Gde kupiti pivo – Pametno kupite

gde kupiti pivo

Pivo pametno kupite, a evo gde kupovati masovna, a gde kraft piva

Svako od nas zna da je samo sveže i dobro skladišteno pivo – dobro pivo. Pivo može biti u različitom rasponu cenovne kategorije, samim tim više ili manje kvalitetno, ali ako nije dobro tretirano nakon izlaska iz pivare – svako je loše. Upravo zbog toga treba voditi računa gde se pivo kupuje. Kupovina svežeg i dobrog piva podseća na kupovinu bilo koje druge namirnice i zato kada ga kupujete isključivo koristite zdrav razum.

Nabavka piva zapravo je slična kupovini morskih plodova,  jer postoje mesta na kojima nikako i ne biste smeli da kupujete, bez obzira na to koliko ponuda bila privlačna. Primera radi, kada u supermarketu tokom leta i na policama ugledate pivo s primamljivom cenom, ali upakovanu u prazničnu ambalažu, možda je najbolje da ga zaobiđite u širokom luku. Često je kod ovakvih prodaja reč o pivu koje dugo stoji u skladištima marketa, a ne „divnoj poslastici“.

Doduše, nije ovo pravilo.

Treba istaći da velike industrijske pivare pribegavaju ovakvim marketinškim potezima pred praznike, ali ove pivare zbog svog renomea ne smeju da se „igraju“ sa kvalitetom svog proizvoda. Češće ovim trikovima pribegavaju male pivare ili uvoznici „bez pedigrea“, ali i nesavesni trgovci.

Pivo ima svoj rok trajanja

Prema definiciji pivo je prehrambeni proizvod i poput većine namirnica, ono je kvarljivo i što duže stoji na rafovima veća je mogućnost da se pokvari i izlapi. Zato ono na svom putu do konzumenata mora da se skladišti po zakonskim propisima, naročito ako je reč o proizvodima koji ne sadrže konzervanse, što je slučaj s većinom premium masovnih piva, ali i kraft piva. Naime, na svežinu piva utiče nekoliko faktora – najčešće datum proizvodnje, izvor toplote i svetlost. Kada pazarite pivo obavezno povedite računa o tome gde ga kupujete, jer se ono u Srbiji prodaje praktično u svim prodavnicama prehrambene robe – u velikim trgovinskim lancima, komšijskim radnjama, diskontima pića, ali i na benzinskim pumpama, kao i u specijalizovanim radnjama za prodaju piva.

Takođe, mnogi pabovi imaju i svoje maloprodaje, u kojima prodaju pivo za poneti.

Poljoprivredna, sanitarna i tržišna inspekcija strogo kontrolišu etiketiranje svih alkoholnih pića, pa samim tim i piva. Međutim kada je reč o pivu, postoji veliki broj kontrola i potrošači često ne mogu da odgonetnu šta piše na deklaraciji, te prilikom kupovine retko kada gledaju deklaraciju o kvalitetu i ispravnosti.

Pivo se kupuje u supermarketima

Kada je reč o kupovini masovnih piva, tu nema previše dileme. Njih možete kupovati u trgovinskim lancima, marketima i komšijskim radnjama, bez bojazni da ćete na rafovima naći staro pivo. To su najčešće piva koja su cenovno pristupačna za sve konzumente i brzo se prodaju.

Često su na akcijama i uz njih se poklanjaju majice, krigle, otvarači i upaljači. Ovo su najčešći razlozi zašto se ona najviše i kupuje, a i retko se dešava da su  bajata i kisela.

Veliki trgovinski lanci imaju i najviše vrsta masovnih piva, u širokom rasponu cene, kako domaćih tako i uvoznih, te početnici, ali i oni iskusni, mogu da biraju od kog će proizvođača i po kojoj ceni kupiti pivo. Takođe, u hipermarketima imaju i odgovarajuće klimatozovane magacine, u kojima na zakonski propisan način čuvaju pivo i stoga se smatra da su ove radnje najbezbednija mesta za kupovinu domaćeg i uvoznog piva.

Pivo kupujte u velikim marketima, ali ne i kraft pivo

S druge strane, preporuka je da u megamarketima ipak ne kupujete i kraft piva, jer su često loše skladištena, te nepravilno izložena. Valja istaći da kraft piva moraju da se čuvaju u hladnom režimu, pa ih na prodajnim mestima kupujte samo ako ih vidite u frižiderima.

Ukoliko su na akciji obavezno proverite datum proizvodnje i rok trajanja. Kraft piva su lako kvarljiva roba u odnosu na industrijska piva, zbog svog specifičnog procesa proizvodnje. Takođe, reč je najčešće o ejlovima, čiji ukus varira od veoma gorkog do slatkog i kiselog, i zato ako niste preterani poznavalac kraft piva najbolje bi bilo da ga kupite u specijalizovanim radnjama.

U velikim trgovinskim lancima, trgovci na kraft piva neretko daju popuste do 50 odsto, a to je siguran znam da je rok trajanja pred istekom.

Pivo ima rok trajanja

Kada kupujete pivo, bilo ono industrijsko ili zanatsko, opšte je pravilo da obavezno gledate datum proizvodnje, jer je pivo najsvežije 120 dana od dana pakovanja. Prilikom kupovine piva, strogo vodite računa i o tome kako je postavljeno na policama, jer pivo ima tri neprijatelja – svetlost, toplotu  i kiseonik.

Iako proizvođači piva daju sve od sebe da ga upakuju, na način koji će ga najbolje sačuvati od svetlosti, trgovci često prave kardinalne greške, prilikom postavljanja na police, i zato ono gubi na svom kvalitetu, te su konzumenti s pravom nezadovoljni. Veliki neprijatelj piva je kiseonik i ma koliko pivari ulažu napora kako bi sprečili da kiseonik prilikom pakovanja dospe u pivo, on nekada zaluta.

Pivo u komšijskim radnjama

Ukoliko kupujete pivo u manjim komšijskim radnjama, obavezno obratite pažnju na koji način su ona izložena na policama. Ove radnje su odlična mesta za kupovinu na brzaka, posebno kada vam dođu nenajavljeni gosti. Tada u ovim radnjicama za svega nekoliko minuta možete da obavite kupovinu, ali izbor piva nije preterano velik kao u megamarketima. Kada ga kupujete u ovim radnjicama obavezno povedite računa o tome na kojim način pivo izlažu svetlosti.

U mini marketima često ih drže pod jakim neonskim svetlima što može da izazove takozvani “skunked” (miris tvora) efekat.  Ovo se češće događa ako je pivo u svetloj ambalaži i isključivo ako je izloženo direktnom svetlu. Dakle, kod kupovine piva u malim radnjama birajte flaše iz pozadine frižidera, jer one sigurno nemaju „skunked“.  Ako niste sigurni kupujte pivo koje je u tamnoj ambalaži i ono u limenkama, jer konzerve štite i pružaju potpunu zaštitu od svetlosti. Isto važi i za diskonte pića, te  kupujte pivo koje se čuva u frižiderima, pošto na njegov ukus i svežinu utiče i spoljna temperatura. Ukoliko se ono ne drži na odgovarajući način, vrlo je  moguće da će imati ustajao ukus. U pojedinim radnjama, zbog manjka rafova, polica i frižidera, pivo umesto da čuvaju uspravno – drže ga položeno, a tada dolazi do dodira alkohola s čepom.

Ukoliko se to desi doći će do hemijskih reakcija između piva i metala što doprinosi izmenjen ukus piva.

Savetovali bi vam da izbegavate male prodavnice, u kojima se preznojavate dok pazarite pivo. Ako se već nađete u njima kupujte ono iz frižidera, jer usled visoke temperature ono može da se pokvari. Previsoke temperature ubrzavaju proces oksidacije piva i ono dobija „metalni“ ukus.

Pivo u specijalizovanim prodavnicama piva

Ukoliko ste ljubitelj kraft piva i baš želite da pijete kraft pivo, preporuka je da ga kupujete direktno od proizvođača ili u specijalizovanim prodavnicama za prodaju zanatskog piva. Međutim, problem je što je njih malo i što se one nalaze uglavnom u većim sredinama.

Kraft pivo nije proizvod koji se može lako prodati u trgovinskim lancima, iako postoji nekoliko zanatskih pivara koje ostvaruju prodaju i na taj način. Zanatska piva moraju da se čuvaju u specijalnim uslovima, jer većina njih je  nefiltrirana, nepasterizovana i nije termički prerađivana. Uslove za njihovo čuvanje ne mogu, ili bolje reći ne žele, da ispoštuju trgovinski lanci i njima se jednostavno ne isplati da ga drže.

Zato je najbolje kupovati ga direktno od zanatskih pivara, u specijalizovanim prodavnicama piva ili u pabovima, jer pored kvaliteta, dobićete i sve savete u vezi sa njim.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1