PIVO I HMELJ – Od hmelja zavisi ukus piva

pivo i hmelj

Pivo i hmelj ne mogu jedno bez drugog, a vrlo je važno istaći da od hmelja zavisi ukus piva

Kraft pivo ima dugu tradiciju. I bogatu istoriju. Kraft pivo predstavlja rezultat zanatskih pivara.

Takođe, ono je isključivi produkt nezavisnih pivara. Kraft pivo se proizvodi u malim količinama. Akcenat je stavljen na kvalitet. I na raznovrsnu aromu. Kraft pivo se Pravi isključivo od prirodnih sastojaka. U njega se ne dodaju veštačke boje.

Srbija ne zaostaje u proizvodnji kraft piva – Ali zaostaje u potrošnji kraft piva. Kraft pivo prodaju i u megamarketima.

To kod mnogih konzumenata izaziva sumnju. Da li sadrži ili ne sadrži konzervanse?

Slad i hmelj

Rešićemo i ovu dilemu. Slatkoća slada traži gorčinu.

Zato se dodaje gorak hmelj. Pre hmelja, koristile su se druge biljke. Hmelj je uveden jer deluje kao prirodni konzervans. Ima i antibakterijske osobine.

Pivari uz pomoć hmelja kontrolišu aromu piva. Postoji preko 50 različitih vrsta hmelja. Od hmelja zavisi i ukus piva. Postoji puno različitih vrsta cvetova hmelja.

Nemački hmelj

Plemeniti hmelj se smatra klasikom. Ovaj hmelj daje začinsku aromu. Koristi se u nemačkim i češkim pilsnerima i lagerima.

Karakterišu ga arome mediteranskih začina. Ali i sveže trave. Kao i zemljane nota i note četinara.

Američke sorte hmelja vrlo su popularne.

Razlog je njihova intenzivna aroma. Kao i visok procenat alfa kiselina. Najpoznatiji su po citrusnim i svetlim aromama. Imaju i smolastu i tropsku aromu.

Slovenački hmelj

Engleske sorte hmelja su popularne.

Čine oko jedan odsto svetske proizvodnje. Intezitet aroma nije izražen kao kod američkih.

Međutim paleta ukusa je široka. I vrlo interesantna. Engleske sorte vuku ka zemljanim notama. Takođe i zelenoj travi, limunu. A ponekad se osete na čaj, mentu i četinare. Slovenija je poznati proizvođač kvalitetnog hmelja.

U Sloveniji se proizvode internacionalne sorte hmelja.

U Sloveniji se proizvode i domaće sorte hmelja.

Hmelj iz Slovenije poznat je po nežnim cvetnim notama. Ovaj hmelj daje i arome slatkog voća.

Ali i domaćih začina i blagih citrusa.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Zanimljiva pivo(logija)

Gospodin Heineken je bio u procesu dizajniranja flaša za njegovo pivo kada mu je pala na pamet brilijantna ideja –

Restoran Plava frajla

Plava frajla je novosadski restoran koji služi istočnoevropsku, evropsku i domaću hranu, odnosno menije je baziran pretežno na vojvođansku domaću

pivo zadovoljstvo ili lek

PIVO – ZADOVOLJSTVO I LEK

Pivo je jedno od najstarijih pića i priprema se najverovatnije još od ranog Neolita – ranog kamenog doba iliti od 9500 godina pre nove ere.

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.