TRAPPIST PIVO – Manastirska ekskluziva

Ovo su jednistvena piva, verna tradiciji, retka i skupa

Uz porast kraft industrije u poslednjih par decenija, na tržištu su primetni razni interesantni pivski stilovi, a koji do pre izvesnog vremena nisu bili toliko vidljivi. Danas na tržištu imamo puno toga, kada je reč o kraft pivima – od IPA, preko kiselih piva – sour, pa sve do raznih varijacija ejlova i lagera.

Međutim, postoje neki stilovi sa dugom tradicijom, koji i pored „naleta“ raznih stilova ostaju takozvana ekskluziva. Jedan od tih stilova su trappist piva. Ovaj stil je drugačiji i jedinstven, veran tradiciji, te i dalje ekstremno redak i skup, bar u poređenju sa klasičnim pivima i nekim od standardnih stilova. Trappist piva imaju dugu tradiciju, a početak kuvanja ovih piva se vezuje za trapističke monahe i početak 17. vek. Danas postoji čak 14 različitih  manastira koji se i dalje bave proizvodnjom Trappist piva, po priznatim pravilima Međunarodnog Trappist Udruženja – šest u Belgiji, tri u Austriji, te po jedan u Italiji, Engleskoj, Francuskoj, Španiji i SAD. Red Trappist monaha predstavlja podred Katoličke crkve, a prvi njihov manstir se zvao La Trappe i nalazio se u Francuskoj. Tokom sredine 17. veka, Opat ovog manastira, primetio da se njegovi monasi previše opuštaju i da gubi kontrolu nad njima, te je uveo stroga pravila ponašanja. Osnovno pravilo je bilo da monasi ovog trapističkog manastira moraju da izdržavaju sami sebe. Kao rezultat ovakve odluke  monasi su počeli da proizvode svoje pivo, a koje je bilo potpuno drugačije od tadašnjih piva. Na ovaj način monasi su osigurali opstanak svog manastira, ali i napravili pivaru koja je bila tehnološki iskorak za to vreme i iz koje su izlazila veoma kvalitetna i skupa piva.

Danas su ova piva poznata i rasprostranjena na tržištu i mogu da se proizvode isključivo u trapističkim manastirima. Valja istaći da nijedna kraft pivara nema dozvolu, niti licencu da ih proizvodi.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Čokoladno-mlečni Stout

Volite li čokoladno mleko i pivo? Ako je vaš odgovor na ovo pitanje potvrdan onda je ova kreacija napravljena baš

Mršavite uz pivo

Pivo je duboko ukorenjeno u našoj kulturi kao jeftin način da se oslobodimo briga, zabavimo i opustimo, ali sve to

Pivara Dilemma

Pivara Dilemma iz Pančeva svoja piva nudi u staklenoj ambalaži, sa sjajno dizajniranim, prepoznatljivim etiketama koje govore da se radi

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.