Najbolja premijum piva Srbije

U ovom broju smo se odlučili da probamo premijum piva, koja se prodaju u Srbiji. Tragajući za definicijom premijum piva, nismo pronašli ništa, odnosno ne postoje premijum piva. U literaturi oznaku premijum definišu kao najbolja piva, ali u praksi to su vrlo često piva kojima na etiketi možete pronaći oznaku „premium” i po pravilu će se raditi o lepo dizajniranoj nalepnici, o luksuznom pakovanju, posebnoj boci ili dodatnoj ambalaži i možda zlatnoj foliji na grlu boce.

U stvarnosti to su vrlo često osrednja piva, no lepo dizajnirana i upakovana. Praksa je pokazala da ova piva samo cenom odskaču od prosečnih piva, ali su marketinški stručnjaci i psiholozi masa uspeli od reči premijum da naprave dobar proizvod.

U skladu sa tim, mi vam nećemo predstavljati 10 srpskih premijum piva, već deset srpskih najboljih piva. Ekipa magazina Beer Style je uradila istraživanje pivske scene u Srbiji i na osnovu toga vam predstavljamo 10 najboljih piva koja, u ovom trenutku, mogu da se popiju kod nas.

Kada je reč o kriterijumima za odabir, vodili smo računa o hemijskoj ispravnosti piva, bakteriološkoj ispravnosti, kvalitetu sirovina korišćenih za kuvanje piva, opremi koju pivare koriste za proizvodnju piva, njegovom ukusu, boji piva, ali i o ceni piva i o potražnji kod konzumenata.

Tamno Gvint pivo

Kombinacijom osnovnog i pet vrsta specijalnih sladova dobijen je tamni Gvint, s nešto većim procentom alkohola i punijim ukusom, predivne arome koja podseća na čokoladu, karamelu ili kafu. Pažljivim doziranjem hmelja i gorčine istaknute su specifične sladne note koje ovom pivu daju specijalni sladovi. Kremasta pena prilikom ispijanja upotpunjuje osećaj zaokruženog i balansiranog tamnog piva. Tamno Gvint pivo služi se u čašama koje su šire na dnu i uže ka vrhu, kako bi se se ukus i miris piva oslobodili u pravom trenutku.

Stil Tamni Lager

Alkohol  6%

Temperatura serviranja 6 – 8 °C

 

Heineken

U proizvodnji Heineken-a koriste se isključivo čisti, prirodni sastojci: ječmeni slad, voda i hmelj, a u DNK ovog piva nalazi se i jedinstveni A-kvasac, zaslužan za bogat, izbalansiran ukus i suptilne voćne note po kojima se Heineken pivo razlikuje od svih drugih. Baš to Heinekenu daje karakterističan uravnotežen i bogat ukus, koji je, zahvaljujući kombinaciji prirodnih sastojaka i visoke tehnologije u tradicionalnom procesu vrenja uvek isti. Osim specifičnog ukusa, Heineken® odlikuje i divna zlatnožuta nijansa.

Stil Lager

Alkohol 5%

Temperatura serviranja 3 – 5 °C

 

You happy, Me happy

Impresivan, atipičan belgijski tripel sa dve vrste bibera, Kubeb i Tasmanijski, pomorandžinom korom, kao i magičnom melisom sa Kosmaja, koja kao balzam daje svilenkast i dubok citrusni ukus ovom rođendanskom pivu Kabinet pivare.

Urađen u saradnji sa iskusnim chefom Maksom, u ponudi je i u svečanom 0.75l pakovanju, kao i u svakodnevnoj standard varijanti. Etiketa simbolizuje spoj ukusa koji se simbolično stapaju u poklon mašnu.

Stil Belgijski tripel

Alkohol  8%

Temperatura serviranja 8 °C

 

Miller Genuine Draft

Jedinstven i blistav zlatni sjaj, kao i blago osvežavajući ukus, rezultat su rigorozne selekcije najboljih sastojaka, jedinstvenog varenja i procesa četvorostruke filtracije. Revolucionarni proces hladne filtracije čuva gladak osvežavajući ukus najsvežijeg točenog piva. Miller Genuine Draft u zlatnoj flaši, ispunjen je mladalačkom energijom i sa sobom donosi izuzetna iskustva. Pivo se dobro slaže sa mekim sirevima i laganim jelima, sjajno čisti nepce sa mozzarella sirom i dopunjuje se sa laganom pohovanom ribom.

Stil Lager

Alkohol 4,7%

Temperatura serviranja 6 °C

 

Akira

Akira je crvena IPA bogata aromama manga i tropskog voća. Osvežavajući talas voćnih ukusa prelazi u prepoznatljive arome američkih hmeljeva, a u završnici je zaokružen slatko-gorkom senzacijom. Akira je lagana IPA koja ostavlja jak utisak, ukusom i pojavom. Nećete pogrešiti ako ovo pivo uparite uz kineska jela, cezar salatu ili biftek salatu.

Stil Red IPA

Alkohol 6,5%

Temperatura serviranja 6 °C

 

Kruna

Za razliku od ostalih engleskih tipova piva, Kruna sadrži nešto više hmelja koji do nas stiže direktno sa engleskog podneblja, i nalazi se, pre svega, u balansu sa najkvalitetnijim engleskim žitaricama koje su korišćene pri proizvodnji, a daju biskvitne i karamelne tonove. Iako tako zahmeljena, ne može se porediti sa svojim američkim IPA srodnicima, jer ima daleko manje hmeljni karakter od navedenih.

Veoma dobro izbalansirana, ne previše gorka, niti gazirana, savršena je za one koji vole da uz dobar obrok popiju još bolje pivo.

Stil IPA

Alkohol 6,4%

Temperatura serviranja 6 – 8 °C

 

Gecko

American Pale Ale stil, žuto zelenkaste boje. Odlikuje ga prijatna gorčina i suvo telo. Hmeljevi Mosaic i Equanot daju arome ananasa, passion fruita i belog grožđa. Izuzetno pitak pale ale za svaku priliku. Idealno se slaže uz sve vrste pohovanog mesa i mesa sa roštilja.

Stil American Pale Ale

Alkohol 5,5 %

Temperatura serviranja 7 °C

 

Geronimo

Geronimo je klasičan predstavnik američkog ejl stila, suvo hmeljen sa Amarilom. Uz 20% specijalnih sladova, poseduje puno telo i obiluje citrusnim aromama.Uz Geronimo se predlaže da pojedete nešto „težu“ domaću hranu, a najbolji odabir bi bio da ipak uzmete nešto iz bakine kuhinje

Stil American Pale Ale

Alkohol 5,2%

Temperatura serviranja 5 – 8 °C

 

Dirigent

Idealan napitak za hladniju polovinu godine koja polako uzima maha. Jednom čašom zadovoljava potrebu za kafom i crnim vinom zahvaljujući kombinaciji aromatičnih sastojaka i ambiciozne količine alkohola. Diriguje čulima ritmičnu kompoziciju aroma kakaa, kafe i karamele. PORTER stvoren da se ispija uz slatki dezert nakon jakog obroka. Uz kolač od čokolade pruža savršenu harmoniju ukusa.

Stil Porter

Alkohol 7%

Temperatura serviranja 8 – 10 °C

Hoptopod

Klasičan India Pale Ale proizveden pod uticajem američke pivarske škole. Arome tropskog voća u kojima preovladavaju ananas i grejpfrut potiču od američkih sorti hmeljeva – Mosaic i Simcoe. Podršku im daje izbalansiran ukus dobijen kombinacijom ječmenih sladova koji upotpunjuju prepoznatljiv ukus ovog jedinstvenog piva.

Stil IPA

Alkohol 6,5%

Temperatura serviranja 7 – 8 °C

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1