PIVO – Zaječarsko pivo

zaječarac

Kada kažem pivo mislim Zaječarsko pivo, koje su pivopije proglasile istinskim srpskim pivom

Pivara u Zaječaru jedna je od najstarijih pivara u Srbiji, a prvi pisani dokumenti o proizvodnji piva, u najpoznatijem gradu Timočke Krajine, datiraju iz 1875. godine. Zaječarska pivara posluje punih 126 godina, a njihovo svetlo lager pivo, popularni „Zaječarac“, iz godine u godinu ima sve više fanova kako u Srbiji tako i u regionu.

Valja istaći da takozvani Timočki zlatni lager ima dugu tradiciju, koja traje od kraja 19. veka, kada je ono dobilo i zvaničnu potvrdu da je reč o pivu. Naime, tadašnji načelnik Zaječarskog sreza u izveštaju koji je uputio ministru Unutrašnjih dela Srbije zapisao je – Prošle godine pivar ovdašnji proizveo je 2.000 akova piva, koje se u samom narodu znatno troši. Od ovog zapisa kvalitet piva se nije menjao, sem naravno procesa proizvodnje, koji danas prati svetske moderne tehnologije proizvodnje.

Pivo prepoznatljive retro boce

Danas je Zaječarsko lager pivo, sa dugom istorijom i tradicijom, prepoznatljivo po retro boci i crvenoj etiketi.  Ovaj autentičan svetli lager sa 4, 5 odsto alkohola, ima tipičan ukus i aromu, te su ga pivopije proglasile istinskim srpskim pivom. Prema oceni potrošača, Zaječarsko svetlo lager pivo nije promenilo, te iskvarilo svoj ukus, a za šta je zaslužna vrhunska tehnologija koja se koristi u proizvodnji ovog piva.

Idealna temperatura serviranja Zaječarskog svetlog lager piva je od 7 do 10 stepeni Celzijusa, a s obzirom na to da ima osvežavajući ukus, idealan je za uparivanje s pikantnim jelima, ali i sa pomfritom, hot dogom, pastama i prženom ribom.

Pivo spravljeno od hmelja, ječma, vode i kvasca

Inače, osnovne sirovine koje se koriste za poizvodnju ovog popularnog lagera  jesu hmelj, ječmeni slad, voda i pivski kvasac. Hmelj igra glavnu ulogu, a on je zapravo i odgovoran za gorak ukus, koji svojom gorčinom odlično balansira slatkoću piva. Zaječarsko pivo sadrži blizu 90 odsto vode, koja je potpuno prirodna i hemijski netretirana. Važnu ulogu u proizvodnji ovog svetlog lagera igra i kvasac, koji se pažljivo koristi kako bi u procesu fermentacije šećere iz slada pretvorio u alkohol.  Kuvanje se takođe odvija na poseban način, što ovom pivu daje specifičan ukus. Naime,  samleveni slad meša sa toplom vodom u komovnjaku, zarad rastvaranja skroba, te nastaje sladovina koja se razdvaja od trebera u bistreniku. Sve se to kasnije kuva u kotlu, kako bi se rastvorile gorke supstance iz hmelja. Nakon toga sledi fermentacija, pa odležavanje. Mlado Zaječarsko pivo odležava oko dve nedelje i čuva se na nula stepeni Celzijusa u tankovima za odležavanje. Pivo se nakon toga pakuje i stiže do potrošača širom Srbije.

Pivo sa tradicijom dužom od 100 godina

Inače, kao zvanični početak industrijske proizvodnje Zaječarskog piva spominje se 1895. godina, jer je tada grupa zaječarskih investitora osnovala fabriku odnosno akcionarsko društvo „7. septembar“.

Prvi veći koraci pri razvoju tehničko-tehnološke revolucije desili su se  između 1910. i 1921. Godine, kada pivara nabavlja manje parne mašine i generator za struju. Praktično od tog perioda do danas pivara proizvodi pivo sve vreme. Interesantno je istaći da je pivara radila, čak i za vreme Drugog svetskog rata, kada je bila u posedu Nemaca. Do prekida u proizvodnji piva u Zaječarskoj pivari je došlo samo 6. septembra 1944. godine, kada su partizani iz Timočke krajine krenuli u oslobođenje Zaječara, te je nemačka vojska tokom povlačenja opljačkala sve zalihe piva i odnela sa sobom oko 313 hektolitara ovog svetlog lagera.

U posleratnom periodu Zaječarska pivara doživljava preporod, te sredinom šezdesetih  godina prošlog veka kreće druga tehničko-tehnološka revolucija, da bi do 1970. godine pojačali kapacitete u varionici i podrumu. Te godine otvorena je i nova flašara, a samo godinu dana kasnije počela je da radi i prva automatska linija za otakanje piva, čiji je kapacitet bio 32.000 boca na sat.

Pivo visokog kvaliteta

Početak ovog veka takođe je obeležila nova industrijska – pivska revolucija, jer u tom periodu dolazi do privatizacije i modernizacije pivare, kao i do promene naziva. Naime, od 2008. godine Zaječarska pivara postaje deo Heineken grupe, kada ponovo dolazi do značajnih ulaganja i osavremenjivanja pogona i ambalaže, što je naravno rezultiralo vrhunskim kvalitetom brendova koji se danas proizvode u ovoj pivari. Od tog perioda do danas, Zaječarac je doživeo svoju ponovnu renesansu i sve je popularniji među pivopijama, što potvrđuju i nagrade za kvalitet.

Inače, ovaj svetli lager je dve godine za redom proglašen omiljenim pivom u Srbiji i to u tradicionalnoj akciji „Moj izbor“, koju organizuju Udruženje potrošača Moja Srbija i Privredna komora Beograda.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Hanan

Hanan je restoran koji svojim gostima uvek nudi nešto više, a ono što ga izdvaja od ostalih beogradski restorana je

Restoran Terasa

Restoran Terasa nalazi se na platou Petrovaradinske tvrđave, pored čuvenog sata, odakle se pruža jedinstven pogled na Dunav i Novi

Restoran Plato

Restoran Plato nalazi se na platou Filozofskog fakulteta, u samom srcu Beograda. Kuhinja je internacionalna sa sofisticiranim i neobičnim ukusima,

ZAJEČARSKA PIVARA – Prva pivara u Srbiji

Zaječarska pivara je prva pivara u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (eng. Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC).

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.