VODEĆI UVOZNICI PIVA U SRBIJI: Ko je ko na srpskom tržištu

Znate li ko na naše tržište plasira više od 150 stranih pivskih brendova i koji su stilovi najrasprostranjeniji

Prema podacima Zavoda za statistiku EU (Eurostat) lane je u evropskim državama proizvedeno više od 34 milijarde litara piva.

Najveći izvoznici bili su Holanđani, zatim Belgijanci, Nemci, Česi, Francuzi i Irci.

Piva ovih zemalja u najvećoj meri dostupna su i na srpskom tržištu, a najzastupljenija stilovi su lager, stout i pšenična. Velik broj ovih piva spade u kategoriju premium i super premium brendova.

Heineken, Carlsberg i Molson Coors

U Srbiji posluju tri velike pivske grupacije, koje dominiraju našim tržištem i koje u svom portfoliju imaju značajnu ponudu piva. Reč je o kompanijama Heineken, Carlsberg i Molson Coors.

Pored njih, na našem tržištu posluje nekoliko uvoznika i distributera, s tim da najveći udeo, koji nije pokriven od strane velikih pivskih korporacija, ostvaruju kompanije Eurolab, Calix, Sebre i Select food.

Nećemo pogrešiti ako kažemo da se na domaćoj pivskoj sceni postoji preko 150 različitih pivskih brendova i najčešće dolaze iz država koje se smatraju kolevkama pivarstva. Mada, ruku na srce, distributeri se sve više orijentišu i na uvoz piva iz zemalja koje nisu karakteristične po proizvodnji ovog alkoholnog pića.

S toga ne treba da čudi, što je konzumentima ponekad veoma teško da izaberu pivo koje će popiti.

Da bi vam donekle olakšali izbor, ali i pomogli pri odabiru, predstavićemo vam vodeće brendove, koji se nalaze na našem tržištu i ukratko reći ko je ko i šta plasira u HORECA kanal i trgovinske lance.

Eurolab Internacional Grup

Internacionalna kompanija Eurolab Internacional Grup, kao ekskluzivni predstavnik Asahi grupacije, osvežila je srpsku pivsku scenu uvozom najprodavanijeg piva u Japanu Asahi Super Dry, kao i italijanskim brendovima Peroni, Peroni Gran Riserva i Nastro Azzurro.

Oni su uvoznici i Pilsner Urquell, Gambrinus, Kozel i Grolsch piva.

Pilsner Urquell pobrao je mnoge simpatije ljubitelja piva u Srbiji, jer je tipični predstavnik češke škole spravljanja pilsnera.

Ovo pivo sadrži 4,4 odsto alkohola, a karakteriše ga prijatan miris i ukus.

Sebre

S druge strane kompanija Sebre od ove godine u ponudi ima češka nepasterizovana i nefiltrirana pivo iz pivare Svijany. Ona potiču iz najveće samostalne češke pivare, koja ne pripada ni jednoj velikoj pivskoj korporaciji, a karakterišu ih bogati ukus.

Domaćim konzumentima su dostupni Svijansky Maz i Svijanska Knežna. Svijansky Maz je klasični nepasterizovani češki lager, zlatne boje, karakterističan po kremastoj peni. Blago-gorkog je ukusa i sadrži 4,8 odsto alkohola.

Ova kompanija uvozi i špansko Estrella pivo, a reč je o tipičnom predstavniku mediteranskog lagera.

U ponudi imaju i nemačko Maisel’s Weisse, koje je pre dve godine proglašeno za najbolje pšenično pivo.

Calix

Nemačka, sem po pivu i minhenskom Oktoberfestu poznata je i po Bavarskom zakonu o čistoći piva. Konzumenti u Srbiji imaju priliku da piju Paulaner, najpoznatije bavarsko pivo, koje je rado viđen gost na pomenutom festivalu, a čiji je generalni zastupnik i uvoznik za Srbiju kompanija Calix.

Od 15 vrsta Paulanera, kod nas je dostupno pet, a od kojih je najprodavaniji Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb.

Ovo pšenično mutno pivo karakteriše posebna pitkost zbog skoro voćnog ukusa koji potiče od posebno selekcionisanog kvasca. Pored Paulanera, kompanija Calix u svojoj ponudi ima i irski brend O’HARA’S, češki Rabel, škotski Belhavien i engleski Greene King.

Select Food

Za ljubitelje flaširanog, koje je identičnog ukusa kao i taze točeno stižu dobre vesti, jer je kompanija Select Food uvoznik najprodavanijeg turskog piva Efes. Na našem tržištu se prodaje u dve varijante. Efes Pilsner je pravi predstavnik mediteranskog stila, a Efes Draft karakterističan je po svojoj tehnologiji koja je identična onoj koja se koristi u proizvodnji točenog piva.

Velike pivske grupacije, koje posluju u Srbiji, u portfoliju imaju zavidan izbor ovog alkoholnog pića. Ove kompanije zauzimaju najveći deo tržišta i kroz HORECA kanal, te kroz trgovinske lance nude konzumentima premium brendove. Ova piva su dugo prisutna na našem tržištu, tražena su i dobro su poznata ljubiteljima piva u Srbiji po kvalitetu i umerenim cenama.

Molson Coors

Kompanija Molson Coors ima bogatu i dobro poznatu ponudu pivskih brendova, koja su našim konzumentima nije strana, a samo neka svetska imena iz njihovog portfolija su Hoegaarden, Miller Genuine Draft, Bavaria, Beck’s premium i Stella Artois, najprodavanije belgijsko pivo na svetu.

U ponudi je i Staropramen, praški premijum pilsner osvežavajućeg ukusa, a karakteriše ga izražena hmeljna gorčina.

Carlsberg

Kompanija Carlsberg takođe je na tržištu prisutna sa mnogim poznatim i priznatim brendovima. Osim danskog Carlsberga, pored ostalih, u ponudi imaju tamno i svetlo češko Budwaiser i nemačko pšenično svetlo i tamno Erdinger pivo. U njihovom pivskom portfoliju nalazi se i najpoznatije svetsko pasterizovano stout pivo – Guinness. Guinness potiče iz Irske, boja mu je karakteristično tamna, ima bogatu i punu penu, a služi se na temperaturi od 8-12 stepeni.

Heineken

Kompanija Heineken, pored naravno Heineken-a, u svojoj ponudi ima jedan od najpoznatijih holandskih brendova piva – Amstel Premium Pilsener. Holandski Amstel zbog jedinstvenog balansa ukusa, jedno je od najprodavanijih piva u više od 75 zemalja širom sveta.

Portfolio brendova između ostalih čine i Kapuziner, Krušovice, Birra Moretti, Laško, Red Strip i Tiger.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Mali Pariz

Vešto ukomponovan spoj tradicionalnog šarma pariskih bistroa i savremenih tendencija u oblasti ugostiteljstva i gastronomije čine Mali Pariz nezaobilaznim mestom

Najtraženije pivo na svetu

Ako ste rešili da čekate sledeću turu piva „Dave“ pivare „Hair of the Dog“, morate biti strpljivi. Dave je poslednji

Pet najboljih piva u Srbiji

Ovo su piva koja konzumenti najradije biraju, piva koja se najčešće i najviše piju, a vrhunskog su kvaliteta Veliki izbor

gde na pivo central pub

GDE NA DOBRO PIVO – Central Pub

Gde na dobro pivo često je pitanje među pivopijama – Naša preporuka je Central Pub, mesto gde se sluša dobra muzika, jede fina hrana i pije odlično pivo.

STOUT I PORTER PIVA

Postoji malo razlike između porter i stout piva. Porter je tamne boje, ima voćkasto-suv ukus i pravi se gornjom fermentacijom.

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike