PIVO i HRANA – Aperitiv ili dižestiv

pivo i hrana

Pivo i hrana su odličan spoj, ali po kom pravilu piti pivo – kao aperitiv ili dižestiv

U svetu restorani imaju i pivske karte. Na tim kartama se nalaze i predloyi piva i hrane.

Tokom obroka dozvoljeno je popiti do četiri različita stila piva. Započinje se premium lagerom. Završava sa tamnim pivom. Prema pravilima raspored je sledeći – Prvo popiti premium lager, zatim lagano visoko prevrelo pivo.

Potom pivo kiselkastog ili voćnog ukusa.

Za kraj se ostavljaju tamna piva.

Odnosno stout ili porter. I to oni izraženih sladnih aroma.

Pivo uz predjela

Za aperitiv idu svetla i visoko prevrela piva. I suva plzenskog tipa.

Mogu da se posluže gorči ejlovi i pivske mešavine. S predjelom od jaja ide lager ili trapist pivo.

Predjelo od dimnjene ribe ili sira ide sa kiselim pivima – Najčešće belgijski lambic ili crveni ejl. Tartar biftek se služi sa laganim pivom. Uz špargle ide lager. Uz lososa popijte visoko prevrelo pivo.

Od visoko prevrelih piva se pojačava ukus ribe.

Svetlo i tamno pivo

Uz gulaš i pasulj ide jače tamno pivo. Jela od ribe idu s kiselkastim pivima.

Kao i sa pilsnerom i pšeničnim. Belu ribu uparite sa gorčim plzenskim.

A dimnjenu sa rauchbier i svetlim pivom.  Uz školjke i rakove pijte stout i porter pivo.

Uz piletinu, junetinu i svinjsko uparite lager piva.

Roštilj traži sladno pivo

Roštilj i ražanj vole piva sladnog ukusa.

Može se konzumirati i dimljeno, porter ili stout pivo.  Uz divljač i jagnjetinu pijte crna piva.

Sa salatama se slažu sladna piva. Nedozreli sir ide uz lagana svetla piva.

Jaki sirevi pašu uz jača zahmeljena piva. Voćni deserti se uklapaju sa pšeničnim i belgijskim pivima. Pudinzi i kreme idu uz dvostruko sladna piva –  porter i slatki stout. Čokolada ide sa crnim pivima. Kao dižestiv piju se diskretno slatkasta piva.

Idu i dvostruko sladna piva. Dobar odabir su i ječmena piva, ali i škotski ejl.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Proleće

Restoran Proleće nalazi se pod upravom kompanije Varoš kapije. Ova kompanija nastavlja tradiciju klasičnih beogradskih restorana tradicionalne kuhinje. Varoš kapija

Najstarija pivara

Pivo je jedno veoma staro piće, koje se proizvodi već milenijumima. „Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan“ koja se nalazi nadomak Minhena je

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva