OPREMA ZA PROIZVODNJU PIVA – Bez alata, nema ni zanata

oprema za proizvodnju piva

Oprema za proizvodnju piva veoma je važna za kvalitet piva. Češki pivari imaju dugu tradiciju u proizvodnji piva i baš kao što vode računa o sirovinama i tehnologiji, vrlo pažljivo biraju, ali i proizvode pivsku opremu bez koje češko pivo ne bi bilo ono što jeste

Proizvodnja češkog piva zasniva se na kvalitetnim sirovinama, tradicionalnim tehnološkim postupcima kuvanja piva, a vrlo važnu ulogu ima i kvalitetna oprema, bez koje pivo ne bi imalo taj čuveni češki šmek.

Kada se tome doda i znanje iskusnih pivara, dobija se prepoznatljiv finalni proizvod – pivo koje odlikuje zlatna boja, pun ukus, intenzivna gorčina i jaka hmeljna aroma.

Danas se mnoge svetske pivare trude da proizvedu originalno pivo češkog ukusa i bez obzira na to što poštuju tehnološki postupak proizvodnje, uvek im fali onaj sofisticirani karakter koji bi ih svrstao u prava češka piva.

Kako saznajemo, sem u sirovinama, tajna leži upravo u opremi koju Česi koriste u malim, velikim i srednjim pivarama.

Duga tradicija u proizvodnji opreme

– Češki pivari imaju dugu tradiciju u proizvodnji piva i baš kao što vode računa o sirovinama i tehnologiji, vrlo pažljivo biraju, ali i proizvode pivsku opremu, bez koje češko pivo ne bi bilo ono što jeste.

Proces proizvodnje podrazumeva čiščenje i natapanja ječma, proizvodnju slada, dodavanje hmelja i kvasca, vrenje, fermentaciju, kuvanje, hlađenje, odležavanje i flaširanje. Shodno tome, za sve ove tokove proizvodnje koristi se i specijalno dizajnirana oprema prilagođena svakoj pivari ponaosob.

Češki pivari se praktično nadmeću ko će bolje pivo da proizvede i zato veoma vode računa o tome kakvu opremu kupuju.

Zato se nametnula još jedna važna grana privrede u republici Češkoj, koja je iznedrila velik broj kompanija koje proizvode opremu vrhunskog kvaliteta – navodi Vladimir Vanja, ataše za poljoprivredu u Ambasadi Republike Češke u Beogradu.

Oprema doprinosi kvalitetu piva

Prema njegovim rečima, zanatske, srednje i velike pivare u Češkoj koriste isključivo vrhunsku ručnu i kompjuterizovanu opremu, bez koje pivo ne bi moglo da ima jedinstven ukus. Svaka pivara, ali i kompanija koja proizvodi opremu,  ima zaposlene sladeke – majstore za pivo, koji su zaduženi za edukaciju i praćenje tehnološkog procesa proizvodnje.

Sve ovo je rezultiralo da Česi postanu skoro pa najveći izvoznici opreme, koja je namenjena pivskoj industriji i koja se koristi u pivarama širom sveta.

Češke kompanije su i rado viđeni gosti na raznim svetskim sajmovima, gde prezentuju svoju opremu, a svojevremeno su pojedina preduzeća svoj proizvodni program predstavili i srpskoj publici na Međunarodnom poljoprivednom sajmu u Novom Sadu.

Ključ u ruke

– Sve češke kompanije veoma odgovorno obavljaju svoj posao i ni jedna od njih se ne bavi pukom prodajom. Primera radi, kada neka pivara kupi opremu za proizvodnju piva, sa isporukom opreme stižu i stručnjaci koji obučavaju pivare kako da upravljaju mašinama.

S njima stiže i sladek – majstor za pivo, koji ih edukuje o celokupnom procesu proizvodnje češkog piva, bez obzira na to da li se ono kuva ručno ili se sve prati kompjuterski.

Kad se oprema dopremi i postavi, sledi novo podučavanje gde se svaki segment opreme detaljno prostudira. To uključuje fermentaciju, sazrevanje piva, filtriranje, flaširanje, stabilizaciju i skladištenje, ali i senzorno vrednovanje piva.

Za svaku stavku dobiju se i detaljno uputstvo za korišćenja opreme – ističe naš sagovornik.

Namenska proizvodnja opreme

Glavne komponente najčešće uključuju opremu za pripremu sladovine, rezervoare za fermentaciju piva, opremljene rashladne sisteme, sanitarne sisteme, zatim i mašine za čišćenje i punjenje piva u burad ili flaše.

Za zanatske pivare, ali i pivnice, bogata je ponuda rezervoara za posluživanje i opreme za točenje.

Za klijente koji imaju veće prohteve nude i uređaje za dezinfekciju, ali i ostalu opremu koja je specijalno dizajnirana za potrebe određenih vrsta pivara.

Ništa se ne prepušta slučaju

– Češki pivari ništa ne prepuštaju slučaju i zato se maksimalno trude da svojim kolegama iz drugih država prenesu dragocena iskustva. Obično ih tada savetuju šta je to što bi njihovoj pivari najviše odgovaralo. Naime, za male, srednje ili velike pivare s posebnom pažnjom se dizajniraju i proizvode setovi koji su prilagođeni individualnoj proizvodnji piva – predočava Vladimir Vanja.

Posebna oprema za ejlove i lagere

Kao primer navodi da se oprema za proizvodnju lagera razlikuje od setova za proizvodnju piva gornjeg vrenja. Iz ovog razloga naš sagovornik savetuje svim pivarima da obavezno naglase koje stilove imaju u ponudi i koliki su im proizvodni kapaciteti.

– Recimo, za pivaru čiji je proizvodni kapacitet do 50 litara piva dnevno, preporučuju se osnovne konfiguracije koje koriste mali proizvođači.

Njima su u tim slučajevima potrebne manje mašine, poput onih za sladovinu sa po nekoliko rezervoara za fermentaciju piva do 50 litara. S druge strane za pivare koje proizvode 1.000 litara piva dnevno, dostavlja se oprema koja podržava ove proizvodne kapacitete.

Oprema se pravi od vrlo kvalitetnih materijala, uključujući i nerđajući čelik – objašnjava Vladimir Vanja i ističe da postoje i programi za pivare čija godišnja proizvodnja prelazi 16.200.000 litara piva.

Osim toga naš sagovornik naglašava da su vrlo interesantni i setovi za početnike, gde se najčešće kupuju  oni sa ručnim sistemom upravljanja, dok su za velike proizvođače piva značajniji  automatski sistemi upravljanja.

Poručite češku opremu

Ukoliko želite detaljnije informacije ili ste zainteresovani za nabavku češke opreme za pivo, odnosno za saradnju sa češkim kompanijama, koje se bave proizvodnjom i prodajom opreme za pivo, možete  kontaktirati Vladimira Vanju na telefon 011.33.36.205 ili mu pisati na mejl vladimir_vana@mzv.cz.

Inače, valja naglasiti, da puno korisnih informacija o Republici Češkoj, njihovim pivima, pivnicama, SPA centrima, ali i generalno o znamenitostima ove države, možete pronaći na sajtu www.visitczechrepublic.com.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1