PIVA ZA ZIMU Ona su hladna, a greju

zimska piva

Zimska piva možemo podeliti na ona koja pripadaju grupi ejlova i stout-a. Ovo su često vrlo robusna piva, jakih ukusa i aroma, te sa povišenim udelom alkohola.

Većina ljudi u Srbiji smatra kako se pivo ispija isključivo tokom letnjih meseci, jer smatraju da pivo rashlađuje,  te ga mnogi izbegavaju u zimskom periodu.

Međutim, ovo uvreženo mišljenje je daleko od istine, jer svaki iskusni konzument piva lako se „prebaci“ sa letnjeg na zimski režim ispijanja piva, posebno kada se živa u termometru spusti ispod nule. Inače, pivoljubci na Zapadu se oduvek raduju zimi, jer znaju da je to period koji je rezervisan za „winter warmers“ piva.

Kod nas ranijih godina ova piva nisu bila preterano popularna, mada se danas pivska scena poprilično promenila što zbog zanatskih pivara, što zbog pivskih giganata koji uvoze piva vrhunskih brendova iz svog koorporacijskog portfolija.

Pogađate, reč je o ejl pivima koja za razliku od lagera imaju bogatiju sladnu aromu, jak ukus, pojačano prisustvo hmelja i gorčine, ali i znatno viši udeo alkohola. Sve ove karakteristike imaju samo jedan zadatak – da tokom zimskih meseci ugreju duše i tela kozumenata.

Scottish ale

Za pohvalu je što domaća pivska scena obiluje bogatstvom različitih ukusa i mirisa zimskih piva.  Ljubiteljima piva u Srbiji vrlo je interesantan škotski ejl (scottish ale), koji se početkom 19. veka služio i pio u malim količinama.

Karakterističan je po kuvanju u kotlovima, što mu daje sladak i pun ukus. Njegova aromatičnost podseća na prepečenu karamelu i zato je preporuka da se služi uz crveno meso, začinjenu hranu i kremaste dezerte.

Tipičan predstavnik škotskog ejla je Belhaven scottish ale, čija aroma ima prizvuk orašastih plodova, a karakterističan je po tamno crvenoj boji i u čaši daje izrazito gustu i bogatu penu. U mirisu dominiraju slad i aromatični hmelj, a prilikom ispijanja konzument je u prilici da oseti pikantan, mekan i kremast ukus slatkih nota lešnika i keksa.

Barley wine

Pojedinim ljubiteljima zimskih piva ovaj stil je „slab“ i zato je preporuka da probaju barley wine, koji spada u jake ejlove, jer može da sadrži i do 16 odsto alkohola.

Karakteriše ga gorko-sladak ukus i zato se najčešće pije iz malih čaša, a sve zarad oslobađanja prefinjenih aroma. Služi se uz dezerte.

Ukoliko vas sreća posluži, kod nas možete da ga probate u novosadskoj pivari Razbeerbriga, jer ga oni kuvaju, ali isključivo zimi i tretiraju ga kao sezonsko pivo.

Imperial stout

Vrlo sličan, ali s naznakom „lakšeg“ piva jeste stout koji je karakterističan po intenzivnom i dubokom ukusu pečenog slada.

Stout piva najčešće su sladunjava i imaju bogatu, kremastu penu, te karakterističan ukus koji se dobija od prženog i preprženog ječma. Najpoznatiji podstilovi ovog zimskog stila su milk stout koji je slatkasto-kremastog ukusa, imperial stout koji ima jak alkoholni ukus i baltic porter, pivo za koje kažu da je jeftinija verzija imperiala.

Generalno gledano, pri proizvodnji stout piva koristi se prženi ječam, koji prženjem dobija slatke i posebne note, a sve zarad dobijanja fine arome nalik kafi, čokoladi, parfeu ili sličnim delicijama. Guinness je najpoznatiji pasterizovani stout.

Proizvodi se u Irskoj, a Carlsberg Srbija ga distribuira na srpsko tržište.

Russian imperial stout

Ljubitelji jakih ukusa mogu da uživaju u pivima pune arome poput podstila russian imperial stout, koji često nazivaju kraljem stout-a. Nastao je u devetnaestom veku, a napravili su ga pivari koji su želeli na taj način da se dodvore kraljici Katarini II.

Piva iz ovog podstila imaju nizak novo karbonizacije, ali ujedno sadrže i visok procenat alkohola.

Prilikom ispijanja oseti se sagoreli sladni ukus, a često ga prate i note tamnog sušenog voća. Najbolje se slaže uz školjke kamenice, čokoladu i meke sireve. Jedan od predstavnika russian imperial stout-a je pivo Cossack’s Whip, koje proizvodi beogradska zanatska pivara Dogma.

Pri prvom gutljaju oseti se punoća ukusa, oplemenjena kakao notama, koju upotpunjuje oštra, slatkasta i blago ljutkasta aroma.

Porter

Poslednjih nekoliko godina u Srbiji je vrlo popularan i Porter, za koji se takođe može reći da spada u kategoriju zimskih piva.

Mnogi se slažu da je po karakteristikama „rođeni brat“ stout-a. Međutim, iskusni konzumenti znaju da se prilikom ispijanja osete znatne razlike. Ovo tipično englesko pivo tradicionalno su ispijali lučki radnici. Njegova slatkasta aroma potiče od specijalnih vrsta sladova, a u zavisnosti od proizvođača aroma varira od čokoladne do kafene.

Preporučuje se uz crnu čokoladu ili uz jaču kafu.

Crni Petar je pivo koje se kuva u beogradskoj zanatskoj pivari Pivzdarija, a njegova jačina, robusnost i aroma čine ga pravim predstavnikom portera, jer dok se ispija vrlo je izražena pržena nota slična kafi, koja se kasnije postepeno gubi u obilju voćnih i travnatih aroma.

Baltic porter

Za ljubitelje zimskih piva svakako bi bilo dobro da probaju i podstil portera –  baltic porter.

Ovaj podstil se proslavio tokom osamnaestog i devetnaestog veka, kada su tadašnji zapadnoevropski pivari počeli da stvaraju snažne, robusne portere koje su prenosili preko Severnog mora u baltičke regione. Kako bi se sačuvao ukus piva, često su burad dopunjavali ustajalim ejlovima i zato su takva piva po pravilu imala kiselkast ukus.

Danas, ovo vrsta piva  ima dimljen, pečeni i sladni karakter. Olga, pivo koje se proizvodi u beogradskoj zanatskoj pivari Kabinet, je jedno od retkih na ovim prostorima koje spada u baltičke portere. Pivo je kremastog i jakog karaktera.

Doppelbock

Tokom zimskih meseci, u nama bliskoj Nemačkoj i Austriji, najviše se ispijaju bock piva, što na nemačkom označava jaraca. Međutim, poreklo imena vodi od nemačkog grada Ajnbek (Einbecka) u kojem se ovaj stil kuvao još u doba Martina Lutera.

Nešto popularniji i jači stil jeste doppelbock, jer  sadrži i do 12 odsto alkohola.

Bock piva odlikuje tamna boja, jača sladna aroma i gotovo neprimetna gorčina hmelja, ali sa veoma istaknutim voćnim i začinskim aromama. Kako bi se osetila aromatičnost u punom svetlu, preporuka je da se ispijaju na temperaturama od 7 do 12 stepeni Celzijusa.

Red Beer

Red Beer je tipičan predstavnik doppelbock stila, koje je zaštitni znak porodične zanatske pivare Krugher i Brent, koja se nalazi u neposrednoj blizini Vršca.

Ovo pivo se proizvodi po ugledu na stara nemačka manastirska piva.

Kao nekada davno, pivo se kuva od nekoliko vrsta prženog slada u koji se dodaju posebni kvasci i hmelj – zato ono ima specifičnu boju i aromu.

Zbog ovakvog načina proizvodnje dobija se i veći procenat alkohola, zbog čega je Red Beer posebno popularan tokom hladnih zimskih dana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1