Pivo i hrana su odličan spoj, ali po kom pravilu piti pivo – kao aperitiv ili dižestiv
U svetu restorani imaju i pivske karte. Na tim kartama se nalaze i predloyi piva i hrane.
Tokom obroka dozvoljeno je popiti do četiri različita stila piva. Započinje se premium lagerom. Završava sa tamnim pivom. Prema pravilima raspored je sledeći – Prvo popiti premium lager, zatim lagano visoko prevrelo pivo.
Potom pivo kiselkastog ili voćnog ukusa.
Za kraj se ostavljaju tamna piva.
Odnosno stout ili porter. I to oni izraženih sladnih aroma.
Pivo uz predjela
Za aperitiv idu svetla i visoko prevrela piva. I suva plzenskog tipa.
Mogu da se posluže gorči ejlovi i pivske mešavine. S predjelom od jaja ide lager ili trapist pivo.
Predjelo od dimnjene ribe ili sira ide sa kiselim pivima – Najčešće belgijski lambic ili crveni ejl. Tartar biftek se služi sa laganim pivom. Uz špargle ide lager. Uz lososa popijte visoko prevrelo pivo.
Od visoko prevrelih piva se pojačava ukus ribe.
Svetlo i tamno pivo
Uz gulaš i pasulj ide jače tamno pivo. Jela od ribe idu s kiselkastim pivima.
Kao i sa pilsnerom i pšeničnim. Belu ribu uparite sa gorčim plzenskim.
A dimnjenu sa rauchbier i svetlim pivom. Uz školjke i rakove pijte stout i porter pivo.
Uz piletinu, junetinu i svinjsko uparite lager piva.
Roštilj traži sladno pivo
Roštilj i ražanj vole piva sladnog ukusa.
Može se konzumirati i dimljeno, porter ili stout pivo. Uz divljač i jagnjetinu pijte crna piva.
Sa salatama se slažu sladna piva. Nedozreli sir ide uz lagana svetla piva.
Jaki sirevi pašu uz jača zahmeljena piva. Voćni deserti se uklapaju sa pšeničnim i belgijskim pivima. Pudinzi i kreme idu uz dvostruko sladna piva – porter i slatki stout. Čokolada ide sa crnim pivima. Kao dižestiv piju se diskretno slatkasta piva.
Idu i dvostruko sladna piva. Dobar odabir su i ječmena piva, ali i škotski ejl.