MASOVNA PIVA – Ovo su piva koja svi kupujemo

masovna piva

Hteli to neki da priznaju ili ne, ali masovna piva svakako imaju interesantne ukuse i arome i to su piva koja svi kupujemo i svi poručujemo

Najpopularnije alkoholno piće u Srbiji je pivo.

Razlog tome jeste i činjenica da je ono i najjeftinije, najisplativije i najpraktičnije za konzumente. Ovde isključivo mislimo na piva za masovnu potrošnju koja zauzimaju oko 90 odsto, ako ne i više, domaćeg pivskog tržišta.

Pivska industrija, uvoznici i distributeri generalno gledano veoma su zadovoljni što su građani Srbije toliko troše masovna piva. Što ne treba da čudi, posebno ako se zna da je njihov ukus i prilagođen za široku populaciju.

Piva namenjana za masovnu potrošnju imaju osvežavajući ukus i najčešće sadrže niži, odnosno srednji procenat alkohola. Ova piva su se toliko odomaćila među konzumentima da bez njih ne može da se zamisli ni jedan važan događaj.

Osim toga što gase žeđ, piva za masovnu potrošnju odličan su povod ili razlog za druženje. Uz njih se gledaju utakmice, neizostavni su gosti na roštiljanju, rođendanima, žurkama i u izlascima. Uz njih se raduje, ali i tuguje.

Praktično ova piva su namenjena svim ljudima koji žele da se opuste, a pri tome da ne potroše puno novca.

Tri veka proizvodnje masovnih piva u Srbiji

Istorija proizvodnje masovnih piva u Srbiji datira od 22. maja 1722. godine. Tada je u Pančevu otvorena prva pivara, koja je ujedno važi i za najstariju pivaru na Balkanu.

Kamen temeljac položio je Abraham Kepiš iz Požuna, koji je započeo proizvodnju kapacitetom od 3300 kofa piva, što iznosi nešto više od 1800 hektolitara piva. Od tada do danas pivska industrija se razvijala, te su se piva za masovnu potrošnju toliko odomaćila da ni jedno domaćinstvo ne može da se zamisli bez njih.

Osnovni sastojci najpopularnijih piva su voda, ječmeni slad, hmelj i kvasac, uz datu mogućnost dodavanja raznih aditiva radi poboljšanja njihovih kvaliteta. Umesto ječmenog slada, koji je glavna sirovina, dozvoljeno je i korišćenje surogata i to do jedne trećine ukupne mase osnovne sirovine.

U Evropi se kao surogat ječmenog slada najčešće koristi kukuruz.

Međutim, Nemačka je zakonom zabranila upotrebu supsituta za proizvodnju piva štiteći na taj način potrošače, kao i kvalitet ovog popularnog alkoholnog pića.

Nisu samo lageri piva za masovnu potrošnju

Mnogi smatraju da samo industrijski lageri i pilsneri spadaju u piva za masovnu potrošnju. Kada se spomenu masovna piva, na domaćem tržištu, prva asocijacija su Lav, Jelen ili Zaječarsko pivo. Međutim, to je daleko od istine. Pšenična piva su takođe u ovoj kategoriji i zauzimaju visoko mesto, kada je reč o prodaji i potrošnji.

Sve su popularnija crna i tamna piva različitih stilova. Sem domaćih piva, veliki udeo u prodaji imaju i uvozna piva za masovnu potrošnju, a njihova cena varira i obično staju od 70 do 130 dinara.

Najdominantnija su nemačka pšenična piva. Jedno od najprodavanijih u Srbiji jeste Paulaner pivo, koje se pravi po starom tradicionalnom receptu, ali i po bavarskom Zakonu o čistoći piva. Još jedno pivo koje je u samom vrhu popularnosti je i Erdinger, a od 10 stilova koliko ih je u prodaji, najpopularniji je Erdinger Weissbier.

Reč je takođe o pšeničnom, svetlom, nepasterizovan, nefiltriranom i mutnom pivu, koje ima pun voćkast ukus. Za ljubitelje nešto jačeg ukusa u ponudi je pivo koje spada u kategoriju masovnih –Hefe Weissbier Naturtrueb. Ovo svetlo pšenično pivo je nefiltrirano i konzumentima pruža blag ukus, a ima i bogatu i čvrstu penu. Kada se ispija u ustima se oseti aroma finog kvasca.

Vrhunska piva sa prilagođenom cenom

S druge strane pivopijama koje su na granici da pređu na kraft piva ponuđeno je Hefe Weissbier Dunkel pivo.

Reč je o jakom pšeničnom tamnom pivo, koje je blagog i pitkog ukusa. Zbog velike količine ekstrakta minhenskog slada, ovo pivo je jedno od najprodavanijih na našem tržištu. Visoko se rangiraju i belgijska piva, a u samom vrhu po kvalitetu i ceni je Stella Artois, pivo koje ima savršenu gorčinu i veoma je pitko. Uvoznici su se potrudili da obogate tržište i sa takozvanim letnjim premium pivima za masovnu potrošnju, a u ovoj kategoriji visoko se pozicioniralo i pivo Estrella Damm.

Estrella Damm spada u mediteranska lager piva i ne sadrži aditive i konzervanse.  Kako bi zadovoljili svačiji ukus industrijski proizvođači piva otišli su korak dalje te konzumentima nude i flaširana draft piva, po veoma povoljnim cenama. Jedno od njih je i tursko EFES draft pivo koje se pravi po identičnoj tehnologiji proizvodnje točenog piva.

I kao šlag na tortu, i na neki način „podilaženje“ ljubiteljima krafta jeste izbacivanje na tržište Nikšićko IPA piva. Ovo je prvo pivo na našem tržištu, za masovnu upotrebu, koje je stila IPA. Napravljeno je od kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Zlatno žute je boje i prijatne  gorčine. Osete se aroma tropskog voća, uz nijansu borovih iglica. Ove specifične arome se dobijaju upotrebom  posebnih vrsta hmelja, tokom procesa proizvodnje Nikšićko IPA piva. Od aroma se izdvajaju blage cvetne i arome trava.

Blage je gorčine sa kratkom gorkom završnicom.

Zbog svega navedenog, hteli to neki da priznaju ili ne, piva za masovnu potrošnju svakako imaju interesantne ukuse i nisu jednolična kao što to mnogi smatraju ili žele tako da ih predstave.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1