PIVO i HRANA – Aperitiv ili dižestiv

pivo i hrana

Pivo i hrana su odličan spoj, ali po kom pravilu piti pivo – kao aperitiv ili dižestiv

U svetu restorani imaju i pivske karte. Na tim kartama se nalaze i predloyi piva i hrane.

Tokom obroka dozvoljeno je popiti do četiri različita stila piva. Započinje se premium lagerom. Završava sa tamnim pivom. Prema pravilima raspored je sledeći – Prvo popiti premium lager, zatim lagano visoko prevrelo pivo.

Potom pivo kiselkastog ili voćnog ukusa.

Za kraj se ostavljaju tamna piva.

Odnosno stout ili porter. I to oni izraženih sladnih aroma.

Pivo uz predjela

Za aperitiv idu svetla i visoko prevrela piva. I suva plzenskog tipa.

Mogu da se posluže gorči ejlovi i pivske mešavine. S predjelom od jaja ide lager ili trapist pivo.

Predjelo od dimnjene ribe ili sira ide sa kiselim pivima – Najčešće belgijski lambic ili crveni ejl. Tartar biftek se služi sa laganim pivom. Uz špargle ide lager. Uz lososa popijte visoko prevrelo pivo.

Od visoko prevrelih piva se pojačava ukus ribe.

Svetlo i tamno pivo

Uz gulaš i pasulj ide jače tamno pivo. Jela od ribe idu s kiselkastim pivima.

Kao i sa pilsnerom i pšeničnim. Belu ribu uparite sa gorčim plzenskim.

A dimnjenu sa rauchbier i svetlim pivom.  Uz školjke i rakove pijte stout i porter pivo.

Uz piletinu, junetinu i svinjsko uparite lager piva.

Roštilj traži sladno pivo

Roštilj i ražanj vole piva sladnog ukusa.

Može se konzumirati i dimljeno, porter ili stout pivo.  Uz divljač i jagnjetinu pijte crna piva.

Sa salatama se slažu sladna piva. Nedozreli sir ide uz lagana svetla piva.

Jaki sirevi pašu uz jača zahmeljena piva. Voćni deserti se uklapaju sa pšeničnim i belgijskim pivima. Pudinzi i kreme idu uz dvostruko sladna piva –  porter i slatki stout. Čokolada ide sa crnim pivima. Kao dižestiv piju se diskretno slatkasta piva.

Idu i dvostruko sladna piva. Dobar odabir su i ječmena piva, ali i škotski ejl.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Najbolji lager na svetu

Britanski pivski brend pod imenom „Hofmeister Helles“ dobio je nagradu za najbolji lager na takmičenju „Beer Awards“. Takođe je prvi

Pivo za vegane

Ovo interesantno pivo pravi tim pivare „Angel City Brewery“ iz Los Anđelesa. Pivo ima karakterističan ukus avokada, a u prodaji

Čokoladno-mlečni Stout

Volite li čokoladno mleko i pivo? Ako je vaš odgovor na ovo pitanje potvrdan onda je ova kreacija napravljena baš

PIVO IZ VINČE

Tim sačinjen od naših arheologa iz Amerike, dokazao je da su Vinčanci još pre 7.000 godina proizvodili i pili pivo.

Restoran Giardino

U samom centru Novog Sada, na krovu tržnog centra „BAZAR“, 30. novembra 2006. godine, počeo je sa radom jedan od

Restoran Madera

Restoran Madera se nalazi u samom srcu Beograda. Na mestu gde se danas nalazi restoran Madera najpre je otvorena kafana

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.