Pivo Westmalle Dubbel bogatog je i kompleksnog ukusa, a sadrži meke voćne note
Pivo Westmalle Dubbel stiže iz Belgije. Reč je tamnom trapist pivu koje se proizvodi u belgijskoj Westmalle pivari.
Pivara Westmalle proizvode tri piva, a Međunarodno udruženje proizvođača trapist piva označilo ih je kao trapistička piva.
Valja istaći da su ove pivare locirane su u krugu trapističkih manastira čiji monasi i danas učestvuju u proizvodnji piva.
“Trappist” stil piva vodi poreklo iz manastira La Trappe.
Prvi red proizvođača trapist piva je osnovan u 17. veku. Ovi manastiri imaju i proizvodnju sireva, ali i hleba.
Belgijska piva
U Belgiji od šest manastirskih pivara tri su u valonskom delu, dok su tri u flamanskom delu Belgije – gde pripada i Westmalle. Samo oni, uključujići i manastir Schaapskoo, mogu da nose ime trapist. Trapistička piva i dalje važe za uzor po pitanju kvaliteta piva.
Fermentacija piva u flaši
Trapistička piva i jesu i nisu stil za sebe.
Sva spadaju u piva gornje fermentacije. Nepasterizovana su i ne sadrže hemijske aditive. Dodaje im se šećer u kuvanju, a fermentacija se odvija u boci.
Jedno takvo pivo je i pivo Westmalle Dubbel. Ono je tamno, crvenkasto –smeđe trapist pivo.
Kao i ostala, ima sekundarnu fermentaciju u flaši, a sadrži 7 odsto alkohola.
Pivo kremaste strukture
Pivo Westmalle Dubble kremaste je strukture, i bogatog i kompleksnog ukusa.
Ima meke i voćne note, veoma svežu gorku završnicu i vrlo je pitko.
Ono se spravlja od 1856. godine – kada su počeli monasi da ga prave.
Međutim recept je izmenjen 1926. godine, a razlog tome je da bi se dobilo pivo snažnijeg karaktera.
Pivo Westmalle Dubble prodaje se širom sveta i vrlo je cenjeno među pivopijama.
Takođe, pivo Westmalle Dubble je i odličan aperitiv.
Naša preporuka je da ga služite uz sir, a preporučena temperatura serviranja je 8 – 14 °C.