PIVO I SLATKIŠI: India Pale ale i čokoladna torta

Probali smo pivo i čokoladnu tortu, a rezultat nije baš uobičajen

Uparivanje piva i hrane je interesantna aktivnost koja traži dosta znanja i upućenosti, kako u sferi hrane, tako i u oblasti piva. Ako niste dovoljno vešti vrlo je moguće da vas pogrešan par piva i hrane razočara, ali ako znate šta radite krajnji rezultat ume da bude fascinantan.

Pravilnim slubljivanjem piva i hrane gradi se novi ukus koji sinergijski spaja sve karakteristike date kombinacije. Stoga, ovim načinom promišljenog uparivanja lako možete sebi povećati trenutak užitka u omiljenom jelu.

Deserti od čokolade, poput torti, kolača ili mafina, u kombinaciji sa karakterističnim gorkim ukusima India Pale ale piva predstavljaju jednu veoma interesantnu kombinaciju piva i hrane.

Bili smo zainteresovani da ovo probamo i vidimo da li je baš sve tako kako teorija kaže. Ideja je bila da uparimo Indijski Šlif, iz pivare Šlif, sa prijatnom i ne previše slatkom tortom od čokolade. Kombinacija slatko-gorke čokolade sa citrusnim i karamel ukusima, koje sa sobom nosi Indijski Šlif, pruža izuzetno opuštajući i blago osvežavajući krajnji rezultat. Gorčina Indijskog Šlifa uspeva savršeno da se nosi sa nežno gorkom aromom čokolade uz osvežavajući aftertaste.

Kada je reč o proizvodnji Indijskog Šlifa, valja istaći da se ova IPA pravi kombinacijom bledog i karamel ječmenog slada, uz prisustvo američkih sorti hmelja, a koje poseduju izrazite karakteristike citrusnih nota, te posebno selekcionisanih sorti kvasca. Upravo ovom kombinacijom nekoliko vrsta slada, hmelja i kvasca ovo pivo poseduje jake i osvežavajuće tonove, te savršenu gorčinu uz lagan i ne primetan ukus alkohola. Sve ovo ga čini izuzetno pogodnim za uparivanje sa dezertima, posebno čokoladnim delicijama.

Ova ukusna kombinacija piva i hrane predstavlja savršen izbor za ljubitelje ukusa: kafe, čokolade, toffee, karamele, slatko-gorkih ukusa i citrusa.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Kako se brzo rešiti mamurluka

Mamurluk, česta nuspojava nakon večernjeg izlaska, može da vam upropasti ceo naredni dan, posle uživanja u omiljenom alkoholu. Ljudi širom

Restoran Donji Grad

U samom srcu starog Beogradu, nedaleko od Kalemegdana, u mirnom delu Dorćola, na uglu ulica Knićaninova i Visokog Stevana nalazi

Pivo od 750 dolara

Vielle bon secours ale je najskuplje pivo na svetu, a koje se namenski proizvodi. Ovo pivo se proizvodi samo za

Restoran Careva Ćuprija

Restoran Careva Ćuprija je ugostiteljski restoran sa dugom srpskom istorijom i tradicijom, i važi za jedan od spomenika grada Beograda.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.