PONUDA PIVA – UNIVEREXPORT: Probali smo poznata piva, srednje cenovne kategorije

Prilikom obilaska Univera opredelili smo se za najpoznatije brendove iz nekadašnjih jugoslovenskih republika

Probali smo razne stilove piva, od industrijskih lagera do stauta, probali smo premium I super premium brendove, ali i domaća kraft, te ona uvozna kraft piva. Uvideli smo da je i cena piva u Srbiji šarenolika, a ona zavisi od brenda, ambalaže i količine. Zaključili smo i da su cene brendova iz bivših jugoslovenskih republika umerene i zbog toga smo odlučili da u trgovinskom lancu Univerexport pokupujemo piva koja dolaze iz regiona, jer zapravo reč je o pivima koja stižu iz ex Jugoslavije. Nismo neki preterani Jugo nostalgičari, ali s obzirom na to da spadamo u kategoriju građana srednje životne dobi, ova piva su na nas ostavila poseban utisak, posebno u trenucima kada smo ga u mladosti pili iz flaše na nekom koncertu. Doduše, tada nam ukus piva i nije bio toliko bitan, ali tri decenije kasnije veoma vodimo računa o tome šta i koliko pijemo.

Zato su danas stigla na red piva iz regiona kojih kako primećujemo i nema previše da srpskim policama.

Crni Đorđe

Proizvodi se u Banjalučkoj pivari i predstavnik je crnog lagera, sa 5,2 odsto alkohola. U čaši je intenzivno crno i ima poprilično postojanu penu, svetle karamel boje. Aromatično je, a kada se prinese nosu oseti se miris čokolade, kao i stidljiva nota crne ribizle. Ukus nije loš, klasičan i već viđen za crno pivo. Moglo bi se reći da ovo pivo odlično gasi žeđ. Pakuje se u ambalažu od 0,33 l i cena mi je 96 dinara.

Nektar lager

Svetlo lager pivo sa 5 odsto alkohola ima iznenađujuće gustu, belu penu i pomalo zamućen žuto-zlatni izgled. Karbonizacija je dobra, jer dok se sipa u čašu primetno je mnoštvo mehurića s minimalnim vezanjem. Miriše na ječmeni slad, a dok ga pijete uravnoteženo se oseti hmeljna gorčina pomešana sa slatkim ukusom koji upravo daje ječmeni slad. Poprilično je pitko, a završnica mu je oštra i osvežavajuća. Moglo bi se reći, već viđen evropski lager. Prodaje se u limenkama od pola litre po ceni od 82 dinara.

Nikšićko IPA

Pravo osveženje na našem tržištu, jer je reč o komercijalnom India pale ale pivu. Boja mu je zlatno žuta do boje ćilibara, a ima finu polutrajnu bele pene. Doduše, aroma je poprilično blaga odnosno ima prijatnu gorčinu za ovaj stil piva, ali je ona čista i bez primesa dodataka. U pozadini se oseća slad. Sadrži 4,5 odsto alkohola. Ukusno je i pitko, ali po stilu više podseća pa pale ale nego na Indian pale ale. Ipak, ima jak i dugotrajan ukus hmelja. Srednje je karbonizacije. Ovo je jedno vrlo, vrlo prijatno iznenađenje koje stiže iz pivare iz pivare Trebjesa, a cena je 113 dinara, mada se često može kupiti i po nižoj kada je na akciji.

Nikšićko tamno

Probali smo i Nikšićko tamno za koje bismo mogli reći da spada u standardna tamna piva, slabe arome, koje poseduje malo tamnog slada i malo hmelja. Ipak, ukus je odličan, osvežavajuć, blago gorči, a završnica podseća na blagu espresso kafu. Nema loš ukus, nema specifičnih dodatnih nota, već samo fini ukus piva. Pije se sa lakoćom, jer ima umerenu karbonizaciju. Opšti utisak jeste da je reč o vrlo lepom pivu sa 6,2 posto alkohola. Cena flaširanog je 79 dinara.

Laško Zlatorog

Novosađani se sećaju čuvenog “Pivarijuma” koji je pre tri decenije prvi u gradu imao ogroman izbor domaćih i stranih piva, kako za popiti za šankom, tako i “za poneti”. Tada je većina mušterija pila Laško pivo iz burenceta, koje je bilo pravo osveženje, a mnogi su smatrali da je reč o najboljem pivu na teritoriji tadašnje Jugoslavije. Ovo pivo i u nama budi lepe uspomene, a po ukusu se nije preterano promenilo. Reč je o svetlom lager pivu, kristalno-zlatne bistrine, punog i osvežavajućeg ukusa sa gustom penom koja se u čaši dugo zadržava. Niže je karbonizacije, vrlo je aromatično i miriše na žitarice i hmelj, dok se u pozadini osete cvetne i citrusne note. U ustima daje specifičnu gorčinu zbog hmelja, ali se jasno oseti i blagi citrus, odnosno aroma limuna, s malo voćne slasti. Međutim, ukus ume da zavara, jer u završnici ono je ipak začinjeno gorčinom. Sve u svemu reč je o jednom standardom pitkom lageru. Cena mu je 82 dinara.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1