PIVO i HRANA – Aperitiv ili dižestiv

pivo i hrana

Pivo i hrana su odličan spoj, ali po kom pravilu piti pivo – kao aperitiv ili dižestiv

U svetu restorani imaju i pivske karte. Na tim kartama se nalaze i predloyi piva i hrane.

Tokom obroka dozvoljeno je popiti do četiri različita stila piva. Započinje se premium lagerom. Završava sa tamnim pivom. Prema pravilima raspored je sledeći – Prvo popiti premium lager, zatim lagano visoko prevrelo pivo.

Potom pivo kiselkastog ili voćnog ukusa.

Za kraj se ostavljaju tamna piva.

Odnosno stout ili porter. I to oni izraženih sladnih aroma.

Pivo uz predjela

Za aperitiv idu svetla i visoko prevrela piva. I suva plzenskog tipa.

Mogu da se posluže gorči ejlovi i pivske mešavine. S predjelom od jaja ide lager ili trapist pivo.

Predjelo od dimnjene ribe ili sira ide sa kiselim pivima – Najčešće belgijski lambic ili crveni ejl. Tartar biftek se služi sa laganim pivom. Uz špargle ide lager. Uz lososa popijte visoko prevrelo pivo.

Od visoko prevrelih piva se pojačava ukus ribe.

Svetlo i tamno pivo

Uz gulaš i pasulj ide jače tamno pivo. Jela od ribe idu s kiselkastim pivima.

Kao i sa pilsnerom i pšeničnim. Belu ribu uparite sa gorčim plzenskim.

A dimnjenu sa rauchbier i svetlim pivom.  Uz školjke i rakove pijte stout i porter pivo.

Uz piletinu, junetinu i svinjsko uparite lager piva.

Roštilj traži sladno pivo

Roštilj i ražanj vole piva sladnog ukusa.

Može se konzumirati i dimljeno, porter ili stout pivo.  Uz divljač i jagnjetinu pijte crna piva.

Sa salatama se slažu sladna piva. Nedozreli sir ide uz lagana svetla piva.

Jaki sirevi pašu uz jača zahmeljena piva. Voćni deserti se uklapaju sa pšeničnim i belgijskim pivima. Pudinzi i kreme idu uz dvostruko sladna piva –  porter i slatki stout. Čokolada ide sa crnim pivima. Kao dižestiv piju se diskretno slatkasta piva.

Idu i dvostruko sladna piva. Dobar odabir su i ječmena piva, ali i škotski ejl.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

birra moretti

PIVO – Birra Moretti

Pivo Birra Moretti je fini italijanski lager, koji ima sve odlike jednog mediteranskog laganog piva.

Restoran Piazza dei Fiori

Restoran Piazza dei Fiori je smešten u samom srcu grada na Cvetnom trgu, u oazi mira i zelenila. Relaksirajuća atmosfera

dogma

Tap room pivare Dogma

Verovatno se svakom od nas bar jednom u životu desilo da uđemo u neki lokal, dobro sređen, prema nekim opšte

Restoran Zak

U restoranu Zak možete dobiti jednu celokupnu i zaokruženu ponudu. Od vinskog podruma i bašte, preko bara i sale restorana,

Valjevsko pivo i “Hajdučki dani”

Turistička organizacija opštine Bogatić ovog vikenda organizuje u Crnoj Bari manifestaciju “Hajdučki dani”. Manifestacija počinje u petak 03.08.2018. godine u

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc