PIVO: Zdrav život i pivo

Istraživali smo priče o zdravstvenim benefitima piva na naš organizam, te pokušali da otkrijemo ima li tu istine

Ljudi širom sveta konzumiraju pivo hiljadama godina, a u poslednje vreme sve češće čitamo razna istraživanja koja porede pivo sa vinom zbog njegovih zdravstvenih benefita. Iz tog razloga, danas smo odlučili da obradimo ovu temu i putem činjenica, ali i dostupnih podataka pokušamo da razjasnimo da li pivo pozitivno utiče na naše zdravlje.

Velik broj ljudi smatra da je pivo sačinjeno od praznih kalorija, a što nije istina. Pivo sadrži alkohol, što znači da se u njemu nalazi određeni broj  praznih kalorija, ali pored njih u pivu se mogu pronaći minerali i vitamini, a čiji broj nije zanemarljiv. Kalijum, kalcijum, tiamin, gvožđe, cink i B vitamin su neki od njih, a oni se pojavljuju u pivu kao rezultat tehnološkog procesa, odnosno zbog prisustva žitarica i kvasca. Međutim, nemojte se previše oslanjati na pivo kao namernicu iz koje ćete uneti dovoljnu dnevnu dozu mikronutritijenata, jer iako se oni nalaze u njemu, njihova količina je poprilično niska.

Pored ovoga, poznata je priča da pivo može umanjiti rizik od srčanih tegoba i na  radost pivopija – ovo je tačno. Istraživači su primetili da se rizik od srčanih problema, pre svega kod gojaznih ljudi, smanjuje uz umerenu konzumaciju piva – jedno pivo dnevno za žene, dva za muškarce.

Takođe primećeno je poboljšanje antioksidativnih svojstava HDL (dobrog) holesterola, uz istovremeno unapređivanje sposobnosti tela da uklanja loš holesterol.

Pored holesterola, umerena konzumacija piva je povezana i sa poboljšanjem regulacije šećera u krvi, odnosno problemom od kojeg pate podjednako i žene i muškarci.

Ovih par činjenica nam jasno govore da umeren unos piva može biti povezan sa manjim rizikom od srčanih bolesti, poboljšanom kontrolom šećera u krvi, jačim kostima i smanjenjem rizika od demencije. Međutim, uvek imajte na umu da će vam često opijanje i velik unos piva doneti suprotne efekte.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Jedno Mesto

Spoj tradicionalnog i modernog, dnevnog i noćnog života, Jedno mesto je spoj koji opčini svakog gosta. Spoj duha nekadašnjih boema

Zebrew pakuje pivo u papir

Zebrew je mala craft pivara sa sedištem u Rakovici. Ono što ih razlikuje od ostalih craft pivara jeste što konstanto

Pivo za poneti

Olakšavanjem dostupnosti proizvoda, radi se na ozbiljnoj promociji, tako da ovim gestom Fabrika piva koliko pomaže kupcima – konzumentima toliko

Pivska scena Srbije

Još uvek smo na početku nove godine i statističari raznih profila i dalje obrađuju podatke za 2018. godinu, tako da

Mala fabrika ukusa

Mala fabrika ukusa je porodični restoran u jednom od najlepših delova starog Beograda – Neimaru. Taj deo grada ulepšali su

Pivo i Kobaja

Ukoliko vam se jede ozbiljan pivski obrok posetite Restoran Pivo i Kobaja, i nećete pogrešiti. Restorani Pivo i Kobaja se

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.