Čaša piva za slavskom trpezom

Za godinu dana Srbi obeleže više od 80 krsnih slava. Najćešće slave u Srbiji su: Sveti Nikola, 19. decembar (Nikoljdan); Sveti Georgije, 6. maj (Đurđevdan); Sveti Arhanđel Mihajlo, 21. novembar (Aranđelovdan). Slava se kao porodični praznik zadržala samo kod Srba upravo zahvaljujući tome što je Sveti Sava vernicima tek uspostavljene Srpske pravoslavne crkve  ponudio spisak pravoslavnih svetaca u zamenu za mnogobožačke paganske idole ili zaštitnike doma.  Tada propisan crkveni obred ostao je isti do danas. Mada datira još s kraja osmog veka, kada je počelo pokrštavanje Južnih Slovena, sam pojam krsna slava prvi put je zabeležen u Ohridu, 1018. godine. Prenošena s kolena na koleno, od oca na sina ili na neudatu ćerku ako u kući nema sinova, slava je do danas ostala jedina neprekinuta tradicija Srba. Slavu treba slaviti uvek, bez obzira na okolnosti, u sreći i nesreći, u veselju, ali i u žalosti, i kada se ima, i kada se baš i nema. Ono što je najvažnije za slavsku trpezu je da se mora spremati sa ljubavlju, verom i radošću, a u skladu sa mogućnostima.

Pojedini običaji su se u međuvremenu zagubili ili izmenili, a možda bi ove godine mogli da ih uvrstimo u slavski ritual uz promene koje nameće današnje vreme.

Dvorenje slave – pojedini domaćini taj dan kada proslavljaju krsnu slavu uopšte ne sedaju, ili pak ne sedaju dokle god gori sveća. To se čini u znak poštovanja prema svecu zaštitniku, ali i da bi se u svakom trenutku poslužili gosti, da bi se pobrinulo o rasporedu sedenja i da svi osećaju prijatno i ugošćeno.

Dolibaša – poseban i drag gost na slavi koji sedi na čelu stola i vodi računa da pred svima ima vina, sa čašom u desnoj ruci izgovara molitvu, prekrsti se popije vina, zdravi se sa onim ko mu je sa desne strane i predaje mu čašu vina koja kruži u krug.  Nakon toga se može preći na pivo koje je domaćin obezbedio. 

Zdravica – treba da bude važan ritual svake slave. Čaša se diže za zdravlje ukućana i gostiju, za veća okupljanja sledeće godine, za nove početke i srećne završetke. To je i prava prilika da se uz zahvalnost zaštitniku kuće prisetite svih pobeda –  ličnih i porodičnih.  I da očekivanja podignete više, baš kao i tu čašu piva za slavskim stolom.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Sofa

Neobična i topla atmosfera restorana Sofa, smeštenog u Beton hali, kombinuje vedrinu, otmenost i pre svega udobnost. Originalan i moderan,

Ovo stvarno postoji

Verovali ili ne ovo stvarno postoji. Pivo od mastila hobotnice! Ovo pivo je nastalo u pivari pod imenom „Pacific Brewing

Restoran Scarpetta

Restoran Scarpetta je novosadski restoran koji se bavi modernim konceptom Italijanske kuhinje. Restoran se nalazi na Trgu Neznanog junaka i

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora

Restoran Poco Loco

Restoran Poco Loco je restoran internacionalne kuhinje, koji se nalazi u samom centru Pančeva.

HRANA I PIVO – Pivnica Crni Petao

Pivnica Crni Petao nalazi se u Beogradu, u Ustaničkoj ulici. Svoja vrata za posetioce otvorili su pre dve godine, a sve sa ciljem da im pruže veliki izbor piva.