PIVO – Westmalle Dubbel

westmalle trappist

Pivo Westmalle Dubbel bogatog je i kompleksnog ukusa, a sadrži meke voćne note

Pivo Westmalle Dubbel stiže iz Belgije. Reč je tamnom trapist pivu koje se proizvodi u belgijskoj Westmalle pivari.

Pivara Westmalle proizvode tri piva, a Međunarodno udruženje proizvođača trapist piva označilo ih je kao trapistička piva.

Valja istaći da su ove pivare locirane su u krugu trapističkih manastira čiji monasi i danas učestvuju u proizvodnji piva.

“Trappist” stil piva vodi poreklo iz manastira La Trappe.

Prvi red proizvođača trapist piva je osnovan  u 17. veku. Ovi manastiri imaju i  proizvodnju sireva, ali i hleba.

Belgijska piva

U Belgiji od šest manastirskih pivara tri su u valonskom delu, dok su tri u flamanskom delu Belgije – gde pripada i Westmalle. Samo oni, uključujići i manastir Schaapskoo, mogu da nose ime trapist. Trapistička piva i dalje važe za uzor po pitanju kvaliteta piva.

Fermentacija piva u flaši

Trapistička piva i jesu i nisu stil za sebe.

Sva spadaju u piva gornje fermentacije. Nepasterizovana su i ne sadrže hemijske aditive. Dodaje im se šećer u kuvanju, a fermentacija se odvija u boci.

Jedno takvo pivo je i pivo Westmalle Dubbel. Ono je tamno, crvenkasto –smeđe trapist pivo.

Kao i ostala, ima sekundarnu fermentaciju u flaši, a sadrži 7 odsto alkohola.

Pivo kremaste strukture

Pivo Westmalle Dubble kremaste je strukture, i bogatog i kompleksnog ukusa.

Ima meke i voćne note, veoma svežu gorku završnicu i vrlo je pitko.

Ono se spravlja od 1856. godine – kada su počeli monasi da ga prave.

Međutim recept je izmenjen 1926. godine, a razlog tome je da bi se dobilo pivo snažnijeg karaktera.

Pivo Westmalle Dubble prodaje se širom sveta i  vrlo je cenjeno među pivopijama.

Takođe, pivo Westmalle Dubble je i odličan aperitiv.

Naša preporuka je da ga služite uz sir, a preporučena temperatura serviranja je 8 – 14 °C.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

PIVO: Idealna dnevna doza

Pitate se kako da definišete idealni dnevni unos piva – Lako, samo sledite sugestije Nakon napornog radnog dana velik broj

Pivom protiv peruti

Zaboravite na skupe šampone za kosu čiji proizvođači tvrde da će vas rešiti problema zvanog perut. Sve što vam je

Nova receptura BIP piva

Magičan. Inspirativan. U njega možete da budete zaljubljeni ili da ga ne volite. Ravnodušni sigurno ne možete da budete. Beograd.

Restoran Stara Hercegovina

Restoran i pivnica Stara Hercegovina pod ovim imenom posluje od 1991. godine. Do tada je u prestonici bio poznat kao

Restoran ABC

Restoran ABC, koji neguje koncept slowfood, je zemunska  „abeceda spore hrane“. Zamišljen kao pandan brzoj i nezdravoj hrani, ovo je

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike