Čaša piva za slavskom trpezom

Za godinu dana Srbi obeleže više od 80 krsnih slava. Najćešće slave u Srbiji su: Sveti Nikola, 19. decembar (Nikoljdan); Sveti Georgije, 6. maj (Đurđevdan); Sveti Arhanđel Mihajlo, 21. novembar (Aranđelovdan). Slava se kao porodični praznik zadržala samo kod Srba upravo zahvaljujući tome što je Sveti Sava vernicima tek uspostavljene Srpske pravoslavne crkve  ponudio spisak pravoslavnih svetaca u zamenu za mnogobožačke paganske idole ili zaštitnike doma.  Tada propisan crkveni obred ostao je isti do danas. Mada datira još s kraja osmog veka, kada je počelo pokrštavanje Južnih Slovena, sam pojam krsna slava prvi put je zabeležen u Ohridu, 1018. godine. Prenošena s kolena na koleno, od oca na sina ili na neudatu ćerku ako u kući nema sinova, slava je do danas ostala jedina neprekinuta tradicija Srba. Slavu treba slaviti uvek, bez obzira na okolnosti, u sreći i nesreći, u veselju, ali i u žalosti, i kada se ima, i kada se baš i nema. Ono što je najvažnije za slavsku trpezu je da se mora spremati sa ljubavlju, verom i radošću, a u skladu sa mogućnostima.

Pojedini običaji su se u međuvremenu zagubili ili izmenili, a možda bi ove godine mogli da ih uvrstimo u slavski ritual uz promene koje nameće današnje vreme.

Dvorenje slave – pojedini domaćini taj dan kada proslavljaju krsnu slavu uopšte ne sedaju, ili pak ne sedaju dokle god gori sveća. To se čini u znak poštovanja prema svecu zaštitniku, ali i da bi se u svakom trenutku poslužili gosti, da bi se pobrinulo o rasporedu sedenja i da svi osećaju prijatno i ugošćeno.

Dolibaša – poseban i drag gost na slavi koji sedi na čelu stola i vodi računa da pred svima ima vina, sa čašom u desnoj ruci izgovara molitvu, prekrsti se popije vina, zdravi se sa onim ko mu je sa desne strane i predaje mu čašu vina koja kruži u krug.  Nakon toga se može preći na pivo koje je domaćin obezbedio. 

Zdravica – treba da bude važan ritual svake slave. Čaša se diže za zdravlje ukućana i gostiju, za veća okupljanja sledeće godine, za nove početke i srećne završetke. To je i prava prilika da se uz zahvalnost zaštitniku kuće prisetite svih pobeda –  ličnih i porodičnih.  I da očekivanja podignete više, baš kao i tu čašu piva za slavskim stolom.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Kalemegdanska terasa

Kalemegdanska terasa je jedan od retkih beogradskih ugostiteljskih objekata koji od svog nastanka, sada već dalekih tridesetih godina prošlog veka,

Restoran Stanica 1884

Na mestu prepunom istorije, u jednoj od najstarijih zgrada srpske prestonice, monumentalnom zdanju iz 1884 godine, na mestu gde je

PIVO: Jeftina VS Skupa piva

Na policama prodavnica i ugostiteljskih objekata nalazi se velik broj različitih vrsta piva, počev od onih jeftinih, pa do onih

viking

Istorija (i pivo)

Recept za pivo je najstariji pronađeni recept do sada. Stari Egipćani su zaslužni za prvi recept koji opisuje proizvodnju piva.

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.