UPOREDNI TEST Hoegaarden VS Kronenbourg Blanc 1664

uporedni test

Hoegaarden i Kronenbourg Blanc 1664 imaju slične karakteristike i ova dva premium proizvoda se razlikuju po svojoj aromi i karakterističnim ukusima, koji dolaze iz interesantne kombinacije sastojaka i dodatog specifičnog začinskog bilja

 

Građani Srbije od svih alkoholnih pića koja im se nude na tržištu definitivno najviše uživaju u pivu. Najčešće u lagerima, mada i pšenično kod naših konzumenata stiče sve veću popularnost.

Valjalo bi naglasiti da je pšenično pivo možda i prvobitno kreirano pivo i prvi put se spominje pre oko 6 hiljada godina, a prema nekim zapisima proizvodili su ga Stari Egipćani i drevni Sumeri. Tako je bilo sve do 1516. godine, kada je u Nemačkoj stupio na snagu Zakon koji zabranjuje dodavanje pšenice pivu. Tada je njegova proizvodnja u Evropi praktično ukinuta, dok je u pojedinim državama značajno smanjena. Međutim, vremenom je jedan stav uklonjen iz Zakona i tada  ponovo u Nemačkoj počinje proizvodnja pšeničnog – heffe piva i to na bavarski način. Tada se pšenično pivo kuvalo samo u kneževskim pivarama, što je uticalo na njegovu visoku cenu, a samim tim i dostupnost na tadašnjem tržištu. Nova pravila u Nemačkoj su stupila na snagu tek u XX veku, a trijumfalni povratak pšeničnog piva dogodio se početkom ovog veka.

Karakteristike pšeničnog piva

Po karakteristikama pšenično pivo ima veoma osvežavajući ukus, lagano je i  skoro pa savršeno. Ponekad sadrži i blagi dodir gorčine, a u nekim slučajevima je i jako gazirano. Osim glavnih sastojaka, u njegovoj proizvodnji koristi se i pšenični slad, zbog čega je zamućeno i ima bogatu penu.

Sem Nemaca i druge države imaju veoma kvalitetna pšenična piva, a u njihovoj proizvodnji prednjače SAD, Belgija i Francuska. Tradicionalno belgijsko pšenično ili belo pivo, karakteriše upotreba ne samo tradicionalne pšenice već i drugih biljaka koje imaju začinski karakter, posebno korijandera, kamilice i rimskog kima.

Belgijski i francuski stil

Inače, witbier – belo pšenično pivo karakteristično je po svom načinu kuvanja, jer se u njega dodaje 50 odsto  pšenice i ostalih začina, najčešće kora pomorandže i korijander. Hoegaarden je najpoznatiji witbier, koji je prvi put proizveden 1966. godine. Uglavnom je gusto, malo mutnije i osvežavajućeg ukusa. Zato se za njega kaže da je tipičan predstavnik pravog belgijskog piva. Hoegaarden pšenično pivo nalazi u portfoliju Molson Coors Brewing Company, koja u Srbiji poseduje Apatinsku pivaru.

Još jedan delikates prisutan na domaćem je Kronenbourg Blanc 1664. Kronenbourg Blanc 1664 je tipičan predstavnik francuske škole kreiranja pšeničnih pivo, te veoma prefinjeno i elegantno pivo, finih aroma i suptilnog balansa.

Belgijsko svetlo premium pivo – Hoegaarden

Preteča Hoegaarden, odnosno originalno belgijsko pšenično pivo, svetlost dana je ugledalo pre skoro 600 godina u selu Hoegaarden, kada je grupa monaha eksperimentisala sa pivima, dodajući im neobično začinsko bilje iz celog sveta. Krajnji recept dobijen njihovim eksperimentisanjem i krajnjom kreacijom, danas se primenjuje u proizvodnji Hoegaarden piva. Doduše, sve je tehnološki usavršeno i možda je upravo zbog toga Hoegaarden jedno od najomiljenijih premium pšeničnih piva na svetu.

Hoegaarden ocenjen kao najbolje pšenično pivo

Hoegaarden je i dobitnik mnogobrojnih prestižnih svetskih nagrada i pšenično pivo koje prepoznaju mnogi pivski kritičari kao najbolje pšenično pivo. Hoegaarden pšenično pivo ima karakterističnu svetlu, ali mutnu boju koja mu ne kvari vizualni efekat, već mu naprotiv daje dodatnu originalnost i elegantnost. Posebno je interesantno po gustoj i stabilnoj peni, a sadrži odlično balansiranih 4,9 odsto alkohola. Primarni ukus mu se ističe sinergijskom aromom kore pomorandže i korijandera, koji prelazi u dugu i kompleksnu završnicu, u kojoj je takođe dominantna kora pomorandže i korijander.

Preporuka serviranja

Preporuka je da se poslužuje jako rashlađeno, na temperaturi od 2-3 stepena Celzijusa, kako bi se pojedinačno istakle sve njegove karakteristike. Najčešće se pije iz debljih krigli i sa kriškom pomorandže, jer debelo staklo duže održava hladnoću, dok mu kriška pomorandže pojačava i definiše primarni ukus.

Francuski delikates – Kronenbourg Blanc 1664

Kronenbourg Blanc 1664 je prefinjeno francusko pivo, koje se nalazi u proizvodnom programu kompanije Carlsberg i na naše tržište ga plasira Carlsberg Srbija. Reč je o svetlom, pasterizovanom, ali mutnom pšeničnom pivu delikatnih aromatskih kompleksa. Interesantnog je i intrigantnog ukusa, jer poseduje aromu karamele, narandžine kore i korijandera, a sadrži 5 odsto  alkohola. Kronenbourg Blanc 1664 u sebi sadrži i citrusne arome, koje mu daju osvažavajuć i blag  karakter. Inače, ovo francusko pivo je najprodavanije francusko pivo na svetu i jedno od najprodavanjih premium pšeničnih piva na globalnom tržištu.

Najstariji pivski brend na svetu

U njegovom imenu se nalazi godina kada je porodica Hat, osnivač pivarske imperije Kronenbourg, počela da ga proizvodi za komercijalnu upotrebu. Valja spomenuti da je Kronenbourg peti najstariji pivski brend na svetu, te ovo puno govori o snazi brenda, tradiciji i pivima koja plasira na tržište.

Da bi potpuno uživali i otkrili sva svojstva i odlike Kronenbourg Blanc 1664 piva, ali i da bi njegov delikatni ukus došao do izražaja, preporuka je da se ono konzumira blago rashlađeno i to obavezno uz hranu – plodove mora, ribu, belo meso, hrskavo povrće i voćne poslastice.

Opšti utisak nakon konzumacije

Nakon degustacije oba piva, došli smo do zaključka da je reč o vrlo kvalitetnim pšeničnim pivima koja imaju potpuno različit karakter.

Naime, Hoegaarden je tipično belgijsko pšenično pivo sa izraženim blagim, ali konkretnim ukusom. Ono poseduje bogat buke, koji se dobija kombinacijom suve i gorke kore pomorandže i slatke narandže, a na šta se nadopunjuje karakterističan začinski miris korijandera. Ispunjen je prirodnom svežinom i na nepcu se povremeno primeti i pun voćni ukus. U njemu se naprosto nenametljivo igraju voćne i biljne arome koje kreiraju simpatičnu i dugu završnicu.

Veoma dobra piva

S druge strane Kronenbourg Blanc 1664 poseduje osvežavajući ukus, sa dodirom blage slatkoće i vrlo pažljivo dodatim i balansiranim začinima. Pri ispijanju se osete note pšenice i voćne arome egzotičnih citrusa, u kojima pre svega dominira mediteranski limun. Iako je voćnog karaktera, stapa se sa blagom kiselinom, te se u završnici oseća baš kako treba blago-gorak ukus hmelja i dodatog korijandera.

Detalji kreiraju pobednika

Bez obzira što i Hoegaarden i Kronenbourg Blanc 1664 imaju slične karakteristike, ova dva premium proizvoda se razlikuju po svojoj aromi i karakterističnim ukusima, koji dolaze iz kombinacije sastojaka i dodatog specifičnog začinskog bilja. Čini se da su Francuzi  Kronenbourg Blanc 1664 pivu dali onaj svojevrstan pečat francuskog vrhunskog hedonizma i zato je valjda ono idealno  u momentima uživanja u hrani i piću. Međutim, belgijski Hoegaarden je nešto što svaki ljubitelj premium pšeničnih piva treba da proba i da mu upravo ovo pivo bude primer kako treba da izgleda odlično kreirano pšenično pivo. Hoegaarde je divno pivo, hrskavo pivo, pivo koje ima svoju gustinu, koje ima prefinjen ukus, pivo koje opčinjava i čini da razvučemo usta u osmeh kada ga probamo.

Finiš pobeda

Kada bi morali da se opredelimo za jedno od ova dva piva i kada bi nas neko pitao koje je bolje, naš odgovor bi bio da su oba dobra, da su vrhunska, da prijaju u svakoj situaciji, da imaju jasno definisan ukus i kremastu strukturu, ali da je blaga prednost na strani belgijskog Hoegaardena.

Vama preporučujemo da obavezno probate oba piva i da sami odaberete koje vam više odgovara i u kojoj situaciji, jer smo sigurni da su ova piva kvalitativno izjednačena i da je razlika samo u trenutku kada ih konzumirate, uz kakvu hranu i društvo u kom ih konzumirate. Možda je to upravo onaj detalj koji pomera skalu i čini jedno boljim od drugog.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1