INTERESANTNO: Razotkrivanje pivskih mitova – drugi deo

Nastavljamo da razotkrivamo pivske mitove

Pivo predstavlja jedno od najtraženijih pića na svetu. Svake godine, kao po pravilu, ono se nalazi na trećem mesto po udelu potrošnje. Ispred piva se nalaze samo čaj i kafa, ako naravno ne računamo vodu. Možemo slobodno reći da velika većina čovečanstva redovno konzumira pivo, a smatramo da su ga svi baram jednom probali. Istakli bi da je pivo zasigurno na prvom mestu kada je reč o alkoholnim pićima, a da kada je reč o tako rasprostranjem piću, sigurno je da ga prate razni mitovi. Prošli put smo pisali, ali i razrešili nekoliko osnovnih stereotipa, a danas naša avantura nastavlja dalje u duboki svet pivskih mitova..

MIT: Ako pijete pivo imaćete pivski stomak

ČINJENICA: Odgovornom konzumacijom ne dobija se pivski stomak

Ako ste odgovorni konzument, te ako se držite propisane mere od 14 jedinica alkohola nedeljno, neće vam se javiti ovaj problem, osim ako ne unosite previše hrane, pre ili tokom konzumiranja piva. Sa druge strane, ako volite da uživate u pivu više od ostalih, ovaj problem vam se može javiti veoma sporo, odnosno tokom godina, posebno ako vaš životni stil ne podrazumeva sportske aktivnosti, ili se pak ne pridržavate zdrave ishrane. Ako i dalje želite da pijete mnogo piva, postoji par načina na koje možete ublažiti pivski stomak, a oni su sportska aktivnost u kombinaciji sa umerenom ishranom koja podrazumeva zamenu loših ugljenih hidrata sa kvalitetnim, a uz svakodnevni unos veće količine povrća i voća.

MIT: Vino je najzdravije alkoholno piće

ČINJENICA: Vino verovatno nije ništa zdravije od piva

Priče o zdravom uticaju vina potiču od njegovog sadržaja antioksidanata, odnosno pre svega polifenola, a koga poznajemo i kao resveratrol. Međutim, ako hoćemo da budemo iskreni, ovo je previše naduvana priča. Ukoliko poredimo kvalitetno pivo i kvalitetno vino primetićemo da je nivo antioksidanata u njima približno isti, sa veoma malom razlikom. Treba istaći da je vođeno par testova koji su poredili dejstvo antioksidanata, koji stimulišu oksidaciju sala, iz piva i iz vina, a krajnji rezultat je išao više u korist piva. Što nam govori da je pivo nekada ipak bolji izbor.

MIT: Tamna piva poseduju više alkohola od svetlih

ČINJENICA: Boja piva nema nikakve veze sa količinom alkohola

Boja piva nema nikakvog uticaja na količinu alkohola, a savršen primer toga je Guinness pivo koje poseduje samo 4.2 % alkohola. U poređenju sa njim, većina svetlih kraft piva poseduje veći postotak alkohola. Boja piva potiče od kombinacije sladova, odnosno pečenog ječma, koji se koriste u proizvodnji, te boja piva nije povezana sa količinom alkohola.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Pivara Black Turtle

Jedna od naših najstarijih i najvećih craft pivara, počela je sa radom još 2010. godine u  selu Kukujevci, nadomak Šida

PIVO OD 700 FUNTI

Najskuplje pivo na svetu retko je dostupno kod nas. Ako vam neko ponudi da kupite i naravno popijete jedno Vieille Bon Secours pivo, budite oprezni.

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

BANJALUČKA PIVARA Najprepoznatljiviji brend Banjaluke

Zahvaljujući tradiciji dugoj više od 150 godina i beskompromisnom kvalitetu, koji je utkan u DNK kompanije, Banjalučka pivara odavno je prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz Banjaluke.

pretplata