INTERESANTNO: Razotkrivanje pivskih mitova – drugi deo

Nastavljamo da razotkrivamo pivske mitove

Pivo predstavlja jedno od najtraženijih pića na svetu. Svake godine, kao po pravilu, ono se nalazi na trećem mesto po udelu potrošnje. Ispred piva se nalaze samo čaj i kafa, ako naravno ne računamo vodu. Možemo slobodno reći da velika većina čovečanstva redovno konzumira pivo, a smatramo da su ga svi baram jednom probali. Istakli bi da je pivo zasigurno na prvom mestu kada je reč o alkoholnim pićima, a da kada je reč o tako rasprostranjem piću, sigurno je da ga prate razni mitovi. Prošli put smo pisali, ali i razrešili nekoliko osnovnih stereotipa, a danas naša avantura nastavlja dalje u duboki svet pivskih mitova..

MIT: Ako pijete pivo imaćete pivski stomak

ČINJENICA: Odgovornom konzumacijom ne dobija se pivski stomak

Ako ste odgovorni konzument, te ako se držite propisane mere od 14 jedinica alkohola nedeljno, neće vam se javiti ovaj problem, osim ako ne unosite previše hrane, pre ili tokom konzumiranja piva. Sa druge strane, ako volite da uživate u pivu više od ostalih, ovaj problem vam se može javiti veoma sporo, odnosno tokom godina, posebno ako vaš životni stil ne podrazumeva sportske aktivnosti, ili se pak ne pridržavate zdrave ishrane. Ako i dalje želite da pijete mnogo piva, postoji par načina na koje možete ublažiti pivski stomak, a oni su sportska aktivnost u kombinaciji sa umerenom ishranom koja podrazumeva zamenu loših ugljenih hidrata sa kvalitetnim, a uz svakodnevni unos veće količine povrća i voća.

MIT: Vino je najzdravije alkoholno piće

ČINJENICA: Vino verovatno nije ništa zdravije od piva

Priče o zdravom uticaju vina potiču od njegovog sadržaja antioksidanata, odnosno pre svega polifenola, a koga poznajemo i kao resveratrol. Međutim, ako hoćemo da budemo iskreni, ovo je previše naduvana priča. Ukoliko poredimo kvalitetno pivo i kvalitetno vino primetićemo da je nivo antioksidanata u njima približno isti, sa veoma malom razlikom. Treba istaći da je vođeno par testova koji su poredili dejstvo antioksidanata, koji stimulišu oksidaciju sala, iz piva i iz vina, a krajnji rezultat je išao više u korist piva. Što nam govori da je pivo nekada ipak bolji izbor.

MIT: Tamna piva poseduju više alkohola od svetlih

ČINJENICA: Boja piva nema nikakve veze sa količinom alkohola

Boja piva nema nikakvog uticaja na količinu alkohola, a savršen primer toga je Guinness pivo koje poseduje samo 4.2 % alkohola. U poređenju sa njim, većina svetlih kraft piva poseduje veći postotak alkohola. Boja piva potiče od kombinacije sladova, odnosno pečenog ječma, koji se koriste u proizvodnji, te boja piva nije povezana sa količinom alkohola.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pametna kupovina

Postavlja se logično pitanje da li pivo naručiti od nekog ko nema potrebne uslove za ovakav vid prodaje ili pivo

Restoran Botako

Restoran Botako je beogradski restoran koji se bavi konceptom moderne, ali delom i tradicionalne Italijanske kuhinje sa fokusom na pice.

Rebel Red

IRSKI RED ALE

Rebel Red je pivo koje se pravi u pivari koja je sagrađena na prostoru starog franciskanskog manastira i bunara i datira iz 1219. godine.

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.