PIVARA LIBEERI Bez dobrih sirovina nema dobrog piva

libeeri pivara krčedin inđija

Pivara Libeeri je stava da bez dobrih sirovina nema dobrog piva, a vlasnik pivare Libeeri Ivan Sabo kategoričan je – Da bi zanatska pivara na tržište mogla da plasira piva vrhunskog kvaliteta, po konkuretnim cenama, potreban je pouzdan dobavljač sirovina.

Pivara Libeeri je u kompaniji Ireks doo pronašla ozbiljnog partnera, koji isporučuje vrhunski hmelj, slad i kvasce, te na kog u svakom momentu može da se oslon.

Zanatska pivara Libeeri nalazi se na pola puta između Novog Sada i Beograda, u sremskom selu Krčedin. Reč je o prvoj nezavisnoj porodičnoj pivari u opštini Inđija, projektovanog kapaciteta od oko 10.000 litara na mesečnom nivou, čiji je vlasnik Ivan Sabo. Pivara Libeeri je porodičan posao i, pored Ivana, u proizvodnju piva je uključena njegova sestra i njihov otac. Ipak, da bi počeli sa proizvodnjom kraft piva, put im je bio pun oscilacija i ne baš uvek gladak. Pivo su krenuli da kuvaju pre sedam godina, a sve je počelo kao svojevrstan eksperiment. Zvanično su registrovani 2018. godine, od kada i pokreću ozbiljniju proizvodnju kraft piva.

– Pivo smo počeli da kuvamo sasvim slučajno, a prvobitna ideja je potekla od mog oca koji je hteo da proizvodi vino, rakiju ili viski. Naime, moj tata celog života nešto pravi, ali ga je zaintrigiralo kada sam mu predložio da počnemo da proizvodimo pivo. Pre toga, uopšte i nismo bili neke pivopije, ali smo rešili da se oprobamo i u ovom segmentu proizvodnje. Kada smo pokrenuli pivaru, zapitali smo se kako dalje i šta sad – iskren je Ivan.

Pivska avantura

A kako to obično biva, sve informacije u vezi sa pivom i njegovom proizvodnjom tražili su na internetu, istražujući razne načine kuvanja ovog alkoholnog pića.

Početkom 2014. godine napravili su kućnu pivaru i od tada praktično kreću u pivsku avanturu. Naravno, u startu nije išlo baš sve kako su zamislili, ali uz puno truda i rada ovaj porodični eksperiment, prerastao je u porodični biznis.

Pre četiri godine porodica Sabo odlučila je da se ozbiljnije posveti ovom poslu, te osnivaju pivaru, no svoje prvo pivo u pivari kuvaju 2019. godine. Za Krčedin su se odlučili, kako navodi Ivan, iz više razloga. Prvenstveno što se nalazi u neposrednoj blizini autoputa Novi Sad – Beograd, ali i zbog toga što je mesto smešteno na obroncima Fruške gore i u blizini obale Dunava.

Stoga je ovo selo veoma atraktivno za turiste, te u blizini, na desnoj obali Dunava, postoji i vikend naselje u kom borave uglavnom Novosađani i Beograđani. Takođe, kroz ovo mesto prolazi i biciklistička ruta i zato veliki broj stranaca gravitira ka ovom naselju inđijske opštine.

Sve ovo im je dalo vetar u leđa, a njihov trud i rad se isplatilo, jer kako Ivan kaže – posao im za sada ide odlično.

Pivara Libeeri proizvodi pilsner, IPA i stout

– Kapacitet kuvanja u pivari Libeeri je 1.000 litara piva, dok su trenutni kapaciteti fermentora 10.000 litara. Trenutno razmišljamo i o proširenju kapaciteta za odležavanje piva. Bazirani smo na lokalnu prodaju piva, jer nam uglavnom dolaze vikendaši, ali ga i dosta lokalnih ugostiteljskih objekata poručuje.

Imamo i nekoliko strateških partnera, odnosno ugostiteljskih objekata širom Srbije, kojima uslužno kuvamo pivo.

Osim toga, besplatno dajemo i točilice za kućnu upotrebu, s tim da je jedini uslov da kupe naše pivo, čija je cena između 120 i 180 dinara – objašnjava Ivan i dodaje da su sve to razlozi zbog čega je pivara  Libeeri izrasla u pravu nezavisnu porodičnu pivaru. Trenutno u ponudi imaju tri stila i to pilsner-lager, IPA i stout. Pilsner se najviše konzumira i troši, dok stout ide nešto slabije, a Ivan otkriva da im je u planu i proširenje linije proizvoda.

– Planirali smo da kuvamo i pšenično pivo, ali nas je pandemija koronavirusa sprečila u realizaciji tog nauma. Zabrana kretanja i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, te gubljenje glavnog kanal prodaje, uticao je i na prodaju piva. Ipak, letos se lepo radilo i zato verujem da naša borba u osvajanju tržišta tek predstoji. Sledeće godine sigurno pokrećemo i proizvodnju pšeničnog piva – otkriva Ivan.

Kompanija Ireks doo veliki oslonac

Naš sagovornik ističe da ipak bez dobrih i kvalitetnih sirovina, nema ni ukusnog ni aromatičnog zanatskog piva. On kaže da konzumenti u njihovoj porodičnoj pivari već na prvi gutljaj prepoznaju kvalitet i zato su prepoznati kao zanatska piva koja kuva piva za ispijanje, a ne samo za degustiranje.

– Uvek postoji eksperimentisanje u zanatskom pivarstvu, ali da bi se dobilo kvalitetno pivo sirovina mora da bude visoke klase. Ipak, kvalitetan hmelj ima presudnu ulogu, kada je reč o aromi i ukusu piva. Znate kako se kaže: „Bez dobrih sirovina, nema ni dobrog piva“. Hmelj nabavljamo od kompanije Ireks doo, i on je zaista vrhunskog kvaliteta. Pri tome je  kvalitet proizvoda odlično usklađen sa cenom. Mi u pivari Libeeri kompaniju Ireks doo posmatramo s poštovanjem i to iz dva razloga. Tokom trajanja pandemije Covid-19, kompanija Ireks doo je nama, ali i velikom broju zanatskih pivara izašla u susret, te dala uslove koji su nam pomogli da prebrodimo krizu. Takođe, uz takve uslove, te kvalitet sirovina koje isporučuju, naša je pivara u mogućnosti da proizvodi kraft piva vrhunskog kvaliteta, a koje možemo da plasiramo na tržište po umereni i što je još važnije konkuretnim cenama.

 

Ponuda hmelja na srpskom tržištu

Kompanija Ireks doo u svom programu ima hmelj visokog kvaliteta i poznatih sorti, bez kojih kvalitetno kraft pivo ne može da se zamisli. Reč je o sortama hmelja, koje pri kuvanju daju jedinstveni, ali i prepoznatljiv ukus kraft pivu. Ireks doo prati trendove savremenog kraft pivarstva i na srpsko tržište plasira američke sorte hmelja i to citra, columbus, mosaic i simcoe.

Američka sorta citra izrazito je aromatičnog ukusa, a krase je jedinstvene arome grejpa, limete, dinje i ogrozda. Idealna je za IPA i pale ale stilove piva.

U ponudi kompanije Ireks doo je i neizostavna sorta columbus, nastala od hmelja negget, odnosno poboljšanjem karakteristika ove sorte. Columbus se primarno koristio radi gorčine, a često u proizvodnji zamenjuje sorte tomahavk i zevs. Pivu daje aromu crnog bibera, sladića i citrusa. Odlična je za IPA, imperial IPA i pale ale stilove piva.

Sorta hmelja mosaic nastala je ukrštanjem sorti simcoe i neggeta, a sadrži pregršt alfa kiselina i daje jedinstvene kompleksne arome, koje podsećaju na borovnicu, mandarinu, cvet papaje, žvakaću gumu, ali i ružu. Ova sorta je skoro pa savršena pri proizvodnji IPA, stout i pale ale stilova piva.

Simcoe je interesantna i vrlo poznata sorta hmelja, koja doprinosi da pivo dobije odličnu aromu, a podseća na bobičasto voće, borove iglice, zemljano i citrusno voće. Ova sorta se preporučuje za IPA, pšenična, pale ale i amber stilove piva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1