaposleni Apatinske pridružili su se dugogodišnjoj inicijativi pošumljavanja na Adi Huji, u Dunavskom parku, u okviru Supernatural festivala. U akciji

Završen Beer Fest

Iz Apatinske pivare poručili – Odgovorno konzumirajte alkohol Kroz kampanje Kad pijem, ne vozim i Reciklirajte i Vi, Apatinska pivara

Da li piti toplo pivo

Mnogi pivski entuzijasti tvrde da ako pijete toplije pivo  uživaćete u boljem ukusu, a da li je to baš tako

Restoran ABC

Restoran ABC, koji neguje koncept slowfood, je zemunska  „abeceda spore hrane“. Zamišljen kao pandan brzoj i nezdravoj hrani, ovo je

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju