Da su pivo i hrana obavezna kombinacija – o tome ne treba puno pisati, ali da li ste znali šta pojesti uz IPA pivo, da bi osetili sve arome piva i hrane
Pivo je zadnjih godina dobilo zasluženu pažnju, kako kod konzumenata, tako i kod ugostitelja. Zato se danas u većini lokala nude piva raznih stilova. Svet piva je toliko širok i pruža brojne mogućnosti za široke lepeze ukusa.
Tu se posebno istakao pivski stil – India Pale Ale.
Reč je o stilu neverovatnih aroma koje je karakteristično po zlatnoj ili bakranoj boji.
Najčešće je umerene arome.
IPA – Pivo s jakom aromom
Međutim IPA pivo ponekad ima i vrlo jaku aromu. Zato se IPA savršeno slaže sa pikantnom hranom. Ovo su prepoznali i restorani te upravo zbog toga u karti pića nude IPA pivo.
Iako je gorkog ukusa IPA se može upariti s hranom.
Uz ovo pivo idealna pratnja su pržena i slana jela, najbolje se slaže sa pikantnom pečenom piletinom, ali i sa jakim pohovanim sirevima.
Osim toga, IPA pivo generalno dobro ide uz svaku pikantnu i začinjenu hranu.
Pikantni obroci poput meksičkih specijaliteta su odličan izbor.
IPA pivo i salsa
Poznata meksička salsa pravi je delikates, posebno uz IPA pivo.
U prevodu, salsa je sos ili umak koji se jednostavno priprema i može odlično da posluži kao sos uz roštilj.
Salsa je odličan „dip“ za grickalice po želji – čips, tortilje, prženice i bavarske zalogajčiće.
Uz IPA pivo se slažu jela začinjena korijanderom i kurkumom.
IPA pivo i indijska hrana
Indijska kuhinja je veoma zahvalna za uparivanje sa IPA pivom.
Ona se bazira na začinima, a IPA pivo svojm gorčinom smiruje začine. Ipak, jedna od najrasprostranjenijih kombinacija je – roštilj i IPA pivo, nebitno da li su hamburgeri ili odresci u pitanju.
Roštilj svojom hrskavom koricom izvlači najbolje ukuse karamele iz slada IPA piva. Piletina u pikantnom sosu odličan je saveznik IPA pivu. Takođe i crvena mesa u kari začinu mogu da otvore ukus IPA piva.