INTERESANTNO: Razotkrivanje pivskih mitova – drugi deo

Nastavljamo da razotkrivamo pivske mitove

Pivo predstavlja jedno od najtraženijih pića na svetu. Svake godine, kao po pravilu, ono se nalazi na trećem mesto po udelu potrošnje. Ispred piva se nalaze samo čaj i kafa, ako naravno ne računamo vodu. Možemo slobodno reći da velika većina čovečanstva redovno konzumira pivo, a smatramo da su ga svi baram jednom probali. Istakli bi da je pivo zasigurno na prvom mestu kada je reč o alkoholnim pićima, a da kada je reč o tako rasprostranjem piću, sigurno je da ga prate razni mitovi. Prošli put smo pisali, ali i razrešili nekoliko osnovnih stereotipa, a danas naša avantura nastavlja dalje u duboki svet pivskih mitova..

MIT: Ako pijete pivo imaćete pivski stomak

ČINJENICA: Odgovornom konzumacijom ne dobija se pivski stomak

Ako ste odgovorni konzument, te ako se držite propisane mere od 14 jedinica alkohola nedeljno, neće vam se javiti ovaj problem, osim ako ne unosite previše hrane, pre ili tokom konzumiranja piva. Sa druge strane, ako volite da uživate u pivu više od ostalih, ovaj problem vam se može javiti veoma sporo, odnosno tokom godina, posebno ako vaš životni stil ne podrazumeva sportske aktivnosti, ili se pak ne pridržavate zdrave ishrane. Ako i dalje želite da pijete mnogo piva, postoji par načina na koje možete ublažiti pivski stomak, a oni su sportska aktivnost u kombinaciji sa umerenom ishranom koja podrazumeva zamenu loših ugljenih hidrata sa kvalitetnim, a uz svakodnevni unos veće količine povrća i voća.

MIT: Vino je najzdravije alkoholno piće

ČINJENICA: Vino verovatno nije ništa zdravije od piva

Priče o zdravom uticaju vina potiču od njegovog sadržaja antioksidanata, odnosno pre svega polifenola, a koga poznajemo i kao resveratrol. Međutim, ako hoćemo da budemo iskreni, ovo je previše naduvana priča. Ukoliko poredimo kvalitetno pivo i kvalitetno vino primetićemo da je nivo antioksidanata u njima približno isti, sa veoma malom razlikom. Treba istaći da je vođeno par testova koji su poredili dejstvo antioksidanata, koji stimulišu oksidaciju sala, iz piva i iz vina, a krajnji rezultat je išao više u korist piva. Što nam govori da je pivo nekada ipak bolji izbor.

MIT: Tamna piva poseduju više alkohola od svetlih

ČINJENICA: Boja piva nema nikakve veze sa količinom alkohola

Boja piva nema nikakvog uticaja na količinu alkohola, a savršen primer toga je Guinness pivo koje poseduje samo 4.2 % alkohola. U poređenju sa njim, većina svetlih kraft piva poseduje veći postotak alkohola. Boja piva potiče od kombinacije sladova, odnosno pečenog ječma, koji se koriste u proizvodnji, te boja piva nije povezana sa količinom alkohola.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

KRAFT PIVO: Ovo morate probati

Zaboravljeni stilovi piva se vraćaju na velika vrata i stiču planetarnu popularnost. Samo malo dublje zagrebite u svet kraft piva.

Pivara Princ

Želja ljudi iz ove pivare je da našoj publici predstave tradicionalne engleske stilove piva koji su manje prisutni na našoj

Američke sorte hmelja

Hmelj je neizbežni dodatak pivu i kao i svaki začin daje mu karakter, izbalansiranost, završni profil – jednostavno, bez njega

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora

Restoran Poco Loco

Restoran Poco Loco je restoran internacionalne kuhinje, koji se nalazi u samom centru Pančeva.

HRANA I PIVO – Pivnica Crni Petao

Pivnica Crni Petao nalazi se u Beogradu, u Ustaničkoj ulici. Svoja vrata za posetioce otvorili su pre dve godine, a sve sa ciljem da im pruže veliki izbor piva.