Pivo i hrana ne idu jedno bez drugog, ali da li ste znali da školjke odlično idu sa pivom i da se baš školjke najbolje slažu uz pivo
Pivo sa hranom može da se spaja kao i vino, a razni stilovi piva daju širok spektar mogućnosti.
Ovo se posebno odnosi na uparivanje sa hranom.
U radnjama i kafanama sve je više ozbiljnih piva i, iz tog razloga, danas ćemo se baviti ovom temom.
Ovo su smernice šta da pojedete i koje pivo da popijete.
Riba i lager
Uz ribu se preporučuje lager, ali samo onaj koji ima gorčinu hmelja.
Zato uz ribu popijte češko pivo Budweiser ili Budvar.
Uz ribu se ne slažu američka zahmeljena piva jer, na primer, tuna i losos zahtevaju jače pivo.
Češki pilsneri odlični su pre ribljih jela.
Kobasice i pšenično pivo
Uz pečeno pile najbolje se slažu piva sa Oktoberfesta, tako da je obavezno popiti Paulaner pšenično pivo.
Kobasice se svakako jedu uz pivo i tu postoji čitav niz pravila.
Pšenično pivo daje najbolje rezultate uz bele kobasice, dok se lageri preporučuju uz začinjene španske kobasice.
Crveno meso i trapističko pivo
Crvenom mesu pivo je izvrstan suputnik.
Meso za roštilj, marinirano u jakim trapističkim pivima, zahteva ovo pivo i na stolu i, generalno, predlog je da uz jača mesa pijete samo trapistička piva.
Ova kombinacija izvlači ono najbolje iz mesa i piva.
Školjke i stout
Školjke idu uz stout pivo, kao što je Guinness, jakom pivu gornje fermentacije koje sadrži i jako prepržen ječam.
Školjke su se u pivnicama viktorijanskog doba posluživale na šanku, a postoji i pivo koje se pravi od školjki kamenica.
Jedno se proizvodi na otoku Man. Ime mu je Bushys Oyster Stout i prodaje se samo kao točeno u pubovima.
Dezert i belgijska piva
Dezerti i pivo posebna su tema.
U Belgiji najviše uparuju hranu sa pivom, a u toj zemlji raspon ukusa piva je najraznovrsniji.
Lambic od malina savršeno ide uz voćne kolače dok jaka karamelna piva idu uz čokoladne kolače i kreme.
Voćna penušava piva upotpunjuju kremaste poslastice.