PIVO NA TOČENJE – Kako točiti pivo

pivo na točenje

Pivo na točenje svi volimo, ali se uvek postavlja pitanje kako točiti pivo, da bi ono bilo pravilno posluženo

Pivo je najomiljenije alkoholno piće sa svetu.

Ipak mnogima nije bitno da li piju iz čaše ili flaše. Sa penom ili bez pene. Ali postoje ljudi koji uživaju u blago – gorkom ukusu od hmelja i slada. Njima je važno kako je pivo posluženo.

Takođe, oni veoma vode računa o tome kako im ga sipaju. Zatim kako im ga serviraju. Posebno kada je reč o točenom pivu.

Ukoliko niste sigurni da li vam šanker toči pivo na pravilan način – evo nekoliko smernica. Uz njih sigurno nećete pogrešiti. Slobodno opomenite konobara ako vidite da želi da vas “smuva”.

Pivo i pravila

Postoji nekoliko bitnih koraka prilikom točenje piva.

Ona se odnose na pripremu čaše. Pivska čaša mora da bude oprana i rashlađena. Međutim, čaša ne treba da bude smrznuta.  Zatim vodi se računa o držanju čaše prilikom točenja. I naravno bitno je donošenje piva do stola.

Pivo uvek mora da ima istu penu. Greška je ukoliko insistirate da se pivo sipa bez pene. Oni koji traže pivo bez pene plaše se da će im konobar zakinuti na količini. Možda ne znate, ali pena čuva pivo od oksidacije.

Visina pene bi trebala da bude oko četiri santimetra. Narodski rečeno “s dva prsta”. Ako je pivo sveže, pena nestaje nakon sedam do osam minuta.

Pivo i idealna temperatura

Idealna temperatura točenog piva je između tri i pet stepeni. Ukoliko ste u dilemi da li je bolje točeno ili flaširanog pivo – odgovor je točeno. Ambalaža menja ukus piva. Ako niste u mogućnosti da pijete točeno – kupujte pivo u staklenoj flaši.

Verujemo da ste savladali osnovne smernice o točenom pivu. Zato možete bez problema i dilema da odete do obližnjeg paba.

I naravno da se opustite uz točeno pivo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1