PORTER – Pivski stil koji je prvi osvojio svet

Porter se pojavio pre oko 300 godina i u mnogo čemu je doneo revoluciju u tadašnji pivski svet

Nastanak porter stila, početkom 18. veka, predstavlja jedan od najvećih događaja koji je zadesio svet piva u poslednjih 300 godina. Porter je postao prvi stil piva koji je stekao široku popularnost i cela Britanija je uživala u njemu, a interesantno je i da je ovaj pivski stil predstavljao najdraže pivo Džordža Vašingtona. Pre nastanka portera, kuvanje piva se odvijalo na relativno primitivnom nivou, odnosno ono se radila u kućnim uslovima ili pak u malim pabskim pivarama. Postoji mnogo različitih priča koje su vezane za nastanak portera, od kojih su neke više, a neke manje interesantne, ali većina ih je samo legenda i interesantna anegdota.

Kada je reč o činjenicama, smatra se da je ovaj stil nastao iz puke konkurencije koja je bila prisutna među većim londonskim pivarama, a koje su bile specijalizovane za proizvodnju stauta. Valja istaći da je i dan danas istorija stauta i portera  usko vezana, a nekada je čak teško naći razliku između ova dva pivska stila. Zbog oštre konkurencije, pivare su morale da nađu način na koji će da poboljšaju svoja tamna piva, te su počeli sa boljim metodama kuvanja uz adekvatno hmljenje i duže starenje piva, a što je u konačnici donelo krajnji rezultat – današnji porter.

Sam stil je dobio naziv porter zbog toga što je bio veoma popularan među tadašnjim lučkim radnicima u Britaniji i njenim kolonijama, ali posebnu popularnost je imao u samom srcu imperije – Londonu. Interesantno je što se porter pojavio u toku industrijske revolucije, a ova činjenica se obrazlaže time što su tadašnje nove tehnologije dopustile otvaranje velikih pivara, koje su sada mogle da proizvode pivo tokom cele godine. Rezultat ovoga je prva industrializacija procesa kuvanja piva, te nakon toga kućne, ali i pivare malih pabova, polako počinju da nestaju i odlaze u istoriju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1