PIVO I HMELJ – Od hmelja zavisi ukus piva

pivo i hmelj

Pivo i hmelj ne mogu jedno bez drugog, a vrlo je važno istaći da od hmelja zavisi ukus piva

Kraft pivo ima dugu tradiciju. I bogatu istoriju. Kraft pivo predstavlja rezultat zanatskih pivara.

Takođe, ono je isključivi produkt nezavisnih pivara. Kraft pivo se proizvodi u malim količinama. Akcenat je stavljen na kvalitet. I na raznovrsnu aromu. Kraft pivo se Pravi isključivo od prirodnih sastojaka. U njega se ne dodaju veštačke boje.

Srbija ne zaostaje u proizvodnji kraft piva – Ali zaostaje u potrošnji kraft piva. Kraft pivo prodaju i u megamarketima.

To kod mnogih konzumenata izaziva sumnju. Da li sadrži ili ne sadrži konzervanse?

Slad i hmelj

Rešićemo i ovu dilemu. Slatkoća slada traži gorčinu.

Zato se dodaje gorak hmelj. Pre hmelja, koristile su se druge biljke. Hmelj je uveden jer deluje kao prirodni konzervans. Ima i antibakterijske osobine.

Pivari uz pomoć hmelja kontrolišu aromu piva. Postoji preko 50 različitih vrsta hmelja. Od hmelja zavisi i ukus piva. Postoji puno različitih vrsta cvetova hmelja.

Nemački hmelj

Plemeniti hmelj se smatra klasikom. Ovaj hmelj daje začinsku aromu. Koristi se u nemačkim i češkim pilsnerima i lagerima.

Karakterišu ga arome mediteranskih začina. Ali i sveže trave. Kao i zemljane nota i note četinara.

Američke sorte hmelja vrlo su popularne.

Razlog je njihova intenzivna aroma. Kao i visok procenat alfa kiselina. Najpoznatiji su po citrusnim i svetlim aromama. Imaju i smolastu i tropsku aromu.

Slovenački hmelj

Engleske sorte hmelja su popularne.

Čine oko jedan odsto svetske proizvodnje. Intezitet aroma nije izražen kao kod američkih.

Međutim paleta ukusa je široka. I vrlo interesantna. Engleske sorte vuku ka zemljanim notama. Takođe i zelenoj travi, limunu. A ponekad se osete na čaj, mentu i četinare. Slovenija je poznati proizvođač kvalitetnog hmelja.

U Sloveniji se proizvode internacionalne sorte hmelja.

U Sloveniji se proizvode i domaće sorte hmelja.

Hmelj iz Slovenije poznat je po nežnim cvetnim notama. Ovaj hmelj daje i arome slatkog voća.

Ali i domaćih začina i blagih citrusa.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Jazz Cafe

Restoran Jazz Cafe otvoren je krajem prošlog veka, a vlasnici kažu da im je želja bila da otvore restoran u

Preran prestanak fermentacije

Pravite svoje pivo. Započeli ste fermentaciju. Sve teče po planu. I, onda od jednom, posle nekih 24 sata fermentacija počinje

Lageri i sendviči

Ako u kulinarsko – pivskom svetu postoji par koji je kao stvoren jedno za drugo, toliko prirodan da se bez

KAKO NAPRAVITI PIVARU Od trnja do zvezda

Valjevska pivara je jedna od retkih pivara koja je ostala u domaćem vlasništvu i to zahvaljujući domaćoj pameti Industrijske pivare koje posluju kod nas imaju

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli