PONUDA PIVA – MERKATOR: Probali smo domaća kraft piva

Tokom obilaska Merkatora, fokusirali smo se na zanatska piva proizvedena u Srbiji, a ova vam preporučujemo da kupite

Pošto smo do sada obišli nekoliko trgovinskih lanaca, a kao što smo i obećali da ćemo pisati kakva im je ponuda piva, stigao je na red i Merkator, koji je zapravo pod istom “dirigentskom palicom” kao i megamarketi Roda i Idea.

Do sada smo isprobali razne stilove, skuplje i jeftinije, domaće i iz uvoza, a ovaj put smo odlučili da degustiramo domaća zanatska piva koja su zastupljena u Merkatoru. Naime, do pre nekoliko godina, kraft piva su mogla da se nađu u pabovima, restoranima i pivnicama, a sada se sve češće mogu pazariti u svim bolje snabdevenim marketima. Ono što nam prvo upada u oko jeste da naši “kraftovi” imaju vrlo interesantan dizajn, a krase ih i neobična imena poput Uteha, Brrkaaa, Pop My Višnja, Crna Krava, Hoktopod… Ukoliko ste ljubitelji domaćeg krafta u Merkatoru imaju odličan izbor, s tim da vam odmah damo do znanja da su manje – više ova piva pod uticajem američke škole pivarstva odnosno da je većina njih stila IPA, pa ko voli nek izvoli. Ipak, da ne grešimo dušu može da se naleti i na po koji lager.

Hoptopod

Kraft pivo Hoptopod dolazi iz zanatske pivare Dogma i stila je India pale ale. Ono je karakterističnog ukusa i sadrži 6,5 odsto alkohola. Već na prvi gutljaj uočavamo da je reč o pravom IPA predstavniku. U čaši daje svetlo zlatnu boju, pena je bele boje i brzo nestaje. Čini se da je ono iznad prosečne karbonizacije, s tim da se u ustima oseti i intenzivni ukus citrusa, grejpfruta i hmelja. Nakon popijenog piva u ustima i grlu se još dugo oseti gorčina. Po našem mišljenju pivo koje vredi probati.

Crna krava

Iz iste zanatske pivare, za pivopije istančanog ukusa stiže i tamno milk stout pivo koje sadrži 4,5 odsto alkohola. Iznenađujuće je koliko ima lepu aromu, a osete se lake note kafe i čokolade. Ovo pivo u ustima daje pun, moglo bi se reći ukus mlečne čokolade, a i tačno je naznačena mešavina nekoliko vrsta sladova i prženog ječma. Pivo koje svakako vredi probati, pod uslovom da ste ljubitelj čokolade.

Salto pale ale

Dolazi iz pivare Salto, jedne od najprepoznatljivijih domaćih zanatskih pivara, a dok se sipa u čašu daje blagu zamućenost, s tim da je reč o pivu zlatne boje. Ima finu belu penu, a ni aroma nije loša, jer dominiraju agrumi i cvetni hmelj. Ukus je poprilično zahmeljen, svež i sa blagom gorčinom u završnici. Srednje je karbonizacije, sve u svemu prilično dobar, lak i osvežavajući bledi ejl sa 5,7 odsto alkohola.

Salto Belgrade india pale ale

Još jedno pivo iz pivare Salto, kod kog se već na prvi gutljaj oseti se skladna kombinacija nekoliko vrsta hmelja što ovom pivu daje cvetno-voćni ukus skladnog karaktera koji se vrlo dobro uklopio sa laganim karamelno-biskvitnim telom. Pivari su se potrudili da i alkoholne note vešto omekšaju i mada sadrži 6,5 odsto alkohola vrlo je pitko.

Amerikan pale ale

Vrlo jednostavnog imena Amerikan pale ale i sa vrlo intigrantnoom etiketom ovo kraft pivo stiže iz zanatske pivare Bunt99. Reč je o svetlom pivu koje je nefiltrirano i nepasterizovano. U čaši daje svetlo narandžastu boja i ima ukus osvežavajuće voćne i citrusne arome. Blage je gorčine i sadrži 5,5 odsto alkohola.

Brrkaa

Pivo se proizvodi u zanatskoj pivari Kabinet, a dok se sipa u čašu ima blago mutnu zlatnu boju sa skromnom penom i s pristojnim zadržavanjem. Aroma prvenstveno otkriva dodir karamele i prženog hleba, pokazujući tako sladne osobine tipične za Amerikan pale ale. U pozadini se osete voćne arome citrusa, koštunjavog voća, kao i iglica bora, što sve ukupno otvara njegove hmeljne osobine. Ukus piva je slađi u odnosu na aromu odnosno umesto da dominira hmelj glavnu osobinu daje čist i suv ukus krekera i neutralnog manje karamelizovanog slada. Kada ga ispijate osete se i hmeljni ukusi citrusne kore, grejpa i pomorandže, kao i note breskve i nektarine. Karbonizacija je na nivou. Sve u svemu ovo pivo je lagano i pitko.

Kabinet plavo

Iz Kabineta stiže plavo pivo, jedno od najpopularnijih stilova piva koji potiče iz Belgije. Ono u čaši daje tamno narandžastu boju i ima veliku penastu glavu piva. Bez mehurića je, a u aromi uglavnom preovlađuju citrusi i bledi slad. Gorkog je ukusa, a u pozadini se osete jabuke i med. Nije loše, ali ukoliko ste pili pravu “belgijsku plavušu” ovo pivo vas neće preterano oduševiti. Ipak, bez obzira na ovu konstataciju, reč je o dobrom pivu pristojnog ukusa i mirisa.

Naglasili bi da se sva piva koja smo probali i koja vam preporučujemo da probate u Merkatoru, pakuju u flašice od 0,33 L i da im je cena oko 300 dinara.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Fabrika piva u Ada Mall-u

Poslednjih godina tržni centri su promenili mnoge naše navike, a ponudu učinili toliko raznovrsnom da bi to nekom pre par

Restoran Ananda

Ananda, prvi je veganski restoran u Srbiji. Koncept ovog restorana se svodi na laganu i finu hranu, u kojoj možete

Saveti – Čuvanje piva

Većina ljudi ima barem jednu flašu piva koja već mesecima stoji u frižideru, bez obzira da li je čuvate za

Probali smo crnu kraft Srbiju

Crno pivo je složen sistem organskih i neorganskih kristaloida u slabom vodenom rastvoru alkohola. Odležavanjem se uspostavlja izvesna ravnoteža ovog

JELEN PIVO Časti nove tate

Ako si upravo postao tata, Jelen ti poklanja gajbu piva sa tvojim imenom da počastiš ekipu   U susret nam dolaze periodi slava i praznika,

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja