PIVO – Osnovne razlike stilova

kraft stilovi piva

Kraft pivo se deli na veliki broj stilova i podstilova, a ovo su osnovne razlike stilova

Manija kraft piva zahvatila je i naše tržište. Stilovi piva su se utrostručili.

Kako se onda snaći? Tu smo da vam pomognemo.

Piva se dele na lagere i ejlove. Međutim, ova dva osnovna stila se dele na mnoge druge stilove i podstilove.

Ovo je mini vodič. Takođe, ovo su i osnovne razlike u stilovima i podstilovima piva.

Pilsner

Nastao je 1842. u gradu Pilsen.

Pojavio se kao odgovor na pivo lošeg kvaliteta.

Lokalni pivar Josef Groll popravio je stvar i tako je nastao pilsner.

Karakteriše ga zlatna boja, i lagan i oštar okus.

India pale ale

India pale ale – IPA datira od 1700. godine kada su britanske pivare počele da dodaju više hmelja u pivo.

Pivo se slalo u Indiju. Otuda i naziv India pale ale.

IPA sadrži više alkohola. Ovo je pivo lepe gorčine.

U njemu se oseti pojačani ukus hmelja.

Hefeweizen

Za njega se zna od srednjeg veka.

Hefeweizen je lagano zahmeljeno pivo.

Za razliku od lagera, hefeweizen ima mutnu zlatnu boju i nefiltrirano je, pomalo voćnog i kiselog okusa.

Pale ale

Karakteristike pale ale piva variraju i zavise od države do države.

Generalno, pale ale ima jak i hmeljast ukus. Boja mu je jantarna.

Sadrži oko 5% alkohola.

Stout i porter

Stout i porter postoje od 18. veka. Nastali su u centralnom Londonu.

Stout i porter su dva različita stila.

Stout je tamniji i gušći od portera. Kremaste je strukture i jakog ukusa.

Kod ovih stilova se osete note čokolade, kafe i dima.

Bock

Bock se pravi od 14. veka.

Monasi su ga kuvali za Božić i Uskrs.

Bock je jači od tipičnog lagera i sadrži između 6 i 7,5% alkohola.

Svetlo smeđe je boje. Bock sadrži  malo hmelja, a u ukusu se osete slad i karamela.

Belgijsko pivo

Stil koji se naziva Belgijsko pivo – intenzivnog je i kompleksnog ukusa.

Belgijski stil piva je relativno neutralan i nije ni gorak, a ni zahmeljen.

Pravi se mešavinom ječma i pšenice.

Tokom fermentacije dodaje se voće, koje mu daje specifičan ukus.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

hmelj

Hmelj iz Bačkog Petrovca

Opšte je poznato da jedino sorta hmelja Humulus lupulus, pored Humulus scandens i Humulus yunnanensis iz iste porodice Cannabacea se

kako odabrati pravo pivo

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.

Greške se dešavaju

Ovo su samo neke sitnice na koje bi svaki pivar trebao da obrati pažnju Proizvodnja piva je jedan dug i

Restoran Maša

U samom centru Novog Sada, u Zmaj Jovinoj ulici, 2006. godine počeo je sa radom jedan od najautentičnijih restorana u

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva