Kraft pivo mora da sadrži kvalitetne sirovine, a ovo su osnovni sastojci svakog kraft piva
U proizvodnji kraft piva osnovna sirovina je slad, pivarski kvasac, hmelj i voda.
Pivski ječam je najbitniji, a od njega se dobija slad odnosno sladovina koja utiče na ukus piva.
Proizvodnja kraft piva je složen i dugotrajan proces.
U zanatskom pivarstvu se najčešće koriste specijalne sorte ječma.
Zašto je ječam važan
Građa zrna ječma daje prednost za proizvodnju piva.
Zrno ječma ima oblik kao da je „obuveno“.
Zato se od drobljenog ječmenog slada dobija sloj tropa čime se olakšava odvajanje sladovine.
Savremenom tehnologijom može se prerađivati i pšenica jer zrno nema plevice.
Ipak, samo pivo od ječma je „pravo“ pivo.
Hmelj daje gorčinu i aromu pivu
Hmelj daje pivu gorak ukus, ali i odličnu aromu.
Hmelj najviše utiče na kvalitet piva i dobar je stabilizator kraft piva. Sastojci hmelja značajni su u zanatskom pivarstvu.
Hmelj je važan jer sadrži smolu, hmeljna ulja i taninske materije.
Prisustvo tvrdih smola u pivu je nepoželjno. Hmelj je i prirodni konzervans koji ima i antibakterijske osobine.
Proizvođači kraft piva uz pomoć hmelja određuju gorčinu i ukus piva i sve to zahvaljujući načinom na koji unose hmelj.
Kvasac u proizvodnji piva
Kvasci razlažu šećere iz slada i pretvaraju ih u etil-alkohol i ugljen-dioksid.
Kvasci za proizvodnju piva se međusobno razlikuju.
Razlika je u karakteru rasta na hranljivim kolonijama.
Zatim razlikuju se i po stepenu fermentacije šećera. Izbor kvasca ima veliki značaj u pivarstvu. U pivarstvu se cene kvasci s brzom fermentacijom pošto oni obezbeđuju dobro izbistravanje piva daju i prijatnu aromu. Sve ove osobine ne sadrži samo jedna određena vrsta kvasca, zato se u proizvodnji kraft piva primenjuju mešavine kvasaca.
Takođe i voda igra glavnu ulogu i sastav vode utiče na kvalitet piva jer je kvalitet pivarske vode jedan od najvažnijih faktora dobrog kvaliteta piva.