HONEY DOUBLE IPA: Italijansko IPA pivo sa ukusom kestena

HONEY DOUBLE IPA: Italijansko IPA pivo sa ukusom kestena

Honey Double IPA je najpoznatije italijansko pivo s aromom domaćeg medom od kestena

U većini gradova miris pečenog kestena je prvi vesnik koji nagoveštava da ulazimo u poznu jesen. Čak i u momentima kada čovek nije gladan, a oseti taj miris ne može da mu odoli. Pečeno kestenje je idealno ukoliko uz njega popijete neko jače tamno pivo, mada može da prođe i lager.

IPA sa kestenom

A da li znate da se proizvodi i pivo s aromom kestena, doduše u Srbiji ga nema, pa eto ideje domaćim zanatskim pivarima.
Za razliku od naše zemlje u Italiji su pivari otišli korak dalje, te su u kraft piva počeli da stavljaju zanimljive sastojke uključujući grožđe i kesten.
Iako je pivo s kestenom počelo da se proizvodi davne 1990. godine na Korzici, gde se kesten smatra svetim drvetom, slatko pivo s kestenom, specijalitet je i u regijama Toskana i Pijemonte. Tamo lokalni pivari pripremaju ozbiljne ejlove i lagere s kestenom.

U IPA dodaju kesten u raznim oblicima

U poznatom stilu “Birra alle castagne”, pivari ga koriste u raznim oblicima, dimljeni, pečeni, pa čak i sušeni. U obzir dolazi čak i med od kestena.
Oni koji su ga probali kažu da je ukus svilenkast i sa suptilnim pečenim i dimljenim ukusima.
Na Korzici ga kuvaju od kestenovog brašna. Pivo od kestena obično se pojavljuje u jesen. Kao takvo posebno se dobro slaže s jelima u kojima dominiraju variva sa svežim plodovima jeseni.

IPA sa kestenom dostupna i kod nas

Honey Double IPA je najpoznatije italijansko pivo s domaćim medom od kestena i sadrži čak 8 odsto alkohola, a koje može da se popije i kod nas. Njega je napravila pivara The Garden Brewery iz Zagreba i dostupno je na tržištu Srbije.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Trattoria Pepe

Restoran-trattoria Pepe (biber) smešten je u samom srcu Beograda, u Ulici gospodar Jovanova 33, gde se u prijatnom i opuštenom

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja