Pivara na Dorćolu

Od ranog popodneva do samog ulaska u duboku noć

Od vremena pred drugi svetski rat, stranci znaju da je najbrži način da se postane Beograđanin upravo hodočašće po mnogobrojnim beogradskim pivnicama i kafanama. Gurmanski raj je u Beogradu zagarantovan, a o ovome su pisali mnogi koji su po pravilu odlazili iz grada žaleći se jer su nešto gojazniji i mamurniji.

U Beogradu oduvek postoji razumevanje za ove pojave, jer krčme, poput nekakvih liftova i služe da se popnete i spustite do visina i dubina osećaja, u maglu istorije ili neizvesnost budućnosti.
Još u doba austrougarske okupacije Beograda otvorene su prve pivare na Dorćolu.

Popularne pivnice u Beogradu

Na baš ovom mestu na kom su odlučili da pivofilima poklone pivnicu, sredinom 19. veka nikla je “Mala Pivara” tada treća po količini proizvodnje piva u Beogradu, odmah nakon “Kneževe velike pivare” i “Parne pivare Bajloni i Sinovi a.d.”. Na mestu gde se rodila čuvena jugoslovenska, beogradska, industrija piva poznatija pod akronimom “BIP”, tačno tu se nalaze i oni, na adresi Cetinjska 15a.

Kada su razmišljali o idealnom nazivu pivnice najbliži su bili imenu “Proizvodnja”. To svakako nije slučajno. U dugoročnom planu stoji da, kada dođu do idealne formule, krenu sa proizvodnjom sopstvenog piva. Otud “Proizvodnja”, a s’ obzirom da nam poklanjaju mesto gde će se u srcu Beograda provoditi vreme od ranog popodneva do samog ulaska u duboku noć biće idealna baza za sve koji žele da uz kriglu dobrog piva kvalitetno iskoriste dan.

„Pivara“ kao omaž prethodnicima

Na kraju su ipak promenili mišljenje i zbog duge istorije postojanja piva na ovom lokalitetu, naziv za koji su se odlučili “Pivara” daju omaž svim njihovim prethodnicima koji su na ovom mestu proizvodili ovu penušavu i osvežavajuću tečnost, nakon čijeg se ispijanja poboljšava raspoloženje i snaga.

U svetu važi pravilo da je točeno iliti “draft” pivo svežije od flaširanog. Zato su u njihovu ponudu uvrstili čak 15 vrsta piva koje će točiti iz buradi, od čega su odabrali i 5 piva koja se proizvode u domaćim uslovima proizvodnje. Specijalna pažnja je data skladištenju buradi, kako bi točeno pivo imalo pravi ukus. Točeno pivo, veruju mnogi, zaista može da bude svežije, a da bi sprečili sve nedoumice, pored 15 vrsta točenog piva u ponudu su uvrstili i 15 vrsta, što domaćih, što stranih, flaširanih piva.

U moru pivnica koje Beograd ima, znali su od samog starta da je potrebno da njihova usluga bude ključ poverenja pivoljubaca. Odabrali su osoblje sa iskustvom, odlučili da će, poput najpopularnijih nemačkih pivnica, u “Pivari” isključivo konobarice služiti pivo! Inovativnost u serviranju, mogućnost da sami točite svoje pivo, edukacije i zanimljiv program gotovo svake večeri, samo je mali deo ponude ovog zanimljivog urbanog mesta.

U Srbiji se popije oko 65 litara godišnje

Statistike kažu da najviše piva proizvedu Kinezi, skuvaju Irci, najviše prodaju Holanđani, pokupuju Ameri a popiju Česi! Gde su tu Srbi? U Srbiji se popije oko 65 litara godišnje po glavi stanovnika, čime naša zemlja zauzima 18-to mesto na listi evropskih zemalja.

Želeći da doprinesu poboljšanju naše pozicije u statističkim podacima i da pospeše statistiku, odlučili su da svakog pravog i vernog pivopiju, koji popije tačno 65 litara piva nagrade posebnom kriglom sa njegovim inicijalima, imenom i prezimenom ili bilo čime što će ih stalno vraćati na istu poziciju, poziciju tj. u „Pivaru“!

Otišli su čak i korak dalje, te su kreirali i ormariće, u kojima će nagrađeni moći da sačuvaju svoje personalizovane krigle kao podsetnik na divne trenutke uživanja u pivu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1