PIVO I PISTAĆI: Kombinujte pivo i pistaće

pivo i pistaći

Pivo i pistaći su, dakle, zdrava kombinacija – pod uslovom da ih konzumirate umereno

Nema lepše stvari od one kada uživate u grickanju pistaća, ispijajući omiljeno pivo. Ova kombinacija, ne samo da je kao stvorena za hedoniste, već ima i pozitivan uticaj na zdravlje. Naime, pistaći sadrže gama-tokoferol moćan antioksidans koji smanjuje rizik od raka pluća i raka prostate.

S druge strane i pivo je zahvaljujući hmelju veoma korisno u prevenciji kod raka prostate.

Pivo i pistaći za bolje zdravlje

Kombinacija piva i pistaća je dobitna, ako se uzima svaki dan, i može da spreči pojavu ove opake boleti, pokazali su rezultati istraživanja Američkog udruženja za istraživanje raka u Hjustonu.
Pistaći, kako su istakli naučnici, sadrže gama-tokoferol, jedan od mnogobrojnih oblika vitamina E, koji je poznat po antioksidacionom svojstvu i zaštitnom dejstvu protiv nekih vrsta raka.
U ovom istraživanju je učestvovala grupa pacijenata koji su svakodnevno jeli oko 100 komada pistaća odnosno blizu 70 grama i uz to su pili samo jedno pivo.

Može i kikiriki pored pistaća

Nakon nekoliko nedelja poređenje sa kontrolnom grupom je pokazalo da je kod njih nivo gama-tokoferola bio mnogo viši.
Istraživači su kao dobar izvor gama-tokoferola naveli između ostalog i ulje od soje i kukuruza, kao i kikiriki.
Iz Udruženja je saopšteno da je i pivo veoma efikasno u sprečavanju pojave raka, jer se ono pravi od hmelja koji sadrži ksantohumol.

Pistaći su zdravi, ali ne soljeni

Taj antioksidans, flavonoid biljnog porekla, može da blokira dejstvo hormona testosterona i na taj način spreči pojavu raka prostate kod muškaraca.
Pivo i pistaći su, dakle, zdrava kombinacija – pod uslovom da ih konzumirate umereno. Uz to, zdrava verzija pistaća isključuje so kojom su, obično jako začinjeni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1