PIVO i HRANA – Aperitiv ili dižestiv

pivo i hrana

Pivo i hrana su odličan spoj, ali po kom pravilu piti pivo – kao aperitiv ili dižestiv

U svetu restorani imaju i pivske karte. Na tim kartama se nalaze i predloyi piva i hrane.

Tokom obroka dozvoljeno je popiti do četiri različita stila piva. Započinje se premium lagerom. Završava sa tamnim pivom. Prema pravilima raspored je sledeći – Prvo popiti premium lager, zatim lagano visoko prevrelo pivo.

Potom pivo kiselkastog ili voćnog ukusa.

Za kraj se ostavljaju tamna piva.

Odnosno stout ili porter. I to oni izraženih sladnih aroma.

Pivo uz predjela

Za aperitiv idu svetla i visoko prevrela piva. I suva plzenskog tipa.

Mogu da se posluže gorči ejlovi i pivske mešavine. S predjelom od jaja ide lager ili trapist pivo.

Predjelo od dimnjene ribe ili sira ide sa kiselim pivima – Najčešće belgijski lambic ili crveni ejl. Tartar biftek se služi sa laganim pivom. Uz špargle ide lager. Uz lososa popijte visoko prevrelo pivo.

Od visoko prevrelih piva se pojačava ukus ribe.

Svetlo i tamno pivo

Uz gulaš i pasulj ide jače tamno pivo. Jela od ribe idu s kiselkastim pivima.

Kao i sa pilsnerom i pšeničnim. Belu ribu uparite sa gorčim plzenskim.

A dimnjenu sa rauchbier i svetlim pivom.  Uz školjke i rakove pijte stout i porter pivo.

Uz piletinu, junetinu i svinjsko uparite lager piva.

Roštilj traži sladno pivo

Roštilj i ražanj vole piva sladnog ukusa.

Može se konzumirati i dimljeno, porter ili stout pivo.  Uz divljač i jagnjetinu pijte crna piva.

Sa salatama se slažu sladna piva. Nedozreli sir ide uz lagana svetla piva.

Jaki sirevi pašu uz jača zahmeljena piva. Voćni deserti se uklapaju sa pšeničnim i belgijskim pivima. Pudinzi i kreme idu uz dvostruko sladna piva –  porter i slatki stout. Čokolada ide sa crnim pivima. Kao dižestiv piju se diskretno slatkasta piva.

Idu i dvostruko sladna piva. Dobar odabir su i ječmena piva, ali i škotski ejl.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Alarmi za čaše?

Alarmi za čaše?

Verovali ili ne ali krađa čaša predstavlja veliki problem za svaki ugostiteljski objekat. Naročito su na udaru pivnice i kafići,

Srpska Stout piva

Svakom svoje – dok se prosečni ljubitelji piva, ispijajući svoj omiljeni napitak, prepiru oko toga čiji tim igra bolji i

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

BANJALUČKA PIVARA Najprepoznatljiviji brend Banjaluke

Zahvaljujući tradiciji dugoj više od 150 godina i beskompromisnom kvalitetu, koji je utkan u DNK kompanije, Banjalučka pivara odavno je prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz Banjaluke.

pretplata