Čaša piva za slavskom trpezom

Za godinu dana Srbi obeleže više od 80 krsnih slava. Najćešće slave u Srbiji su: Sveti Nikola, 19. decembar (Nikoljdan); Sveti Georgije, 6. maj (Đurđevdan); Sveti Arhanđel Mihajlo, 21. novembar (Aranđelovdan). Slava se kao porodični praznik zadržala samo kod Srba upravo zahvaljujući tome što je Sveti Sava vernicima tek uspostavljene Srpske pravoslavne crkve  ponudio spisak pravoslavnih svetaca u zamenu za mnogobožačke paganske idole ili zaštitnike doma.  Tada propisan crkveni obred ostao je isti do danas. Mada datira još s kraja osmog veka, kada je počelo pokrštavanje Južnih Slovena, sam pojam krsna slava prvi put je zabeležen u Ohridu, 1018. godine. Prenošena s kolena na koleno, od oca na sina ili na neudatu ćerku ako u kući nema sinova, slava je do danas ostala jedina neprekinuta tradicija Srba. Slavu treba slaviti uvek, bez obzira na okolnosti, u sreći i nesreći, u veselju, ali i u žalosti, i kada se ima, i kada se baš i nema. Ono što je najvažnije za slavsku trpezu je da se mora spremati sa ljubavlju, verom i radošću, a u skladu sa mogućnostima.

Pojedini običaji su se u međuvremenu zagubili ili izmenili, a možda bi ove godine mogli da ih uvrstimo u slavski ritual uz promene koje nameće današnje vreme.

Dvorenje slave – pojedini domaćini taj dan kada proslavljaju krsnu slavu uopšte ne sedaju, ili pak ne sedaju dokle god gori sveća. To se čini u znak poštovanja prema svecu zaštitniku, ali i da bi se u svakom trenutku poslužili gosti, da bi se pobrinulo o rasporedu sedenja i da svi osećaju prijatno i ugošćeno.

Dolibaša – poseban i drag gost na slavi koji sedi na čelu stola i vodi računa da pred svima ima vina, sa čašom u desnoj ruci izgovara molitvu, prekrsti se popije vina, zdravi se sa onim ko mu je sa desne strane i predaje mu čašu vina koja kruži u krug.  Nakon toga se može preći na pivo koje je domaćin obezbedio. 

Zdravica – treba da bude važan ritual svake slave. Čaša se diže za zdravlje ukućana i gostiju, za veća okupljanja sledeće godine, za nove početke i srećne završetke. To je i prava prilika da se uz zahvalnost zaštitniku kuće prisetite svih pobeda –  ličnih i porodičnih.  I da očekivanja podignete više, baš kao i tu čašu piva za slavskim stolom.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Kako izbeći pivski stomak

Najbitnije pravilo kako da se ne ugojite: Kada pijete jedite proteine, a ne masti. Da bismo objasnili ovo pravilo, počnimo

Restoran Amphora

Amphora je otmen i prijatan à la carte restoran u kom možete uživati u internacionalnim jelima i specijalitetima od sveže

restoran nirvana subotica

Restoran Nirvana

Restoran Nirvana nalazi se u Subotici, u mirnom delu grada i prepoznatljiv je po letnjoj terasi. Restoran Nirvana otvoren je 1922. godine, a enterijer mu je urađen u klasičnom restoranskom stilu. 

restoran square five

Restoran Square Five

Restoran Square Five je uređen vrlo luksuzno i enterijer mu je savremen, s dozom moderne elegancije.

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike