UVOZNA PIVA: Veliki izbor i prihvatljive cene

Uvozna piva su donela, na srpsku pivsku scenu, novinu i svežinu po pitanju kvaliteta i stilova

Ljubitelji piva nalaze se na velikim mukama, jer zbog pozamašnog uvoza sve im je teže da od puno kvalitetnih izaberu ono najkvalitetnije pivo. Sigurni smo da ne postoji osoba koja se u prodavnici nije zadržala minimum 15 minuta ispred rafa sa pivom pokušavajući da odluči koje će da kupi i popije.

Ništa na manjoj muci nisu ni gosti u restoranima i kafićima koji neretko kartu pića proučavaju po nekoliko puta ne bi li uspeli da dokuče koje je od dvadesetak kvalitetnih uvoznih piva najbolje.

Domaćim pivopijama je do samo pre dve decenije bilo mnogo lakše da izaberu koje pivo će popiti pošto je izbor piva bio poprilično mršav. Znalo se za standardne tri do četiri vrste lagera, a tada je bilo lako ući u kafanu i uzviknuti: “Daj jedno ladno”.

Najjači domaći uvoznici i zastupnici drže većinu srpskog tržišta piva

Sada je ova misija gotovo neizvodljiva, jer najjači domaći uvoznici i zastupnici, hteli mi to da priznamo ili ne, drže većinu srpskog tržišta piva u rukama.

Naime, nema tog kafića i restorana koji u svojoj ponudi nema minimum pet do deset brendova visokokvalitetnog uvoznog premium i super premium piva, ali od nedavno i kraft piva, a što je najvažnije cena im jeste viša, ali je donekle prilagođena srpskom tržištu.

Ovom ponudom relativno cenovno pristupačnih piva, čije karakteristike odgovaraju skupljim pivima, pridobijaju sve više gostiju, a sa druge strane i sami ugostitelji imaju i razne benefite koje dobijaju od generalnih zastupnika i kompanija koje se bave uvozom.

Nećemo pogrešiti, ako kažemo da se na našem tržištu prodaje preko 300 svetskih pivskih brendova. Generalni zastupnici i uvoznici su ovim potezom doneli novinu i svežinu po pitanju kvaliteta i stilova, te su i stranci često iznenađeni bogatom pivskom scenom.

Doduše, Srbija može da se pohvali i s kvalitetnom domaćom proizvodnjom, ali iskusne pivopije kažu kako su uvozna ipak pitkija i po ukusima različitija.

Takođe pivopije se slažu da im nešto više cene uvoznih piva više odgovaraju za razliku od domaćeg zanatskog piva, za koja se tvrdi da su preskupa.

Takođe, pivopije se sve više okreću kupovini inostranih pivskih brendova, jer smatraju da će kupovinom uvoznog piva dobiti isti kvalitet kao što to dobijaju pivopije iz Nemačke, Irske ili Belgije.

Ono što ga sem kvaliteta čini privlačnim jeste i originalna ambalaža kao i zanimljive etikete, a ono čemu se svi najviše raduju jesu svakako prepoznatljivi stilovi.

Odlična ponuda uvoznog lagera

Na policama trgovinskih lanaca i u restoranima odlična je ponuda uvoznog lagera, koji je i najomiljenije pivo u Srbiji, zatim tu su neizostavna češka premium i super premium piva čija se cena kreće od 100 do 150 dinara.

Ukoliko ste nekada uživali u Plzenskom imate mogućnost da probate i čuveno češko Urquelli pilsner pivo.

Zadovoljavajući je izbor i vrlo pitkog svetlog i tamnog pšeničnog piva gde je potrošačima vrlo prijemčiv minhenski “Paulaner”, te za limenku treba da se izdvoji oko 135 dinara u radnjama.

Ne treba zanemariti ni pozamašan broj ejl piva, krafta iz uvoza, kao i stouta (crnog piva) koje je idealno za jesenje dane.

Najpoznatije stout pivo na svetu svakako je “Guinness”, a zahvaljujući uvoznicima i srpske pivopije mogu da uživaju u njegovom originalnom ukusu po ceni od oko 235 dinara, na policama marketa.

Bogata ponuda uvoznih kraft piva

Osim ovih piva, bogata je ponuda uvoznih kraft piva.

Izdvojili bi O’Hara’s, jedan od najprodavanijih irskih ejlova, koje je kao stvoreno za osobe koje uživaju u punom i jačem ukusu.

Valja napomenuti kako se uvozna piva proizvode od najkvalitetnijih sirovina, a konzumente posebno raduje činjenica da se ona proizvode i uvoze iz država koje su kolevke pivarstva poput Češke, Nemačke, Irske i Belgije.

Još jedna važna činjenica vezana za uvozna piva jeste ona da se kraft, ali i premium i super premium brendovi prave isključivo od ječmenog slada, hmelja i naravno u nekim slučajevima od pšenice. Valja podsetiti da je u zemljama poput Nemačke i Belgije koje imaju veoma razvijenu tradiciju u proizvodnji piva, po zakonu zabranjeno da se proizvoditi pivo od kukuruza.

Zato budite sigurni da nijedno uvozno pivo iz Nemačke, čak ni ono najjeftnije ne sadrži kukuruznu krupicu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1