HONEY DOUBLE IPA: Italijansko IPA pivo sa ukusom kestena

HONEY DOUBLE IPA: Italijansko IPA pivo sa ukusom kestena

Honey Double IPA je najpoznatije italijansko pivo s aromom domaćeg medom od kestena

U većini gradova miris pečenog kestena je prvi vesnik koji nagoveštava da ulazimo u poznu jesen. Čak i u momentima kada čovek nije gladan, a oseti taj miris ne može da mu odoli. Pečeno kestenje je idealno ukoliko uz njega popijete neko jače tamno pivo, mada može da prođe i lager.

IPA sa kestenom

A da li znate da se proizvodi i pivo s aromom kestena, doduše u Srbiji ga nema, pa eto ideje domaćim zanatskim pivarima.
Za razliku od naše zemlje u Italiji su pivari otišli korak dalje, te su u kraft piva počeli da stavljaju zanimljive sastojke uključujući grožđe i kesten.
Iako je pivo s kestenom počelo da se proizvodi davne 1990. godine na Korzici, gde se kesten smatra svetim drvetom, slatko pivo s kestenom, specijalitet je i u regijama Toskana i Pijemonte. Tamo lokalni pivari pripremaju ozbiljne ejlove i lagere s kestenom.

U IPA dodaju kesten u raznim oblicima

U poznatom stilu “Birra alle castagne”, pivari ga koriste u raznim oblicima, dimljeni, pečeni, pa čak i sušeni. U obzir dolazi čak i med od kestena.
Oni koji su ga probali kažu da je ukus svilenkast i sa suptilnim pečenim i dimljenim ukusima.
Na Korzici ga kuvaju od kestenovog brašna. Pivo od kestena obično se pojavljuje u jesen. Kao takvo posebno se dobro slaže s jelima u kojima dominiraju variva sa svežim plodovima jeseni.

IPA sa kestenom dostupna i kod nas

Honey Double IPA je najpoznatije italijansko pivo s domaćim medom od kestena i sadrži čak 8 odsto alkohola, a koje može da se popije i kod nas. Njega je napravila pivara The Garden Brewery iz Zagreba i dostupno je na tržištu Srbije.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Organska piva

Teško dostupni sastojci za proizvodnju organskog piva glavni su krivac što se ovo pivo retko i teško može naći na

Leči kašalj za dva dana

Spravljanje pivskog sirupa protiv suvog kašlja je vrlo jednostavno i svako ga može napraviti kod kuće Verovali ili ne, sirup

Restoran Stanica 1884

Na mestu prepunom istorije, u jednoj od najstarijih zgrada srpske prestonice, monumentalnom zdanju iz 1884 godine, na mestu gde je

Restoran Franš

Franš, to je simbolički korzo Beograda, prvorazredno mesto društvenog života, to je mesto na kome se pokazuje nova garderoba, sklapaju

Restoran Sofa

Neobična i topla atmosfera restorana Sofa, smeštenog u Beton hali, kombinuje vedrinu, otmenost i pre svega udobnost. Originalan i moderan,

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike