Ovo su jednistvena piva, verna tradiciji, retka i skupa
Uz porast kraft industrije u poslednjih par decenija, na tržištu su primetni razni interesantni pivski stilovi, a koji do pre izvesnog vremena nisu bili toliko vidljivi. Danas na tržištu imamo puno toga, kada je reč o kraft pivima – od IPA, preko kiselih piva – sour, pa sve do raznih varijacija ejlova i lagera.
Međutim, postoje neki stilovi sa dugom tradicijom, koji i pored „naleta“ raznih stilova ostaju takozvana ekskluziva. Jedan od tih stilova su trappist piva. Ovaj stil je drugačiji i jedinstven, veran tradiciji, te i dalje ekstremno redak i skup, bar u poređenju sa klasičnim pivima i nekim od standardnih stilova. Trappist piva imaju dugu tradiciju, a početak kuvanja ovih piva se vezuje za trapističke monahe i početak 17. vek. Danas postoji čak 14 različitih manastira koji se i dalje bave proizvodnjom Trappist piva, po priznatim pravilima Međunarodnog Trappist Udruženja – šest u Belgiji, tri u Austriji, te po jedan u Italiji, Engleskoj, Francuskoj, Španiji i SAD. Red Trappist monaha predstavlja podred Katoličke crkve, a prvi njihov manstir se zvao La Trappe i nalazio se u Francuskoj. Tokom sredine 17. veka, Opat ovog manastira, primetio da se njegovi monasi previše opuštaju i da gubi kontrolu nad njima, te je uveo stroga pravila ponašanja. Osnovno pravilo je bilo da monasi ovog trapističkog manastira moraju da izdržavaju sami sebe. Kao rezultat ovakve odluke monasi su počeli da proizvode svoje pivo, a koje je bilo potpuno drugačije od tadašnjih piva. Na ovaj način monasi su osigurali opstanak svog manastira, ali i napravili pivaru koja je bila tehnološki iskorak za to vreme i iz koje su izlazila veoma kvalitetna i skupa piva.
Danas su ova piva poznata i rasprostranjena na tržištu i mogu da se proizvode isključivo u trapističkim manastirima. Valja istaći da nijedna kraft pivara nema dozvolu, niti licencu da ih proizvodi.