PIVO – Westmalle Dubbel

westmalle trappist

Pivo Westmalle Dubbel bogatog je i kompleksnog ukusa, a sadrži meke voćne note

Pivo Westmalle Dubbel stiže iz Belgije. Reč je tamnom trapist pivu koje se proizvodi u belgijskoj Westmalle pivari.

Pivara Westmalle proizvode tri piva, a Međunarodno udruženje proizvođača trapist piva označilo ih je kao trapistička piva.

Valja istaći da su ove pivare locirane su u krugu trapističkih manastira čiji monasi i danas učestvuju u proizvodnji piva.

“Trappist” stil piva vodi poreklo iz manastira La Trappe.

Prvi red proizvođača trapist piva je osnovan  u 17. veku. Ovi manastiri imaju i  proizvodnju sireva, ali i hleba.

Belgijska piva

U Belgiji od šest manastirskih pivara tri su u valonskom delu, dok su tri u flamanskom delu Belgije – gde pripada i Westmalle. Samo oni, uključujići i manastir Schaapskoo, mogu da nose ime trapist. Trapistička piva i dalje važe za uzor po pitanju kvaliteta piva.

Fermentacija piva u flaši

Trapistička piva i jesu i nisu stil za sebe.

Sva spadaju u piva gornje fermentacije. Nepasterizovana su i ne sadrže hemijske aditive. Dodaje im se šećer u kuvanju, a fermentacija se odvija u boci.

Jedno takvo pivo je i pivo Westmalle Dubbel. Ono je tamno, crvenkasto –smeđe trapist pivo.

Kao i ostala, ima sekundarnu fermentaciju u flaši, a sadrži 7 odsto alkohola.

Pivo kremaste strukture

Pivo Westmalle Dubble kremaste je strukture, i bogatog i kompleksnog ukusa.

Ima meke i voćne note, veoma svežu gorku završnicu i vrlo je pitko.

Ono se spravlja od 1856. godine – kada su počeli monasi da ga prave.

Međutim recept je izmenjen 1926. godine, a razlog tome je da bi se dobilo pivo snažnijeg karaktera.

Pivo Westmalle Dubble prodaje se širom sveta i  vrlo je cenjeno među pivopijama.

Takođe, pivo Westmalle Dubble je i odličan aperitiv.

Naša preporuka je da ga služite uz sir, a preporučena temperatura serviranja je 8 – 14 °C.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Jazz Cafe

Restoran Jazz Cafe otvoren je krajem prošlog veka, a vlasnici kažu da im je želja bila da otvore restoran u

Restoran Mikan

Restorаn Mikаn je tri decenije sinonim zа trаdicionаlnu srpsku kuhinju. U sаmom centru Beogrаdа,u pešаčkoj zoni prepoznаt po prijаtnoj i

Novitet iz Pivare Razbeerbriga

Iz Pivare Razbeerbriga pred praznike stiže Božićno pivo. Pakovano u flaše od 0,66l, sa 6,4% alkohola Christmas tree je pivo sa dodatkom borovih iglica.

Srpski Pale Ale

Ejl je tradicionalna vrsta piva iz Velike Britanije, i to je pivo gornjeg vrenja. Ejlovi su prepoznatljivi po tome što

Salon 5

Njihova jela se pripremaju sa delikatnom pažnjom, posebno posvećenom na detalje, pažljivo nijansirana u rukama majstora čija se spretnost na

Na tragu Pivske dijete

Možda vest deluje čudno, no istraživači na Državnom univerzitetu u Oregonu mišljenja su da pivo može pomoći u smanjenju kilograma.

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora