Drugačiji ukusi – Patlidžan u pivskom sosu

Prošlo je leto, tačnije prošle su nesnosne vrućine, najeli smo se salata i napili ledenog piva. Vreme je da se malo začini i hrana i pivo. Sečuan sos, dobro poznat i kod nas sa patlidžanom ili tikvicom.

Prvo da napravimo sos. Uglavnom je kineska hrana koja se služi kod nas malo modifikovana, da bi prijala konzumentima koji nisu navikli na „jake“ začine. Malo crnog luka sitno iseći i propržiti na ulju. Najbolje je koristiti maslinovo, mada možete probati i kokosovo (ima ga u prodavnicama, ali kada je hladno stegne se pa više liči na mast, najbitnije je da znate da kokosovo ulje neće izmeniti ukus hrani). Dodati rendani đumbir, dovoljno je oko 1cm. Kada postanu staklasti dodati mlevenu crvenu papriku ( po želji paprika može biti ljuta). Odmah skloniti sa vatre da paprika ne izgori. Promešati sve i preći na pravljenje tečnog dela sosa. Pomešati 3-4 kašike soja sosa, 2-3 kašike sirćeta (može jabukovo), 2 kašike šećera, 2 kašike tamnog piva, 1 kašiku balzamiko sirćeta i kašiku maslinovog ulja. Dobro izmešati da se šećer rastori pa preliti preko luka i đumbira. Probajte, ako je previše kiselo dodajte još malo šećera, a ako je previše slatko još malo sirćeta. Napravite sos po vašem ukusu. Svakako ovaj sos nije za decu tako da i piva možete dodati … po želji.

Kada je sos gotov treba napraviti prilog. Ovog puta to je grilovani patlidžan. Patlidžan oljuštiti i iseći na trake, pa posoliti. Ostaviti da malo stoji, kako bi pustio sok. Grilovati ga na tiganju, mada možete ga kratko ispeći u rerni. Uz patlidžan dobro je grilovati i pečurke ( šampinjone). Kinezi povrće prže na jako zagrejanom tiganju, tačnije u voku, vrlo kratko. Kada je povrće gotovo preliti ga sosom. Uz ovo jelo možete koristiti pirinač. Umesto patlidžana možete koristiti i neko drugo povrće, po vašem izboru. Meso takođe dolazi u obzir, čak ga prvo možete marinirati u pivu koje koristite i za sos.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Budite strpljivi

Budite strpljivi kada počinjete sa kućnom proizvodnjom piva. Znate izreku: „Sve dobre stvari dolaze onima koji čekaju“. Ovo ne može

Craft bar Tehnologʼs

Njihova osnovna delatnost je meso, zanatski proizvodi od mesa koje proizvode u saradnji sa malim prerađivačima. Njihova zanatska mesna filozofija

Restoran Lovac

U dobro poznatom ambijentu restorana Lovac, prepunom lovačkih priča, koji zahvaljujući izloženim puškama i opasačima, galeriji divljači i odabiru boja

pivo i burgeri restoran kod brke

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.