Probali smo pivo i čokoladnu tortu, a rezultat nije baš uobičajen
Uparivanje piva i hrane je interesantna aktivnost koja traži dosta znanja i upućenosti, kako u sferi hrane, tako i u oblasti piva. Ako niste dovoljno vešti vrlo je moguće da vas pogrešan par piva i hrane razočara, ali ako znate šta radite krajnji rezultat ume da bude fascinantan.
Pravilnim slubljivanjem piva i hrane gradi se novi ukus koji sinergijski spaja sve karakteristike date kombinacije. Stoga, ovim načinom promišljenog uparivanja lako možete sebi povećati trenutak užitka u omiljenom jelu.
Deserti od čokolade, poput torti, kolača ili mafina, u kombinaciji sa karakterističnim gorkim ukusima India Pale ale piva predstavljaju jednu veoma interesantnu kombinaciju piva i hrane.
Bili smo zainteresovani da ovo probamo i vidimo da li je baš sve tako kako teorija kaže. Ideja je bila da uparimo Indijski Šlif, iz pivare Šlif, sa prijatnom i ne previše slatkom tortom od čokolade. Kombinacija slatko-gorke čokolade sa citrusnim i karamel ukusima, koje sa sobom nosi Indijski Šlif, pruža izuzetno opuštajući i blago osvežavajući krajnji rezultat. Gorčina Indijskog Šlifa uspeva savršeno da se nosi sa nežno gorkom aromom čokolade uz osvežavajući aftertaste.
Kada je reč o proizvodnji Indijskog Šlifa, valja istaći da se ova IPA pravi kombinacijom bledog i karamel ječmenog slada, uz prisustvo američkih sorti hmelja, a koje poseduju izrazite karakteristike citrusnih nota, te posebno selekcionisanih sorti kvasca. Upravo ovom kombinacijom nekoliko vrsta slada, hmelja i kvasca ovo pivo poseduje jake i osvežavajuće tonove, te savršenu gorčinu uz lagan i ne primetan ukus alkohola. Sve ovo ga čini izuzetno pogodnim za uparivanje sa dezertima, posebno čokoladnim delicijama.
Ova ukusna kombinacija piva i hrane predstavlja savršen izbor za ljubitelje ukusa: kafe, čokolade, toffee, karamele, slatko-gorkih ukusa i citrusa.