PIVO IZ VALJEVA – Eichinger Bavarcu u čast

Eichinger

Pivo iz Valjeva je sinonim kvaliteta u Srbiji, a Valjevska pivara se ponosi premium pilsnerom Eichinger, koji je spravljen Bavarcu Jozefu Ajhingeru u čast

S razvojem masovne pivske industrije u Srbiji, bilo je veoma moderno davati imena pivu po mestu u kojem se proizvodi. Primeri za to su Valjevsko, odnosno Jagodinsko pivo. U pojedinim slučajevima pivo je najčešće nosilo ime osnivača pivare. Tek kasnije, po ugledu na svetske kompanije, pojedini stilovi piva poneli su imena po životinjama.

Pivo po tehnologiji Bavarca

Međutim Valjevska pivara je napravila presedan. Valjevska pivara je svoje premium  pivo nazvala po pivaru koji nije poreklom iz Srbije. Pogađate – reč je o pivskom brendu Eichinger. Pivo je dobilo ime po Jozefu Ajhingeru. Mnogi se pitaju zašto baš po njemu. Naime, Jozef Ajhinger pivar iz Bavarske (1835-1915) i bogati trgovac Dimitrije Mitrović zaslužni su za nastanak nadaleko čuvenog Valjevskog piva. I ne samo to, njih dvojica su zaslužni i za začetak pivske industrije u Valjevu. Ali i kao nove privredne grane kako u kolubarskom kraju – tako i u čitavoj tadašnjoj Srbiji.

Pivo koje je proizvodio Dimitrije Mitrović

Dimitrije Mitrović je davne 1860. godine odlučio da na svom imanju ispod Vidraka pokrene proizvodnju piva. Iako je imao čistu i bistru vodu sa izvora Paklje, posedovao je domaći ječmeni slad i četiri vrste hmelja.  Ipak njegovom pivu je falilo “ono nešto” što bi ga svrstalo u red najkvalitetnijih pića. Dimitrije je želeo da proizvodi piva kakva su se uveliko pravila u Nemačkoj, Danskoj i Češkoj. Zato u pomoć poziva vrhunskog stručnjaka za proizvodnju piva Jozefa Ajhingera. Jozef Ajhinger nije ni časa časio – već se oberučke prihvatio novog izazova. Jozef Ajhinger je  bio kvalifikovani pivar poreklom iz Bavarske. On je pivarski zanat usavršio u Budimpešti. Zahvaljujući njemu vrlo brzo je nastalo pivo vrhunskog kvaliteta.

Pivo koje je proslavilo Valjevce

Zahvaljujući svojim veštinama i znanjem ovaj Bavarac je dao ogroman doprinos Valjevskoj pivari. Njegova je zasluga u opštem poboljšanju kvaliteta i načinu proizvodnje Valjevskog piva. Zato se smatra da Ajhinger ima i najveću zaslugu što se “Valjevska pivara” brzo izdvojila kao jedan od najboljih proizvođača piva u Srbiji. Ono što je interesantno jeste da se ovaj Bavarac nije vratio u Nemačku. On je nastavio da živi u Valjevu, gde je i preminuo 24. februara 1915. godine.

Fina osvežavajuća aroma, prijatna gorčina, pun ukus i pitkost Valjevskog piva, čiju recepturu je lansirao upravo Ajhinger i dan danas pleni nepca mnogih pivopija. Tajna kvaliteta ovog piva leži i u jedinstvenom soju kvasca koji potiče iz Bavarske. Kvasac se čuva u pivari i zato njihovim pivima daje specifičan ukus. Ovaj prepoznatljivi ukus asocira na sveže pečeni hleb.

Pivo u čast Jozefa Ajhingera

Sadašnji vlasnici pivare nisu zaboravili svog Bavarca – koji je na neki način proslavio Valjevski kraj.

Kako bi mu se odužili, odlučili da vek i po kasnije u njegovu čast naprave vrhunsko pivo. Baš kada je pivara proslavila 160 rođendan predstavili su i pivo Eichinger. Pivo Eichinger se po svom kvalitetu ne razlikuje od svetskih premium pilsnera. Eichinger je svetlo pils pivo, proizvedeno po tradicionalnoj bavarskoj tehnologiji.

Njegova osnovna karakteristika jeste čist i bogat ukus. Karakteriše ga i izrazita, ali uravnotežena gorčina upotpunjena prefinjenim aromatičnim komponentama. Reč je o pivu visoke prevrelosti i zato ima posebnu reskost i osvežavajući karakter.

Poseban ukus pivu daje i izvorska voda sa vrela Paklje. Inače, piva iz portfolija Valjevske pivare – Valjevsko, Jagodinsko i Eichinger su piva koja se proizvode po tradicionalnoj metodi. Ovu metodu primenjuje samo mali broj pivara.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Salaš 137

Na izgled sasvim običan vojvođanski salaš, kao i svaki drugi. Ovaj salaš, lociran na Čeneju odmah nadomak Novog Sada, nosi

Trattoria pizzeria Amici

Trattoria pizzeria Amici, nalazi se u Beogradu, ušuškana u Karađorđevom parku i predstavlja pravo mesto za ljubitelje italijanske hrane. Veliki

KAKO TOČITI ERDINGER PIVO

Za točenje Erdingera preporučuje se klasičan metod točenja piva u jedinstvenoj Erdinger čaši. Potrebno je isprati čašu hladnom vodom, zatim

Restoran Nirvana

Restoran Nirvana nalazi se u Subotici, u mirnom delu grada i prepoznatljiv je po letnjoj terasi. Restoran Nirvana otvoren je 1922. godine, a enterijer mu je urađen u klasičnom restoranskom stilu. 

Restoran Potpis

Beogradski restoran Potpis smešten je na Čuburi, u srcu Čuburskog parka. Restoran Potpis je elegantan restoran, uređen u prijatnom stilu, s enterijerom koji naginje modernizmu.