KOJA PIVA NUDI MAXI: Nemački lageri po pristupačnim cenama

Iznenađujeće je dobra ponuda piva u Maxi marketima, a mi smo vam izdvojili šta bi trebalo da probate

U potrazi za kvalitetnim i cenovno pristupačnim pivom reporteri našeg portala obišli su trgovinske lance Lidl i Aman.

S obzirom na to da u Srbiji posluje nekoliko trgovnskih, kako domaćih, tako i inostranih trgovinskih lanaca, rešili smo proverimo kakva je ponuda najprodavanijeg piva u trgovinama Maxi. Iako je reč o maloprodajnom lancu prehrambenog tipa, koji od pre devet godina posluje u okviru međunarodnog maloprodajnog trgovinskog lanca Delhaize iz Belgije, akcenat su stavili na piva srednje kategorije koja se uvoze iz Nemačke. U ponudi imaju i nekoliko vrsta mađarskog odnosno grčkog, kao i dosta kraft piva, ali i njihovu robnu marku pod nazivom 365. Mi smo probali nemačka piva iz njihove ponude, čija je cena u redovnoj prodaji u proseku oko 100, ali kada su na akciji mogu da se kupe i po ceni od 70 do 80 dinara.

Oettinger orginal schwarz

Reč je o pivu srednje klase, ali odličnog kvaliteta i s vrlo prihvatljivom cenom od 100 dinara. Ono se proizvodi u   Bavarskoj, a pored Paulanera jedno je od najprodavanijih piva u Nemačkoj. Dostupno je u limenkama od pola litre, a reč je o lageru tamne boje sa 4,9 odsto alkohola. Dosta je upečatljivo i pitko, a u ustima daje slatko-gorak ukus. Boje je tamno mahagoni, dok se u čaši zadržava gusta, bela i stabilna pena. Poprilično je aromatično, a dominiraju citrusne note, čokolada i karanfilić. Punog je tela i moglo bi se reći da je idealno za letnje dane.

Eichbaum

Još jedno prijatno iznanađenje je pivo Eichbaum iz istoimene minhenske pivare, koje staje 90 dinara, mada je često na akciji te se u Maxi trgovinskom lancu može kupiti i po ceni od 70 dinara.

Eichbaum Hefeweizen Dunkel

Vrlo impresivno na prvi gutljaj. Stiče se utisak da je zadovoljavajuće gorčine, blago je gazirano i sa prenaglašenim karamelizovanim ukusom kvasca čija se aroma dosta dugo zadržava u ustima. Punog je ukusa sa uravnoteženom gorčinom, a sadrži 5,2 odsto alkohola.

Eichbaum Red

Još jedan tipičan lager po prihvatljivoj ceni. Dok se sipa u čašu daje crvenkastu boju, dok je pena pristojnog volumena i bele boje. Pivo ima ukus lagane karamele, ali kod njega dominira i biskvitni slad koji mu daje finu aromu i lep miris. Sadrži 5,9 odsto alkohola i pravo je iznenađenje za ljubitelje lagera, mada smo probali i bolje.

Adler König Urtyp Hell 

Kao što i sama reč u nazivu kaže reč je o tipičnom predstavniku minhenskog lagera koji je upakovan u vrlo interesantnu staklenu ambalažu s još interesantnijom etiketom i poklopcem. Nakon ispijenog piva flaša može da posluži za zimnicu. Ovaj pravi, pravcati predstavnik lagera sadrži 4,7 odsto alkohola i svetlo-žute je boje, s izrazito belom penom. Standardne je i bez preteranih iznenađenja lager arome kroz koju dominira aromatični slad. Pivo nije preterano gazirano i zato se stiče utisak da su pivari veoma vodili računa o karbonizaciji koja je u ovom slučaju dosta umerena. Na prvi gutljaj, ukus je oštar, ali se oseti i sladna slatkoća sa dobro izbalansiranom primesom začinskog bilja i hmelja, pa se u završnici oseti blaga gorčina. Ovo pivo, kao i većina lagera ostavilo je dobar utisak. Cena mu je nešto “jača” i ono staje 250 dinara, a kada je na akciji za 50 dinara je jeftinije.

Apostel Bräu

Već viđen predstavnik nemačkog pilsa, svetlo zlatne i vrlo prozirne boje. Na osnovu izgleda, rekli bismo da pivo ne obećava, ali je usledilo iznenađenje. Ono je intenzivnog mirisa u kom dominiraju citrusne note i tropsko voće. Ima uravnotežen ukus slada i cvetnog hmelja koji mu daje laganu gorčinu. Prodaje se u burencetu od 5 litara i cena mu je 1.200 dinara.

Robna marka 356

Evropska kompanije Delhaize Group lansirala je svoju 365 privatnu etiketu za sve osnovne proizvode, pa između ostalog i za pivo.

Ovo svetlo pivo, nema preteranu karbonizaciju, što se vidi po slabim mehurićima dok se sipa u čašu. Pena je sasvim pristojna i kremasta, a čak se zadržava u čaši i što je najbitnije ne ostavlja trag dok splašnjava.

Pivo je čisto žute boje, a u ukusu se osete čist hmelj i slad odnosno ne osete se nikakvi začinski dodaci, pa se njegova aroma slabo oseti u ustima. Opšti utisak je da je ovo pivo dobrog kvaliteta, s obzirom na to da za pola litre treba izdvojiti svega 55 dinara.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1