HONEY DOUBLE IPA: Italijansko IPA pivo sa ukusom kestena

HONEY DOUBLE IPA: Italijansko IPA pivo sa ukusom kestena

Honey Double IPA je najpoznatije italijansko pivo s aromom domaćeg medom od kestena

U većini gradova miris pečenog kestena je prvi vesnik koji nagoveštava da ulazimo u poznu jesen. Čak i u momentima kada čovek nije gladan, a oseti taj miris ne može da mu odoli. Pečeno kestenje je idealno ukoliko uz njega popijete neko jače tamno pivo, mada može da prođe i lager.

IPA sa kestenom

A da li znate da se proizvodi i pivo s aromom kestena, doduše u Srbiji ga nema, pa eto ideje domaćim zanatskim pivarima.
Za razliku od naše zemlje u Italiji su pivari otišli korak dalje, te su u kraft piva počeli da stavljaju zanimljive sastojke uključujući grožđe i kesten.
Iako je pivo s kestenom počelo da se proizvodi davne 1990. godine na Korzici, gde se kesten smatra svetim drvetom, slatko pivo s kestenom, specijalitet je i u regijama Toskana i Pijemonte. Tamo lokalni pivari pripremaju ozbiljne ejlove i lagere s kestenom.

U IPA dodaju kesten u raznim oblicima

U poznatom stilu “Birra alle castagne”, pivari ga koriste u raznim oblicima, dimljeni, pečeni, pa čak i sušeni. U obzir dolazi čak i med od kestena.
Oni koji su ga probali kažu da je ukus svilenkast i sa suptilnim pečenim i dimljenim ukusima.
Na Korzici ga kuvaju od kestenovog brašna. Pivo od kestena obično se pojavljuje u jesen. Kao takvo posebno se dobro slaže s jelima u kojima dominiraju variva sa svežim plodovima jeseni.

IPA sa kestenom dostupna i kod nas

Honey Double IPA je najpoznatije italijansko pivo s domaćim medom od kestena i sadrži čak 8 odsto alkohola, a koje može da se popije i kod nas. Njega je napravila pivara The Garden Brewery iz Zagreba i dostupno je na tržištu Srbije.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Princip

Od prvog momenta, od prve misli o otvaranju ovakvog koncepta, znalo se da će postojati poseban Princip kojim će se

Restoran Đerdan

Izvanredan položaj, prijatan ambijent, autentična atmosfera kućne topline, diskretan šarm, sklad starih dobrih tradicija srpskih domaćina i modernih ugostiteljskih vremena

Kafana Mali Kalemegdan

Kafana Mali Kalemegdan predstavlja spoj tradicionalnog i modernog na mestu gde je nastao Beograd. Nalazi se u istorijskom srcu Beograda,

Restoran Kolarac

Restoran Kolarac otvoren je na Pozorišnom trgu u Beogradu 1870. godine. Tokom bombardovanja prestonice 1941. godine srušen je i restoran

Restoran Old Mill Belgrade

Restoran Old Mill Belgrade odlikuje autentičan stil sa elementima Starog mlina i njegove post – industrijske baštine. Restoran nudi specijalitete

PREPORUKA – Crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.