PAULANER – Nemačko pivo broj jedan u Srbiji

paulaner

Paulaner je nemačko pivo broj jedan u Srbiji i pivo toliko posebno, da se njime drugačije i nazdravlja

Postoji mnogo načina da se pivo predstavi, a najbolji način jeste da se sedne s prijateljima u letnju baštu i da se što dalje od gradske vreve uživa u njegovom ukusu.

To možda jeste najbolji način, ali nije loše pre toga nešto pročitati o tom pivu – I to ne bilo kom pivu, već nemačkom Paulaner pivu koje je jedno od omiljenih brendova kod srpskih poznavalaca piva. Posebno ga vole ljubitelji pšeničnog piva, jer je reč o proizvođaču koji je sinonim za nemačku školu pivarstva.

Paulaner svetla pšenična su pitka piva, koja definišu lagani ukusi finog voćnog  kvasca.

Dok oni koji vole intenzivni ukus čokolade, kakaa i tropskog voća, mogu da uživaju u tamnijim varijantama pšeničnog piva, dok ljubiteljima lagera ova pivara donosi pravu poslasticu – lagano, gorko i osvežavajuće pivo. Koliko je ovo pivo posebno, govori i činjenica da se sa njime drugačije nazdravlja. Najbolje bi bilo kucati se donjim delom krigle, jer se na taj način talog savršeno meša sa pivom, nakon čega se dobija pun ukus.

Paulaner je originalan recept oca Barnabasa

Sve ovo i ne treba da čudi, jer se Paulaner i danas priprema po nepromenjenom receptu oca Barnabasa, upravnika samostanske pivare iz 1773. godine. Pored originalne recepture, u pivari se strogo poštuju i principi bavarskog Zakona o čistoći piva. Prvi zapisi govore kako je 1516. godine vojvoda Wilhem IV proglasio Zakon o čistoći piva, kojim su strogo definisani sastojci od kojih se ono proizvodi, a to su ječam, hmelj, kvasac i voda.

Prema prvim pisanim podacima Paulaner pivo iznedreno je sasvim slučajno. Da bi lakše prebrodili vreme posta monasi samostana Neudeck su davne 1634. godine prvi put proizveli jako tamno pivo – prethodnika današnjeg Salvator piva.

Ono što nisu uspeli da popiju delili su siromašnima ili su ga prodavali gradskim krčmama. Kako je pivo bilo vrlo kvalitetno, ljudi su sve više počeli da ga piju i zato su se ostale pivare iz tog vremena požalile gradskom veću na „nelojalnu“ samostansku konkurenciju.

Koliko je pivo bilo ukusno, pokazuju i činjenice da je Paulaneru 1780. godine odobrena neograničena proizvodnja i prodaja, a već krajem 18. veka proizvodnja pivare nadmašuje celokupnu proizvodnju svih ostalih bavarskih proizvođača piva.

Paulaner na Oktoberfestu

Čak i kada se Neudeck  samostan 1799. godine zatvorio ovo  pivo nije prestalo da se proizvodi jer je pivaru privremeno preuzela država, da bi je 1806. godine kupio privatni pivar Franz Xaver Zacherl, koji ju je zatim modernizovao i proširio.

Ubrzo nakon toga na poljani pod imenom Weisn, odmah do zidina Minhena, niču i prve kolibe u kojima se toči pivo. Pet godina ranije na ovom mestu je održana trka konja povodom venčanja prestolonaslednika Ludwiga Prvog i princeze Tereze, a to je ujedno bio početak najvećeg narodnog veselja na svetu – kasnije poznatog kao Oktoberfest. Danas se Paulaner na Oktoberfestu toči u šest, od ukupno 13 šatora. Od 1844. godine do danas Paulaner pivara imala je bogatu i burnu istoriju, a jedan od najznačajnijih perioda jeste 1986. godine – kada su na tržište izbacili prvo bezalkoholno pšenično pivo Weissbier, tada poznato kao Waitzinger Weisse. Danas se ovo pivo može naći pod nazivom Hefe-Weisser.

Paulaner – Pionir bezalkoholnog piva

Godinu dana kasnije 1987. Paulaner ima još jedno iznenađenje, te konzumentima predstavlja bezalkoholno pivo Thomas Brau,  danas poznato kao Original Munchner. Takođe, važna godina za Paulaner je 1989. godina – godina koja je obeležila rast pivare. Te godine je izgrađen i najdublji svetski pivski podrum, dubok 22 metra, ali je i predstavljeno novo lagano Paulaner pivo sa minimumom alkohola i kalorija. Pivara Paulaner otvorila je i restoran-pivnicu u Minhenu na Kapuzinerplatzu, a nakon ovog grada identične pivnice dobijaju i Dresden, Šangaj, Singapur, Manila, Budimpešta i Cape Town.

Sve ovo govori u prilog tome, kako Paulanerova piva spadaju među najcenjenija svetska piva, te kako imaju verne i lojalne konzumente. Pri proizvodnji se ne upotrebljavaju konzervansi, tako da ona održavaju svoju originalnost. Na domaćem tržištu mogu da se kupe nekoliko stilova Paulaner piva, a njih uvozi i distribuira beogradska kompanija Calix.

Srbija bira Paulaner

Konzumentima u Srbiji dostupna su Paulaner flaširana piva, Paulaner piva u limenkama i Paulaner piva u burićima i buradima. Na srpskom tržištu mogu da se nađu Lemon Radler, Weissbier bezalkoholno pivo, Hellbier – svetli minhenski lager, Paulaner svetli, Salvator jako tamno pivo, kao i nekoliko stilova pšeničnog svetlog i tamnog piva.

Od nedavno dostupno je i Hacker-Pschorr Weisse svetlo pšenično pivo, koje donosi  note hmelja i grejpa. Pri prvom gutljaju daje osvežavajuće voćno-citrusne note i laganu slatkoću banane i meda.

Paulaner jednostavno garantuje kvalitet i ovom pivu se ne traže zamerke – Razmislite zbog čega je to tako.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1