PIVO I HRANA – Školjke najbolje uz pivo

pivo i školjke

Pivo i hrana ne idu jedno bez drugog, ali da li ste znali da školjke odlično idu sa pivom i da se baš školjke najbolje slažu uz pivo

Pivo sa hranom može da se spaja kao i vino, a razni stilovi piva daju širok spektar mogućnosti.

Ovo se posebno odnosi na uparivanje sa hranom.

U radnjama i kafanama sve je više ozbiljnih piva i, iz tog razloga, danas ćemo se baviti ovom temom.

Ovo su smernice šta da pojedete i koje pivo da popijete.

Riba i lager

Uz ribu se preporučuje lager, ali samo onaj koji ima gorčinu hmelja.

Zato uz ribu popijte češko pivo Budweiser ili Budvar.

Uz ribu se ne slažu američka zahmeljena piva jer, na primer, tuna i losos zahtevaju jače pivo.

Češki pilsneri odlični su pre ribljih jela.

Kobasice i pšenično pivo

Uz pečeno pile najbolje se slažu piva sa Oktoberfesta, tako da je obavezno popiti Paulaner pšenično pivo.

Kobasice se svakako jedu uz pivo  i tu postoji čitav niz pravila.

Pšenično pivo daje najbolje rezultate uz bele kobasice, dok se lageri preporučuju uz začinjene španske kobasice.

Crveno meso i trapističko pivo

Crvenom mesu pivo je izvrstan suputnik.

Meso za roštilj, marinirano u jakim trapističkim pivima, zahteva ovo pivo i na stolu i, generalno, predlog je da uz jača mesa pijete samo trapistička piva.

Ova kombinacija izvlači ono najbolje iz mesa i piva.

Školjke i stout

Školjke idu uz stout pivo, kao što je Guinness,  jakom pivu gornje fermentacije koje sadrži i jako prepržen ječam.

Školjke su se u pivnicama viktorijanskog doba posluživale na šanku, a postoji i pivo koje se pravi od školjki kamenica.

Jedno se proizvodi na otoku Man. Ime mu je Bushys Oyster Stout i  prodaje se samo kao točeno u pubovima.

Dezert i belgijska piva

Dezerti i pivo posebna su tema.

U Belgiji najviše uparuju hranu sa pivom, a u toj zemlji raspon ukusa piva je najraznovrsniji.

Lambic od malina savršeno ide uz voćne kolače dok jaka karamelna piva idu uz čokoladne kolače i kreme.

Voćna penušava piva upotpunjuju kremaste poslastice.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Slatka pivska rebarca sa renom

Sastojci: -3,5 kg svinjskih rebaraca -So -Biber -Dve flaše/limenke piva -Dve supene kašike meda -Ren Priprema: Zagrejte rernu na 160°C,

Strip o pivu

PIVO I UMETNOST – Strip o pivu

Strip o pivu na 180 strana pruža mogućnost da se nauče potpuno nove stvari o pivu – od toga kako je došlo do prvih pivskih eksperimenata, pa sve do kraft revolucije.

Guinness pivo

U prepoznatljivoj čaši, sa karakterističim natpisom i znakom harfe iz irske mitologije, ova tamnma tečnost okrunjena je slojem guste, kremaste

Restoran Pink

U beogradskom naselju Žarkovo, na adresi Solunskih boraca broj 16, nalazi se restoran Pink. Skoro dve decenije to je dobro

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike